Ana SayfaGüncelAÇLIK GREVLERİ | 25 cezaevinde 202 tutuklu grevde, ÖHP CPT’ye başvuruyor

AÇLIK GREVLERİ | 25 cezaevinde 202 tutuklu grevde, ÖHP CPT’ye başvuruyor

HABER MERKEZİ – Cezaevlerindeki süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemleri 57’inci güne girdi. Dünden bu yana 4 cezaevinden tutukluların da dahil olduğu eylemde 25 cezaevinde 202 tutuklu açlık grevinde. HDP devam eden eylemlere ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a 22 ayrı soru önergesi verirken; Van, Diyarbakır ve İstanbul’da eyleme destek vermek amacıyla aralarında tutuklu yakınlarının süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemi de devam ediyor. Özgürlükçü Hukukçular Platformu, cezaevlerine heyet göndererek incelemede bulunması talebiyle yarın Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) başvuruda bulunacak.


Haber: ÇAĞDAŞ KAPLAN


Cezaevlerinde 15 Şubat’tan itibaren değişik tarihlerde başlayan süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi devam ediyor.

Eylemin ilk başladığı Şakran Cezaevi’nde tutuklular tam 57 gündür açlık grevinde.

Açlık grevi eylemine dünden bu yana 4 farklı cezaevinden tutuklular da dahil oldu.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu’nun açlık grevlerine ilişkin hazırladığı gözlem raporuna göre 25 cezaevinde toplam 202 siyasi tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevi eyleminde.

Süresiz dönüşümsüz açlık grevinde son durum şöyle:

ÖHP yarın CPT’ye başvuracak

Özgürlükçü Hukukçular Platformu ise konuyu Avrupa gündemine taşıyor.

Platform, cezaevlerine heyet göndererek incelemede bulunması talebiyle yarın Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) başvuruda bulunacak.

HDP’den Bozdağ’a 22 ayrı soru önergesi

Öte yandan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik de cezaevlerinde siyasi tutukluların sürdürdüğü açlık grevlerini 22 ayrı soru önergesiyle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Cezaevlerinde yaşanan hak​ ihlalleri ve cezaevi yönetimlerinin bu ihlaller karşısında takındığı çözümsüz tavırların yaşanan gergilikleri arttırdığını belirten Çelik, OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerin de cezaevlerinde yaşanan sorunların çözümünü imkansız hale getirdiğine dikkat çekti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebi ile sunduğu önergede 200’e yakın tutuklunun açlık grevinde olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:

Açlık grevleriyle ilgili hükümetin sorumluluk alarak sürecin mahpusların ölümleriyle sonuçlanması için harekete geçmesi gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz günler itibariyle kalıcı sağlık sorunları başladığı düşünülürse kaybedecek gün değil saat bile yoktur. Bu süreçte toplumun bütün kesimlerinin sağduyulu olması ve sorumluluk alması gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.

Çelik, Bakan Bozdağ’a yanıtlaması talebi ile şu soruları yöneltti:

  • Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladıkları doğru mudur?
  • Tutuklu ve hükümlülerin açlık grevine başladıkları doğruysa şu an süresiz dönüşümsüz açlık grevi hangi aşamadadır?
  • Şu ana kadar kaç mahpus süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlamıştır?
  • Süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan mahpusların talepleri nelerdir?
  • Mahpuslara gerekli vitaminler tedarik edilmekte midir?
  • Tutukluların ve hükümlülerin bedenlerini ölüme yatırmaya karar vermeden önceki süreçte cezaevi yönetimileri krizi doğru yönetebilmiş midir?
  • Mahpusların yaşayabilecekleri sağlık sorunlarıyla ilgili önlemler alınmış mıdır?
  • Süreçle ilgili bakanlık acilen hangi adımları atacaktır?
  • Cezaevlerinde kötü muamele ve işkence suçuna karıştığı iddia edilen görevliler hakkında yürütülen idari soruşturmaların sayısı 2002-2017 yılları arasında kaçtır?”

HDP’li Çelik tarafından sunulan önergelerde yer alan ve açlık grevlerinin devam ettiği cezaevleri şu şekilde:

Şakran Kadın Kapalı Cezaevi,  Şakran T-3 Kapalı Cezaevi, Şakran T-2 Kapalı Cezaevi, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi, Şakran T-4 Kapalı Cezaevi, Tekirdağ T-1 Kapalı Cezaevi, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi, Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi, Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi, Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi, Hatay T Tipi Kapalı Cezaevi, Kepsut T Tipi Kapalı Cezaevi, Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi, Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi, Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi, Menemen T-2 Kapalı Cezaevi, Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi, Silivri 5 Nolu Kapalı Cezaevi, Bandırma Kapalı Cezaevi, Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi, Kandıra F-1 Kapalı Cezaevi, Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi.

Adalet Bakanlığı TTB’nin ‘İzleme Heyeti’ talebini reddetti

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Selma Güngör ise cezaevlerindeki açlık grevlerine dair “İzleme Heyeti” kurmak istediklerini ancak Adalet Bakanlığı’ndan yanıt alamadıklarını açıkladı.

Güngör, buna rağmen iki cezaevinde hekimlerle görüşüp, açlık grevindeki tutuklulara nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgilendirme yaptıklarını aktardı.

Güngör, “İzleme Heyeti” olarak açlık grevindeki tutukluların sağlık durumlarına ilişkin görüşme yapmak istediklerini ifade etti.

Destek eylemleri devam ediyor

Cezaevindeki açlık grevcileriyle dayanışmak amacıyla Diyarbakır, Van ve İstanbul’da ise tutuklu yakınları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve tutuklu yakınları tarafından başlatılan süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemleri de devam ediyor.

Aralarında HDP Milletvekili Feleknas Uca’nın da bulunduğu 20 kişinin 2’şer günlük süresiz dönüşümlü açlık grevi 3’üncü gününe girerken Van ve İstanbul’daki eylem ise 2’inci gününde.

Diyarbakır’ın ardından bugün ise Van ve İstanbul’da da aileler açlık grevi eylemi başlattı.

Van’da tutuklu yakınları, Barış Anneleri ve siyasetçiler tarafından DBP il örgütünde başlatılan eylem 2 günlük dönüşümlü olarak devam edecek. İstanbul’da da tutuklu yakını aileler süresiz dönüşümlü açlık grevine başladı.

Şakran Cezaevi önünde eylem, Bozdağ’a çağrı

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, Yeşiller Sol Parti Eş Genel Sözcüsü Naci Sönmez, Barış Bloku Eş Sözcüsü Bahadır Altan, HDP İzmir ve Balıkesir yöneticileri, İHD, Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi, Barış Anneleri Meclisi, Musa Anter’in kızı Rahşan Anter ve ihraç edilen KESK üyeleri açlık grevinin 57’inci güne girdiği Şakran Cezaevi önünde dün basın açıklaması düzenledi.

Barış Bloku Sözcüsü Bahadır Altan, HDP heyetinin Adalet Bakanı ile görüşmesini hatırlatarak, “Bekir Bozdağ’ı göreve çağırıyoruz. Diyalog kapılarını açıp yaşam hakkına fırsat vermek sayın bakanın iki dudağı arasındadır. Bu nedenle bu günden itibaren cezaevlerinden gelecek kötü haberlerinde sorumlusudur. Tek bir insanın yaşamı o kutsal devletinizden daha kutsaldır” dedi.

CHP Adalet Bakanlığı’ndan randevu talep etmişti

Öte yandan CHP Milletvekilli Şenal Sarıhan dün (11 Nisan) açlık grevindeki tutukluların durumlarına ilişkin Adalet Bakanlığı’ndan randevu talep ettiklerini açıklamıştı. Adalet Bakanlığı’ndan henüz bu randevu talebine yanıt gelmedi.

Talepler

Cezaevlerinde açlık grevi eyleminde olan tutukluların temel talepleri şöyle:

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.

Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi.

Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KA.DER'den kadınlara çağrı: 'Sandığa git gücünü göster'
Sonraki Haber
Gerekçe OHAL: Bitlisli çiftçiye para desteği yok