Ana SayfaGüncel‘Vefasız Hollanda’: AA arşivi açıp ‘Osmanlı 1916’da para yardımı yapmıştı’ dedi

‘Vefasız Hollanda’: AA arşivi açıp ‘Osmanlı 1916’da para yardımı yapmıştı’ dedi

HABER MERKEZİ – Hollanda’yla diplomatik kriz sürerken AA arşivi açtı, bir asır önceki belgeyi “Osmanlı Hollanda’ya para yardımı yapmış” başlığı ile haberleştirdi. Haberde Hollanda’nın ‘vefasızlığına’ vurgu var.


Haber: BEKİR AVCI


Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik kriz sürerken Anadolu Ajansı (AA) arşivleri açtı, bir asır önceki belgeler ile bugün arasında ‘bağ’ kuran bir haber yaptı.

AA’nın “Osmanlı Hollanda’ya para yardımı yapmış” başlıklı ve Hatice Şenses imzalı haberinde belgelerin Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunduğu belirtilerek şu ifadelere yer veriliyor:

Mağdur Hollanda halkına yardım yapılabilmesinin önünü açan “Meclis-i Vükela Müzakerelerine Özel Zabıtname 24 Rebiülevvel 1334/30 Ocak 1916 Kararı” yazılı belge, aynı zamanda Osmanlı Devletinin insani yardım konusunda da son derece duyarlı olduğunu gösteriyor.

Haberde söz konusu belgede “Hollandalı sel mağdurlarına masarıf-ı fevkalade fonundan 25 kuruş verilmesi konusunun Maliye Nezareti Vekaletine bildirilerek, Hariciye Nezareti’ne malumat verilmesi uygun görüldü” ifadelerinin bulunduğu da hatırlatılıyor.

Rektörün beyanlarına yer verildi: ‘Vefasız Hollanda’

Konuyla ilgili olarak bir de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl’den görüş alan AA, söz konusu belgenin “Osmanlı Devletinin insani yardım konusundaki duyarlılığının göstergesi olduğunu” ve “1916’da mağdur Hollanda halkına yapılan yardımın da bu duyarlılığın bir sonucu olduğu” görüşünü aktarıyor.

Haberde ayrıca son diplomatik krizle birlikte yaşanan gelişmeler hatırlatılarak Prof. Erdöl’ün şu beyanına yer veriliyor:

 Mevcut Hollanda yönetimi vefasızlığı seçmiştir. Yaşanan bu olaylar sadece bir vefasızlık değil, aynı zamanda ülkemizdeki birliğe ve beraberliğe kasteden tüm şer odaklarına kapılarını sonuna kadar açmak suretiyle, hainlerle iş birliğine dönüşmüştür.

Ne olmuştu?

Hollanda, 11 Mart’ta ‘referandum’ için Rotterdam’a gideceğini açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuş iznini iptal ettiğini açıklamış, Hollanda hükümeti tarafından yapılan açıklamada ise Hollanda’ya gideceğini söyleyen Çavuşoğlu’nun “Eğer uçuş iznim iptal edilirse yaptırımımız çok ağır olur” sözleri hatırlatılarak “Yaptırım tehdidi, çözümü imkansızlaştırdı” denilmişti.

İki ülkede arasındaki gerginlik bu noktadan sonra krize dönüşmüştü. Gelişmeler üzerine Hollanda’nın maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Almanya’ya yaptığı ‘Nazi yaftalamasını’ Hollanda için de yinelemişti. Onun bu sözlerine yanıt ise Hollanda Başbakanı’ndan gelmişti: “Çizgiyi aştı”.

Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan kriz, Çavuşoğlu’nun uçuş izninin iptal edilmesi sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ‘diplomatik dokunulmazlığı olmayacağı’ bildirildiği halde Rotterdam’a gitmesi ancak sınır dışına çıkarılmasıyla doruğa tırmanmıştı.

Krizle birlikte karşılıklı ithamlar ve açıklamalar sürerken, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türk hükümetinin iki ülke arasında yaşanan ziyaret krizi ile ilgili olarak oldukça tuhaf davrandığını savunarak, “Olayları çığırından çıkarmak için ellerinden geleni yaptılar” demişti.

Son olarak Türkiye, yaşanan gelişmeler üzerine Hollanda’ya iki ayrı nota verirken, yazılı özür talep etmişti.

Türkiye’nin bu hamlesine ise Hollanda Başbakanı Mark Rutte’den olumsuz yanıt gelmişti. “Özür dilemek mevzubahis değil” diyen Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nazi’ nitelemelerini hatırlatarak “Bu ülke İkinci Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından bombalanmıştır” demişti.

Son olarak da Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Hollanda kriziyle ilgili olarak hükümetin kısıtlamalara gideceğini açıklamıştı

Dört ‘yaptırım’ kararını sıralayan Kurtulmuş, Hollandalı diplomatların uçuşuna izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

Türkiye’nin ‘yaptırım’ kararıyla ilgili konuşan Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise “Türkiye’nin yeni açıkladığı yaptırımlar o kadar da kötü değil” demişti.




Önceki Haber
Abbas Kiarostami sineması Akbank Kısa Film Festivali'nde
Sonraki Haber
Mahkemeden örnek karar: Sarkıntılık değil cinsel saldırı, kadının özgürlüğü kısıtlanmıştır