Ana SayfaDünyaAlmanya Federal Meclisi kısmi burka yasağını onayladı

Almanya Federal Meclisi kısmi burka yasağını onayladı

HABER MERKEZİ – Almanya Federal Meclisi, yüzü tamamen kapatan burka gibi kıyafetlerin giyilmesini kısmen yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

Almanya’da parlamentonun alt kanadı olan Bundestag yani Almanya Federal Meclisi memurların, yargıçların ve askerlerin iş yerlerinde burka giymelerini yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

Tasarı şimdi parlamentonun üst kanadının onayına gitmeyi bekliyor.

Alman ARD televizyonu, geçtiğimiz günlerde burka giyen İsviçreli bir kadının bir televizyon tartışmasına katılmasına izin vermesi nedeniyle eleştirilmişti.

Fotoğraf: AFP

Bun karşın İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, burkaya getirilen kısmi yasağın, Almanya’da diğer kültürlere gösterilen hoşgörünün sınırını sergilediğini söyledi.

Merkel’den yasak çağrısı

Almanya’daki sağ partiler kamusal alanda burkanın tamamen yasaklanmasını istiyor.

Başbakan Angela Merkel, geçen yılın Aralık ayında ülkesinde uygun olmadığı gerekçesiyle, yasal açıdan mümkün olan her yerde yüzü tamamen kapatan örtülerin yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

Geçen Şubat ayında da Bavyera eyaleti, yüzü tamamen kapatan örtülerin kamusal işyerlerinde, okullarda, üniversitelerde ve araç kullanırken yasaklanmasını öngören planları açıklamıştı.

Planın karşıtları, çok az sayıda Müslüman’ın yaşadığı eyaletteki yasağın uygulamada pek bir etkisi olmayacağını söylemişti.

Federal hükümetse, yüzü tamamen kapatan örtüleri tamamen yasaklamanın anayasaya aykırı olacağını söyleyerek bu yola gitmedi.


Kaynak: BBC Türkçe