Ana SayfaGüncelAÇLIK GREVLERİ | ‘Hayata Dönüş’ü hatırlatan şair Cezmi Ersöz: Tarih tekerrür etmemeli

AÇLIK GREVLERİ | ‘Hayata Dönüş’ü hatırlatan şair Cezmi Ersöz: Tarih tekerrür etmemeli

HABER MERKEZİ – Şair Cezmi Ersöz ‘Hayata Dönüş’ operasyonlarını hatırlattı, cezaevlerinde süren açlık grevleri için yetkililere seslendi ve eylemdeki tutukluların taleplerine karşı duyarlı olunmasını istedi.

Cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemleri 55’nci gününe girerken, şair Cezmi Ersöz’den duyarlılık çağrısı geldi.

Ersöz, cezaevlerinden ölüm haberleri gelmeden hükümetin gereken duyarlılığı göstermesini istedi.

dihaber’den Sakıp Yaşar’a konuşan Ersöz, ‘Hayata Dönüş’ operasyonlarını hatırlatarak şunları söyledi:

Ben ‘Hayata Dönüş’ operasyonları sırasında gazeteciydim ve sonuçlarını tüm Türkiye biliyor. Ağır bir süreçti. Birçok cezaevinde tutsaklar katledildi. Şimdi de benzer süreçleri yaşıyoruz.

Dilerim ölümler olmaz. ‘Hayata dönüş’ operasyonları sırasında 150’ye yakın insanımızı kaybettik 500 insanımız sakat kaldı. Bu sefer olmasın.

Şakran Cezaevi Müdürü’nün açlık grevi eylemindeki tutuklulara yönelik sarf ettiği “Esat Oktay’ı örnek alıyoruz” sözlerini de hatırlatan Ersöz, şöyle devam etti:

Esat Oktay kimdir? 12 Eylül darbesinin Diyarbakır Cezaevi’nin komutanıdır. Dünya tarihine ‘En zalim işkence komutanı’ olarak geçmiştir. Yani bununla şunu anlıyoruz; 12 Eylül zihniyeti halen sürüyor. Zaten bu hükümetin önünü de açan 12 Eylül darbesidir.

Kişilerin değiştiğini ancak baskı ve zulmün aynı olduğunu da ifade eden Ersöz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Ülke bir cezaevine dönmüş durumda. Cezaevlerindeki gazeteci noktasında dünya birincisiyiz. Hiç bir suçları yok bu insanların. Abuk sabuk hiçbir suçun olmadığı iddianameler bunlar. Masumiyet karinesi ayaklar altında.

Açlık grevcilerinin talepleri

Cezaevlerinde 15 Şubat’ta başlatılan ve o tarihten bu yana talepler karşılanmadığı için değişik tarihlerde bir çok cezaevinden tutuklunun dahil olması ile süren açlık grevi eylemi  grevin ilk başladığı Şakran Cezaevi’nde 55’inci gününe girdi.

Hali hazırda 16 cezaevinde toplam 171 siyasi tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevinde.

Açlık grevi eyleminde olan tutukluların temel talepleri ise şöyle:

Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi.

Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.