Ana SayfaGüncelAÇLIK GREVLERİ | 58. gün, Öcalan’ın avukatlarından Adalet Bakanlığı’na başvuru

AÇLIK GREVLERİ | 58. gün, Öcalan’ın avukatlarından Adalet Bakanlığı’na başvuru

HABER MERKEZİ – Cezaevlerindeki süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemleri 58’inci güne girdi. Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden 5,  Şakran T Tipi Cezaevi’nden de 4 tutuklunun dahil olduğu eylemde 26 cezaevinde 211 tutuklu süresi dönüşümsüz açlık grevinde. Emek meslek ve insan hakları örgütleri ise düzenlediği basın toplantısıyla, taleplerin konuşulması amacı ile başta milletvekilleri olmak üzere hak, hukuk ve sağlık örgütleri temsilcileri ile görüşmeler yapılması, bağımsız heyetlerin cezaevlerinde inceleme ve ziyaret yapmalarına izin verilmesi çağrısı yaptı.

Cezaevlerinde 15 Şubat’tan itibaren değişik tarihlerde başlayan süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi devam ediyor.

Eylemin ilk başladığı Şakran Cezaevi’nde tutuklular tam 58 gündür açlık grevinde.

Açlık grevi eylemine Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden 5,  Şakran T Tipi Cezaevi’nden de 4 tutuklu daha dahil oldu.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu’nun açlık grevlerine ilişkin hazırladığı gözlem raporuna göre 26 cezaevinde toplam 211 siyasi tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevi eyleminde.

Süresiz dönüşümsüz açlık grevinde son durum şöyle:

Talepler için Adalet Bakanlığı acilen harekete geçmeli

İstanbul Tabip Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), sağlık meslek örgütlerinden ve insan hakları savunucusu kadınlar 58’inci gününe giren ve giderek yaygınlaşan süresiz dönüşümsüz açlık grevlerine ilişkin İTO’da basın toplantısı düzenledi. Toplantının yapıldığı salona “Cezaevleri açlık grevi 58. Gününde… Yeni acılar yaşamak istemiyoruz” pankartı asıldı.

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. İncilay Erdoğan, Adalet Bakanlığı’na tutukluların taleplerinin konuşulması için zaman geçirmeksizin harekete geçmesi çağrısında bulundu. Erdoğan, çağrısını şöyle sürdürdü:

Taleplerin konuşulması amacı ile başta milletvekilleri olmak üzere hak, hukuk ve sağlık örgütleri temsilcileri ile görüşmeler yapılması, bağımsız heyetlerin cezaevlerinde inceleme ve ziyaret yapmalarına izin verilmelidir. Sakatlıkların önlenmesi için mahpuslara mutlaka su, tuz şeker ve karbonata ek olarak B1 vitamini temin edilmesi ve ekte sunduğumuz bilgi ve izlem kontrol listelerinin avukatlar aracılığıyla hızla yaygınlaştırılmalıdır.

Öcalan’ın avukatlarından Adalet Bakanlığı’na başvuru

Açlık grevindeki tutukluların taleplerinden biri de PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması. Bu sebeple PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarının bağlı olduğu Asrın Hukuk Bürosu’ndan da konuya ilişkin açıklama geldi.

Asrın Hukuk Bürosu, Adalet Bakanlığı’na konu ile ilgili başvuruda bulundu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Bugün itibariyle ilk grubun 58’nci güne girdiği açlık grevi eylemcilerinin taleplerinin, demokrasinin ve hukukun gereği olarak elbette savunulması gereken hukuksal ve meşru talepler olduğunu önemle belirtmek isteriz.

Her türlü hukuksal başvuruya rağmen düzeltilmeyen İmralı koşullarında, OHAL ile birlikte iletişim/haberleşme hakları, aile ve avukat ile görüşme başta olmak üzere tüm haklar askıya alınmıştır. Dolayısıyla İmralı, dış dünyaya tamamen kapatılan, hukukun ve her türden insani değerlerin ayaklar altına alındığı bir hapishanedir.

Hapishaneler başta olmak üzere tüm toplumsal kesimlerde sürekli gerginlik kaynağı üreten bu hukuksuzluk halinin giderilmesi ve müvekkillerimiz Sn. Abdullah Öcalan, Sn. Ömer Hayri Konar, Sn. Hamili Yıldırım ve Sn. Veysi Aktaş ile avukat görüşmelerimizin düzenli gerçekleştirilmesi ve ivedilikle randevu talebimizin kabul edilmesine dair Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptığımızı siz değerli kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Talepler

Cezaevlerinde açlık grevi eyleminde olan tutukluların temel talepleri şöyle:

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.

Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi.

Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi.

  AÇLIK GREVLERİ | 25 cezaevinde 202 tutuklu grevde, ÖHP CPT'ye başvuruyor

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DİSK Genel Başkanı Kani Beko: 6 buçuk milyon kişi kiralık işçi olmasın diye 'Hayır'
Sonraki Haber
Referanduma 3 gün kala: Diyarbakır'da HDP’nin sandık görevlilerine operasyon