Ana SayfaGüncelAGİT’ten hükümete referandum eleştirisi

AGİT’ten hükümete referandum eleştirisi

HABER MERKEZİ – AGİT Direktörü Michael Georg Link, 16 Nisan referandumundaki usulsüzlük iddialarının araştırılması konusunda AKP hükümetini istekli olmamakla eleştirdi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü Michael Georg Link, 16 Nisan’da yapılan anayasa değişikliği referandumuyla ilgili usulsüzlük ve şaibe iddialarının araştırılmasında işbirliğine yanaşmadığı gerekçesiyle AKP hükümetini eleştirdi.

AGİT Direktörü Link, Alman medyasına yaptığı açıklamada, “İşbirliğinden maalesef söz edilemeyeceğini” ifadelerini kullandı.

Michael Georg Link

“Sabit olan şu; Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) hatalı veya mühürsüz oy pusulalarını geçerli sayma kararı Türkiye yasalarına aykırılık teşkil ediyor” diyen Michael Georg Link, Türkiye’den AGİT’in peşin hükümlü olduğu yönündeki eleştirileri ise geri çevirdi.

Link, “Bizim tarafsız olduğumuz yönündeki eleştiriler açıkça siyasi güdümlü” dedi.

Halk oylamasının teknik bakımdan düzgün geçtiğini belirten AGİT yetkilisi, kampanya sırasında ise “milli ve uluslararası standartlara” uyulmadığını dile getirdi ve ‘Hayır’ diyen kesimin dezavantaja uğratıldığını ve basın özgürlüğünün kısıtlanmış olmasının da ciddi bir problem doğurduğunu kaydetti.

AGİT’e göre YSK ‘yasayla çelişti’

AGİT gözlemcilerinin, Pazartesi günü yaptığı anayasa değişikliğine ilişkin referandum sonucu değerlendirmesinde, “Türkiye referandumu, eşit olmayan şartlar altında yürütüldü” ifadeleri yer almış, “YSK’nin mühürsüz oyların da geçerli olacağına dair aldığı son dakika kararı için “kanunla çelişiyor” görüşü dile getirilmişti.

“Oy sayım prosedüründe son değişiklikler önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı” vurgusu yapılan açıklamada, “Referandumda iki taraf eşit şartlara sahip değildi, ‘Evet’ kampanyası medyayı domine etti” ifadeleri kullanılmıştı.

Dün ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesi Alev Korun, YSK’nin ‘mühürsüz oy pusulası’ kararının ardından başlayan tartışmaya ilişkin açıklamasında yaklaşık 2,5 milyon oyun şaibeli olduğunu açıklamıştı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, AGİT’in referandumda hak ihlallerine dair gözlemlerini içeren ön raporunun endişe verici olduğunu ve bu bulguların kesinleşmesi halinde Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sert bir mesaj vermek zorunda kalacaklarını söylemişti.

Ayrıca AGİT gözlemcilerinden oluşan bir heyet, Yüksek Seçim Kurulu’na seçim ihlallerine dönük hazırladığı ön raporu sunmuştu.