Ana SayfaDünyaVenedik Komisyonu’ndan Türkiye’ye: Gazetecileri tutuklamak demokrasiyi onarmıyor, baltalıyor

Venedik Komisyonu’ndan Türkiye’ye: Gazetecileri tutuklamak demokrasiyi onarmıyor, baltalıyor

HABER MERKEZİ – Venedik Komisyonu’nun raporuna göre, Türkiye’deki OHAL uygulamasıyla medya özgürlüğü daha da kötü bir noktaya gitti. Raporda, “Gazetecileri tutuklamak demokrasi onarmıyor, daha da baltalıyor” denildi.

Venedik Komisyonu, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması ve bu uygulama kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) Avrupa standartlarında medya özgürlüğüyle uyumlu olmadığını belirten bir görüş yayımladı.

‘Basın kuruluşlarının kapatılması hukuka aykırı’

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre Venedik Komisyonu, darbe girişimi sonrası olağanüstü önlemler alınması “anlaşılır” olduğunu fakat KHK’ler ile bazı medya kuruluşlarının bireyselleştirilmiş karar ve temyiz olasılığı olmaksızın kapatılmasını ise “uluslararası hukuka aykırı” ve “olağanüstü tehlikeli” şeklinde değerlendirildi.

OHAL uygulaması altında medya özgürlüğünün “daha da kötüleştiği” görüşünü not eden Venedik Komisyonu’na göre, medya özgürlüğünün güvence altında olmadığı bir ortamda anayasa değişikliği zamanlaması da “kaygı uyandırıyor”.

“Yazdıklarından ötürü terör örgütü üyeliği temelinde gazeteciler hakkında açılan soruşturmaların yoğunlaşması ve gazetecilerin uygun olmayan ve yetersiz gerekçelerle tutuklanması” konusunda da kaygılarını dile getiren Venedik Komisyonu, tüm bu önlemlerin demokrasiyi “onarmak yerine daha da baltalayacağı” görüşünü ifade etti. Komisyona göre Türkiye medyası gelinen aşamada “gözcülük işlevini” yitirdiğini belirtti.

Venedik Komisyonu, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun, başvurucuların eski haklarını iade etme ve medya kuruluşlarından gelen başvurular da dahil, acil değerlendirilen şikayetleri ivedilikle inceleme yetkileriyle donatılması gerektiğini belirtti.

Gazeteciler ‘örgüt üyeliğinden’ soruşturulmamalı

Komisyon, gazetecilerin, yazdıklarından ötürü “terör örgütü üyeliği” temelinde soruşturulmamasını da istedi. Haklarında, büyük ölçüde yazdıkları nedeniyle soruşturma açılan gazetecilerle ilgili gözaltıların da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları dikkate alınarak ve “uygun ve yeterli” gerekçe gösterilerek gerçekleşmesi gerektiği hatırlatıldı.

Venedik Komisyonu, OHAL uygulamasının mutlak gerekli kılmadığı ve KHK’larla alınmış önlemlerin de “kaldırılması” yönünde görüş belirtti.

Görüş, Türkiye’deki OHAL uygulamasının medya özgürlüğünü ne derece etkilediğinin araştırılması amacıyla Avrupa Konseyi Siyasi İşler ve Demokrasi Komisyonu tarafından Kasım 2016’da yapılan başvuru temelinde hazırlandı.

Görüş hazırlanırken, KHK’lar aracılığıyla kapatılan medya kuruluşlarının durumu, OHAL kapsamında haklarında soruşturma başlatılan gazeteciler ve 685 sayılı KHK ile oluşturulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu mekanizması temel alındı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rotterdam Belediye Başkanı: Bakanın konvoyuna ateş açma izni verdik
Sonraki Haber
Türkiye cezaevlerinde tutuklu sayısı 10 yılda yüzde 191 arttı