Ana SayfaDünyaABD, SURİYE’Yİ VURDU | Rusya’dan ‘çatışmaya ramak kaldı’ açıklaması

ABD, SURİYE’Yİ VURDU | Rusya’dan ‘çatışmaya ramak kaldı’ açıklaması

HABER MERKEZİ – ABD, Suriye’de hafta başında 70’i aşkın kişinin ölümüne yol açan ve Esad rejimine bağlı güçlerin sorumlu tutulduğu kimyasal saldırı iddialarının ardından El Şayrat hava üssünü hedef aldı. Donald Trump saldırı emrini verdiğini söylerken, Rusya’dan ise saldırı için en son “ABD ile çatışmaya ramak kaldı” açıklaması geldi. Suudi Arabistan, İngiltere ve İsrail’in yanı sıra ABD’nin harekatına Türkiye’den de destek geldi. Fransa ve Almanya ortak açıklamasında da “Tek sorumlu Esad” denildi. ABD’yi ilk ‘kınayan’ ise İran oldu, Çin’den de “Durumun kötüleşmesi önlenmeli” açıklaması geldi. Suriye Devlet Başkanlığı ise ABD’nin düzenlediği saldırıyı ‘ahmakça ve sorumsuzca’ olarak niteledi.

ABD, Suriye rejimine ait bir hava üssünü vurdu.

Humus yakınlarındaki El Şayrat hava üssünü hedef alan saldırı Türkiye saatiyle 03.40 (Suriye saati ile 04.40) civarında gerçekleşti.

Pentagon, ABD savaş gemilerinden 59 Tomahawk füzesiyle üssün farklı noktalarının vurulduğunu açıkladı.

Pentagon sözcüsü Jeff Davis, “İlk göstergeler Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanma kapasitesini azaltacak şekilde saldırının El Şayrat hava üssündeki pek çok hava aracını, destek altyapı sistemini ve ekipmanını tahrip ya da yok ettiğini gösteriyor” dedi.

Suriye Ordusu: 6 kişi yaşamını yitirdi

Suriye Ordusu ise ABD’nin gerçekleştirdiği saldırıda altı kişinin yaşamını yitirdiğini ve büyük maddi hasar oluştuğunu duyurdu.

Trump: Emri ben verdim

ABD Başkanı Donald Trump Suriye’nin vurulmasını, Salı günü Suriye’nin Han Şeyhun kasabasında kimyasal silah kullanıldığı öne sürülen saldırıya karşılık yapıldığını açıkladı.

Donald Trump, füze saldırısının Amerika’nın “hayati ulusal çıkarlarına” hizmet ettiğini savundu.

Trump’un açıklaması şöyle:

Bu gece, Suriye’de kimyasal saldırı gerçekleştiren uçakların kalktığı hava alanına saldırı emri verdim. Tüm ülkeleri kimyasal saldırıyı durdurmaya çağırıyorum. Bu barbar saldırıyla (kimyasal saldırı) birçok insan ve hatta güzel bebekler yavaş, vahşice ve insafsızca öldürüldü. Suriye’deki füze operasyonu ABD’nin güvenliği için elzemdi. Esed yardıma muhtaç erkek, kadın ve çocukların canını aldı. Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına hiç şüphe yok. Bu gece kimyasal saldırının yapıldığı askeri üssü hedef alan askeri operasyonun emrini verdim. Daha önceki girişimler başarısız olduğu için mülteci krizi devam ediyor ve bölgedeki istikrarsızlık ABD’yi ve müttefiklerini tehdit ediyor. Bu akşam tüm medeni ülkeleri, Suriye’deki katliamı ve her türlü terörizmi durdurmak için ABD’ye katılmaya davet ediyorum.

ABD Başkanı, Salı günkü saldırının ardından ülkeye askeri müdahalede bulunabileceğinin sinyallerini vermişti.

Esad: Ahmakça ve sorumsuzca

Suriye Devlet Başkanlığı, ABD’nin düzenlediği saldırıyı ‘ahmakça ve sorumsuzca’ olarak niteledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ofisinden yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

ABD’nin bu yaptığı, sağgörüsüzlüğünü ve gerçeklikler karşısındaki siyasi ve askeri körlüğünü ortaya koyan, aptalca ve sorumsuzca bir davranıştır.

‘Rusya önceden bilgilendirildi’ iddiası

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, saldırı öncesi üste askerleri olan Rusya’yı bilgilendirdiklerini duyurdu.

Ancak daha sonra ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson saldırı öncesi bilgilendirme olmadığını açıkladı.

Rusya ise hem üste askerlerinin olduğunu hem de önceden bilgilendirildiklerini reddetti.

 

Kremlin: Uluslararası hukuk ihlal edildi

Kremlin’den konuya ilişkin yapılan ilk açıklamada “Uluslararası hukuk ihlal edildi. Putin, ABD’nin üssü vurmasını egemen devlete saldırganlık olarak gördü” denildi.

“İdlib’ten önce hazırlanmış bir saldırı”

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise saldırının İdlib’ten önce hazırlanmış olduğu savunuldu:

Uzman bir kişi, Washington’ın vurma kararını İdlib’teki olaylardan önce aldığını ve bu olayın gövde gösterisi yapmak için bir bahane olarak kullanıldığını çok açık bir şekilde görülebilir.

Rusya Savunma Bakanlığı: Suriye’nin hava savunması güçlendirilecek

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da saldırının uzun zaman önce hazırlandığını belirterek ABD’nin Şayrat’a 59 füze fırlattığını ancak bunlardan sadece 23’ünün üsse isabet ettiğini söyledi.

Konaşenkov, geri kalan 36 füzenin nereye düştüğünün bilinmediğini ifade etti.

Sözcü, Suriye’nin hava savunma sistemlerinin güçlendirileceğini de açıkladı:

Ülkenin en hassas altyapı tesislerini korumak adına yakın gelecekte Suriye ordusunun hava savunmasını güçlendirecek ve daha verimli kılacak bir dizi adım atılacak.

Lavrov: Irak işgalini hatırlatıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD’den açıklama talep edeceklerini söyledi.

ABD’nin Suriye’deki hava üssünü vurmasını ‘saldırganlık eylemi’ olarak nitelendiren Lavrov, bu eylemin kendisine Irak işgalini hatırlattığını da ifade etti.

Lavrov ayrıca, Suriye’de görevli olan herhangi bir Rus askerin hayatını kaybetmediğini açıkladı.

Konaşenkov, saldırı sonucunda çok sayıda tesis ile ekipmanın yanı sıra 6 savaş uçağının imha edildiğini de söyledi.

Medvedev: ABD ile çatışmaya ramak kaldı

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’nin meşru hükümetiyle “öfkeli bir şekilde mücadele edeceğinin görüldüğü” yorumunda bulundu. Medvedev, “ABD ile çatışmaya ramak kaldı” dedi.

Rusya, ABD ile hava güvenliği anlaşmasını askıya aldı

Rusya, ABD ile hava güvenliği anlaşmasını askıya aldığını duyurdu.

İki ülke arasındaki bu anlaşma, savaş uçaklarının Suriye hava sahasında karşı karşıya gelmesini ve tehlikeli yakınlaşmaları önlemeyi amaçlıyordu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Rusya tarafı, havada yaşanabilecek olayları önleme ve hava güvenliğini sağlamaya yönelik ABD ile yapılan anlaşmayı askıya almıştır” ifadeleri yer aldı.

Pentagon’dan Rusya’ya çağrı: Askeri kanalları kesmeyelim

Saldırının ardından Rusya, ABD ile askeri kanalları kesme kararı almıştı. Rusya’nın kanalları kesmesi üzerine Pentagon çağrı geldi. Pentagon askeri iletişimin sürmesini istedi.

Pentagon sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, Rusya Savunma Bakanlığı’ndan kararını yeniden değerlendirmesini talep etti.

BMGK’ya acil toplandı

Bolivya’nın talebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi,  ABD’nin Suriye rejimine ait hava üssünü vurması nedeniyle acil toplandı.

BMGK’dan yapılan açıklamada, Türkiye saati ile 18.30 başlayan toplantının açık olacağı ve BM Genel Sekreterliği’nin üyelere konuya ilişkin brifing vereceği belirtildi.

BM’den açıklama

Saldırı sonrası BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura’nın ofisinden yapılan açıklamada Mistura’nın ‘konunun muhataplarıyla görüşmeler yaparak durumu yakından takip ettiği’ ifade edildi ve BM’nin ‘yeni bilgiler elde edilince ek açıklamalarda bulunacağı’ kaydedildi.

İngiltere, İsrail ve Suudi Arabistan’dan destek

İngiltere’den yapılan açıklamada, “ABD’nin operasyonuna tam destek veriyor” dendi.

Suudi Arabistan da hava saldırısına tam destek verdiklerini açıkladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de bir hava üssünü vurma kararına ‘tam destek’ verdiklerini bildirdi.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump’ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam’da değil, aynı zamanda Tahran’da, (Kuzey Kore’nin başkenti) Pyongyang’da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir.

Fransa ve Almanya’dan ortak açıklama: Sorumlusu Esad

Saldırıyla ilgili Fransa ve Almanya’dan yapılan açıklamalarda ABD’nin, askeri üsse vurmasının sorumlusunun Suriye Devlet Başkanı Esad olduğu ifade edildi.

Söz konusu ortak açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yaptığı telefon görüşmesinin ardından geldi. Açıklama şöyle:

Bu gelişmenin tek sorumlusu Devlet Başkanı (Beşar) Esad. Esad’ın kimyasal silah kullanımını tekrarlaması ve kendi halkına karşı suç işlemesi, Almanya ve Fransa’nın 2013’te Guta’daki trajedinin ardından talep ettiği gibi, yaptırım uygulanmasını gerektirmektedir.

Erdoğan: Olumlu ama yeterli değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin Suriye’de Şayrat Hava Üssü’ne füze saldırısı düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hatay’da konuşan erdoğan, “Esad rejiminin kimyasal savaş suçlarına karşı atılmış bu operasyonu olumlu bulduğumuzu söylüyorum. Ama yeterli görmüyorum” dedi.

Türkiye’den destek ve ‘güvenli bölge’ açıklamaları

ABD’nin saldırısı sonrası Türkiye’den yapılan ilk açıklama ise ‘olumlu’ oldu.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Harekatı olumlu karşılıyoruz. Esed rejimi cezalandırılmalı. Umarız barışa katkısı olur” dedi.

Dışişleri Bakanlığı ise ABD’nin saldırısının “son derece olumlu” karşılandığını söyledi:

Benzer suçların cezasız kalmaması ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesi yönünde atılacak adımlar, Türkiye’nin tam desteğine sahip olacaktır. Rejimi halkına karşı sürdürdüğü terör ve toplu cezalandırma uygulamalarından alıkoyacak ve Suriye’de siyasi çözümün önünü açacak bir sürecin ilerletilmesi için 3 milyon Suriyeliyi barındıran bir ülke olarak uluslararası toplumla birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da füze saldırısını “yerinde bulduklarını ve desteklediklerini” söyledi.

ABD’nin saldırı öncesinde koalisyona bilgi verdiğini belirten Çavuşoğlu, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ile temasa geçtiğini sözlerine ekledi.

Çavuşoğlu “Suriye içinde güvenli bölgeler her zamankinden daha fazla önem arz etmiştir. Bu güvenli bölgeleri genişletmemiz lazım” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da düzenlenen saldırıyı “önemli bir adım” olarak nitelendirdi ve benzer bir vurgu yaptı:

Şaryat Hava Üssü’nün kullanılamaz hale getirilmesi, sivillere yönelik kimyasal ve konvansiyonel saldırıların cevapsız kalmaması açısından önemli bir adımdır. Benzer katliamların yeniden yaşanmaması için acilen uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgenin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Erdoğan destek vermişti

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kimyasal iddiaları sonrası, askeri müdahale ihtimalinin gündeme gelmesinin ardından Türkiye’nin “üzerine düşeni yapmaya hazır” olduğunu söylemişti.

Erdoğan, bir TV kanalında yaptığı açıklamada ABD’ye seslenmiş, şunları söylemişti:

Lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa, biz bunu yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz.

İran ilk kınayan oldu

Rusya’nın temkinli açıklamasına karşın İran, ABD’nin hava saldırısını kınadığını açıkladı.

ABD’nin vurduğu üssün havadan görüntüsü

Çin: Durumun kötüleşmesi önlenmelidir

Çin, ABD’nin füze saldırısının ardından durumun daha da kötüleşmesinin ivedilikle önlenmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Çin’in tüm taraflara siyasi çözüme bağlı kalma çağrısı yaptığını ifade etti.

İlk doğrudan saldırı

Füze saldırısı 6 yıl önce başlayan Suriye iç savaşında, Amerika’nın Suriye ordusunu hedef aldığı ilk doğrudan saldırı oldu.