Ana SayfaGüncelAÇLIK GREVLERİ | Şakran T4’de ‘kriz’ çözüldü, tutuklular grevi sonlandırdı

AÇLIK GREVLERİ | Şakran T4’de ‘kriz’ çözüldü, tutuklular grevi sonlandırdı

HABER MERKEZİ – Cezaevlerinde devam eden süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemlerinin 19 Nisan’da sonlandırıldığı açıklanmıştı. Şakran T4 cezaevinde ise iç koşullarının düzeltilmesi talebinin karşılanmaması ve idarenin bu konudaki katı tutumu nedeniyle eylem devam ediyordu. ÖHP’li avukatların cezaevi yönetimi  ve tutuklularla yaptığı görüşmelerin sonuç vermesi üzerine grevdeki tutuklular açlık grevi eylemini sonlandırdı.

Türkiye cezaevlerindeki  süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemleri 19 Nisan’da 64’üncü gününde sonlandırılmıştı.

Şakran T4 cezaevinde ise iç koşullarının düzeltilmesi talebinin karşılanmaması ve idarenin bu konudaki katı tutumu nedeniyle tutukluların süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi devam ediyordu.

Özgürlükçü Hukukçular Platforumu (ÖHP) üyesi avukatların 3 gündür hem cezaevi yönetimi hem de tutuklularla yaptıkları görüşmelerin ardından bu cezaevinde de açlık grevi eylemi sonlandırıldı.

Açlık grevinin sonlandırıldığı ÖHP, ÇHD, İHD ve THİV İzmir Şubeleri ile Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi’nin yaptığı ortak açıklama ile duyuruldu.

Avukatlardan alınan bilgiye göre Şakran T4’deki tutukluların 19 Nisan’da grevi bırakmaya hazırlandıkları fakat aynı gün yaşanan sürgünler ve sabah sayımında tutuklulardan askeri düzende sayım vermelerinin dayatılması üzerine tutukluların grevi bırakmaktan vazgeçtikleri öğrenildi.

Grevin sonlanmasının ardından ÖHP, ÇHD, İHD ve THİV İzmir Şubeleri ile Zindanlarla Dayanışma İnisiyatif tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İmralı hapishanesinde Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrite son verilmesi – Kürt halkı üzerindeki politik baskıların son bulması ve – Hapishanelerdeki hak ihlallerine son verilmesi talepleriyle 15 Şubat 2017 tarihinde süresiz dönüşümsüz olarak açlık grevinde bulunan Şakran hapishanesindeki tutsaklarla yaptığımız görüşmeler sonucu,  Şakran T-2,T-3 ve Kadın hapishanesindeki tutsaklar kamuoyundan gelen yoğun talep sonucu grevlerini 19 Nisan 2017 tarihinde sonlandırdıklarını belirtmişlerdir.

Şakran T-4 deki tutsaklar ise iç koşullarının düzeltilmesi talebinin karşılanmaması ve idarenin bu konudaki katı tutumu nedeniyle açlık grevini sonlandırmayacaklarını belirtmişlerdir. 19 Nisan tarihinden itibaren gerek tutsaklar ile gerekse idari sorumlular ile yaptığımız yoğun görüşmeler bugün itibariyle sonuca bağlanmış ve tutsaklar eylemlerini 52. günde sonlandırdıklarını belirtmişlerdir.

Uzunca süredir ağır hak ihlalleri ile gündemden düşmeyen Şakran T4 nolu hapishanesindeki açlık grevinin telafisi olmayan sonuçlar doğmadan bitirilmesi elbette önemlidir. Ancak tecrit, sürgün, onur kırıcı davranışlar ve iradesizleştirmeye ve kimliksizleştirmeye yönelik politikalar devam ettiği sürece bugün olduğu gibi gelecekte de benzeri kriz halleri gündemden düşmeyecektir. Bugün itibariyle hapishaneler mevcut yönetim anlayışıyla idare edildiği sürece gerginlik üreten mekanlar olmaktan kurtulamayacaktır. Sonuç itibariyle ŞakranT4’deki açlık grevinin uzlaşmayla sonuçlanmasını memnuniyetle karşılıyor, 4 gün boyunca bilgi kirliliğine yer vermemek adına basına, kamuoyuna ve özellikle ailelere bilgi vermektan kaçınılmıştır. Bu konuda özellikle emeği geçen gönüllü hekimlerimize, meslektaşlarımıza,  üyelerimize, insan hakları aktivistlerine ve diğer meslek örgütlerine teşekkür ediyoruz.

  Cezaevlerindeki açlık grevi eylemleri sonlandırıldı

Gazete Karınca