Ana SayfaGüncelAÇLIK GREVLERİ | Tutukluların boğazından kan geliyor, savcı ‘koşullar standartların üzerinde’ diyor

AÇLIK GREVLERİ | Tutukluların boğazından kan geliyor, savcı ‘koşullar standartların üzerinde’ diyor

HABER MERKEZİ – Şakran Cezaevi’nde 62 gündür açlık grevinde olan tutuklularla görüşen avukat Mecit Yıldırım, cezaevi idaresinin tutuklulara “Bilinç kaybı yaşanması durumunda revire kaldırıp zorla tıbbi müdahalede bulunacağız” dediğini aktardı. Avukat Yıldırım, açlık grevindekilerin talepleri hakkında görüştükleri Başsavcı vekilinin ise kendilerine “cezaevindeki standartların dünya standartları üstünde olduğunu” söylediğini belirtti. ÖHP İzmir Eş Sözcüsü Fatma Demirer de tutukluların sağlık durumuna dikkat çekerek, tutuklulardan Şirvan Bilik’in boğazından kan geldiğini aktardı. Tutuklular ise kaleme aldıkları mektupta kamuoyuna “Çığlığımıza ses verin” diye seslendi.


Haber: ÇAĞDAŞ KAPLAN


Cezaevlerindeki süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemleri 62’nci gününe girdi.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) verilerine göre cezaevlerinde açlık grevindeki tutukluların sayısı hali hazırda 343.

Şakran T2 ve Şakran T3 cezaevlerindeki 13 tutuklu ise tam 62 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde.

Şakran Cezaevi T2 bölümünde bulunan tutuklulardan Necdet Kaya, dün ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde cezaevi yönetiminin açlık grevleri bitirilmediği takdirde ‘zorla’ revire götürülerek ‘tıbbi müdahale’de bulunulacağının kendilerine söylendiğini aktarmıştı.

Bu sabah Şakran T2 ve T3 cezaevlerinde açlık grevindeki tutuklularla görüşen avukat Mecit Yıldırım cezaevindeki son durum hakkında Gazete Karınca’ya değerlendirmede bulundu.

Yıldırım, tutukluların sağlık durumlarının artık kritik aşamada olduğunu ve grevdekilerden İhsan Balkaş, Sinan Ekmek, Mustafa Akan ve Murat Duran’da aşırı kilo kaybı ve zaman zaman bilinç kaybı gibi durumların yaşandığını söyledi.

Cezaevi idaresinin gündeme getirdiği “zorla müdahale” konusuna ilişkin de konuşan Yıldırım, her iki cezaevinde de cezaevi müdürlerinin açlık grevindeki tutuklulara “bilinç kaybı yaşanması durumunda müdahale edeceğiz” ifadelerini kullandığını belirtti.

Hareket edemeyen tutukluları ring aracına bindirmek istiyorlar

Tutukluların hareket kabiliyetinde ciddi sorunlar yaşadığını belirten Yıldırım, buna rağmen tutukluların ring aracına bindirilerek cezaevi kampüsü içindeki revire götürülmek istendiğini, tutukluların da ring içinde kelepçeli şekilde gitmeyi kabul etmediği için problemlerin yaşandığını söyledi.

Başsavcı vekiline göre cezaevi ‘dünya standartlarının üstünde’

Tutukluların talepleri karşılanıncaya kadar eylemini sürdürmekte kararlı olduklarını belirten Yıldırım, tutukluların “cezaevindeki hak ihlallerinin sona ermesi ve insani koşulların iyileştirilmesi” yönündeki talebine ilişkin ise cezaevi müdürü ve cezaevlerinden sorumlu Başsavcı vekili ile görüştüklerini fakat sonuç alınamadığını söyledi.

Yıldırım şöyle konuştu:

Başsavcı vekili ile görüştük. Tutukluların cezaevleri noktasındaki taleplerini aktardık. Fakat kendileri cezaevindeki standartların dünya standartları üstünde olduğunu söylüyor. Bazı taleplerin genelgelerden kaynaklı kabul edilmeyeceğini ifade ediyor.

“Grevdeki tutuklunun boğazından kan geliyor”

Öte yandan dihaber’e konuşan ÖHP İzmir Eş Sözcüsü avukat Fatma Demirer ise grevdeki tutuklulardan Şirvan Bilik’in boğazından kan geldiğini söyledi.

Demirer, tutukluların sağlık durumuna ilişkin şu açıklamaları yaptı:

Her birinin bir refakatçısı var. Olabildiğince sıvı tüketimi yapılıyor. Kendi enerjilerini korumaları gerekiyor. Onlar da bunu farkında. Şirvan Bilik adlı müvekkilimizin boğazından kan geliyor. Özkan Yaşar sağlık kontrolüne geldiği zaman merdivenlerden inemediği için sağlık personelleri yukarı çıkıyor. Ölçülerini o şekilde yapıyor. Zana Yaktın odaklanma sorunu yaşadığını söylemişti. Yazarken bir an durup unuttuğunu söyledi. ‘Cümle aklıma gelmiyor’ dedi. T2’nde kalıyor. Onun yüzünde bir yara da çıkmış. Kadınlarda yüksek nabız, kalp çarpıntısı bu aşamada var. Görüş sırasında konuştuğumuzda duymada ve anlamada fark olduğunu gözlemliyoruz. Onun dışında baş dönmesi, baş ağrısı, uyku düzenlerinin bozulması gibi şikayetlerinin olduğunu söylediler. Mesela en fazla 3 ya da 4 saat uyumaları bu işin ciddiyetini gösteriyor.

Tutuklular: Çığlığımıza ses verin

Şakran T2 bölümünde açlık grevinde bulunan tutuklular da tahliye olan arkadaşları aracılığıyla kamuoyuna hitaben kaleme aldıkları mektubu ulaştırdı.

Mektuplarında temel vurgu yapan açlık grevindeki tutuklular, “Vicdan sahibi herkese eylemimize destek için çağrı yapıyoruz; çığlığımıza ses vermenizi istiyoruz. Sadece ses” dedi.

Açlık grevindekilerin talepleri

Cezaevlerinde açlık grevi eyleminde olan tutukluların temel talepleri şöyle:

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.

Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi.

Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülleri'nin kazananları belli oldu
Sonraki Haber
AGİT'e göre YSK 'yasayla çelişti': Sayımla ilgili güvenlik mekanizması devre dışı bırakıldı