Ana SayfaGüncelYasak kararı sonrası İstanbul Newroz Tertip Komitesi’nden açıklama

Yasak kararı sonrası İstanbul Newroz Tertip Komitesi’nden açıklama

HABER MERKEZİ – 19 Mart günü Bakırköy Halk Pazarı’nda kutlanması planlan Newroz etkinliğine izin verilmemesi üzerine İstanbul Newroz Tertip Komitesi bir açıklama yaptı. Açıklamada, Valiliğin ’21 Mart için görüşebiliriz’ dediği ancak 21 Mart için bazı ilçelerde yapılan başvuruların da reddedildiği kaydedildi. Komite, “Eğer ilçelerdeki kutlamalara da izin verilmezse halk inisiyatifini kullanacaktır” dedi.

İstanbul Newroz Tertip Komitesi, 19 Mart’ta Bakırköy Halk Pazarı’nda “Mutlaka kazanacağız” şiarıyla kutlanması planlanan Newroz kutlamasına valilik tarafından izin verilmemesi ile ilgili Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Tertip Komitesi’nden Mustafa Elma, etkinlik için Valilikten izin çıkmadığını anımsattı, kutlama için ilçelere çağrı yaptıklarını söyledi:

Dün yaptığımız başvuruya cevap geldi ve 19’unda izin verilmeyeceği söylendi. Bayramımızı kutlamak bir izne tabi tutuluyor, biz bu zihniyetin karşısındayız. Dehak zihniyetine karşı bir mücadele yürütmemiz gerekiyor. 21 Mart’ta kutlamayı kabul etmeyeceğimizi söyledik. Bunun karşılığında bir şey yapamayacaklarını söylediler.

Bütün alanlarda Newroz’u kutlama planını önümüze koyduk. Newroz miting alanı ile kutlanacak bir olay değildir. Kendiliğinden sokaklarda olacak bir bayramdır. Valilik ’21 Mart için görüşebiliriz’ diyor, ama bu gerçekçi değil. 21 Mart için bazı ilçelerde yapılan başvurular da reddedildi.

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Mustafa Avcı da barış havasında bir organizasyon planladıklarını ifade ederek, şunları aktardı:

Biz yapsak da yapmasak da halk kendi bayramını kutlayacaktır. İlçelerdeki kutlamalara da izin verilmezse yapacağımız bir şey yok. Halk inisiyatifini kullanacaktır. Biz de onların yanında olacağız. 19’unda izin verilseydi de ilçeler 21’inde kutlayacaktı. Daha öncesinden planlanan bir şeydir. Olmaz ise halk sokağın başında ateşini yakıp, halayını çekecek ve ‘Hayır’ını örgütleyecektir.

HDK İstanbul Eş sözcüsü Şamil Altan ise, “Bu ülkede mevsimlik kanunlar var. Geçen yıla izin verirken bu yıl izin vermiyorlar” sözleri ile karara tepkisini dile getirdi.

Yetkililerin ayın 21’inde kutlamanın yapılmasını talep ettiğini bildiren Altan, “21 Mart için bir talebimiz olsa izin verilip vermeyeceklerini bilmiyoruz” dedi.