Ana SayfaGüncelABD’ye ‘sitem’ eden Erdoğan’dan Şengal mesajı: ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’

ABD’ye ‘sitem’ eden Erdoğan’dan Şengal mesajı: ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve Rusya’nın bölgedeki Kürt güçlerini IŞİD’e karşı mücadele eden ‘etkin kara gücü’ nitelemesine tepki gösterdi. Şengal’e yönelik hava harekâtıyla ilgili de konuşan Erdoğan “Herkes görecek. Vakti saati geldiğinde ne yapacağımızı gayet iyi biliriz. Bir gece ansızın gelebiliriz” dedi.

Haliç Kongre Merkezi’nde TÜMSİAD Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ve Rusya’nın tepki gösterdiği Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yürüttüğü Şengal ve Rojava’ya yönelik harekâta ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Biz bundan sonra kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz dedik ve kesiyoruz” diye konuşan Erdoğan, ABD ve Rusya’nın bölgedeki Kürt güçlerini IŞİD’e karşı mücadele eden ‘etkin kara gücü’ nitelemesine tepki gösterdi.

“DEAŞ ile bizden başka ciddi bir şekilde mücadele eden yok. Kimse bize safsata anlatmasın” diyen Erdoğan, ABD’ye şu sözlerle ‘sitem’ etti:

Amerika’nın başını çektiği koalisyon güçleriyle beraber Rakka’yı yaparız dedik. Amerikalı dostlara da yanınıza terör örgütlerini almayın dedik. Bir başka terör örgütüyle terör örgütü temizlenmez. Elimizde belgeler var. Sayın Trump ile görüştüğümüzde kendisine sunacağız. Koskoca Amerika biz ele ele verelim Rakka’yı DEAŞ’a mezar ederiz. Musul’da da bu mücadeleyi sürdürelim. Bunları Irak’ta kendi hallerine bırakırsak kurban vermeye devam ederiz. İşte Telefer işte Sincar…

Erdoğan konuşmasının devamında ise Şengal’e yönelik hava saldırısını hatırlattı ve şu mesajı verdi:

Baktık ki olmuyor Sincar’a bir operasyon öbür tarafa bir operasyon, 210-220 teröristi orada hallettik. En önemli merkezlerini orada vurduk. Neden? Bu milletle oyun oynanmaz. Herkes bunu görecek. Vakti saati geldiğinde ne yapacağımızı gayet iyi biliriz. Bir gece ansızın gelebiliriz.

Ne oldu?

TSK ilkin 25 Nisan’da Irak’ta Şengal ve Rojava’da da Derik’e yönelik hava saldırısı düzenlemişti.

Saldırılar neticesinde Şengal’de 1 YBŞ’li, 5 Peşmergenin hayatını kaybettiği, bir de sivilin yaralandığı açıklanmış; YPG açıklamasında ise 20 YPG üyesinin yaşamını yitirdiği ve 18’inin de yaralandığını ifade edilmişti.

TSK’nin saldırıları günlerdir sürerken, yer yer sınır hattında çatışmalar yaşanıyor.

TSK’nin saldırılarına ABD ve Rusya tepki gösteriyor.

ABD, TSK harekatının koordinasyon tarafından onaylanmadığını, harekâtın saldırıdan ‘bir saatten az süre önce’ kendilerine bildirdiğini söylüyor.

TSK’nin bildiriminin ‘muğlak’ olduğunu söyleyen ABD Hava Kuvvetleri’nden Albay John Dorrian ise konuyla ilgili şu bilgileri veriyor:

Hava saldırılarının gerçekleşmesinden bir saatten daha kısa süre önce bilgi verildi. Bu yeterli değil. IŞİD’e karşı savaşta bir ortaktan ve müteffikten bekleyebileceğiniz türden bir koordinasyon değildi; bu, bir bildirimdi.

Son olarak dün de ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri’ne ait zırhlı araçlar sınıra konuşlandırıldı. Bu hamlenin son 3 gündür TSK ile YPG arasında yaşanan çatışmaları önlemek amacıyla gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Öte yandan Rusya da Türkiye’nin Rojava ve Şengal’de yürüttüğü hava harekatına tepki gösteriyor.

Türkiye’nin IŞİD’e karada karşı koyan Kürt güçlerine saldırdığını belirten Rusya, Türkiye’nin yürüttüğü operasyonların ‘kabul edilemez olduğunu’ söylüyor.

YPG ne diyor?

TSK saldırılarıyla ilgili YPG kanadından son açıklama Sözcü Redur Xelil’den geldi.

YPG Sözcüsü Xelil, TSK’nin günlerdir devam eden, ABD ve Rusya’nın da sert tepki verdiği saldırılarının amacının ‘IŞİD’e destek vermek’ olduğunu söyledi.

YPG Sözcüsü saldırılar karşısında Rojava’nın uluslararası korumaya alınması gerektiğini söylerken Türkiye’ye ise “Biz dostluk ilişkilerine de saldırılara karşı kendimizi ve halkımızı savunmaya da hazırız” mesajı verdi.

  YPG Sözcüsü'nden Türkiye'ye mesaj, uluslararası güçlere çağrı