Ana SayfaÇalışma YaşamıBakanlığın yasak kararı atık kağıt işçilerini mağdur ediyor: ‘Dilenci olmak istemiyoruz’

Bakanlığın yasak kararı atık kağıt işçilerini mağdur ediyor: ‘Dilenci olmak istemiyoruz’

HABER MERKEZİ – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kâğıt toplama firmalarının atık kağıt toplayıcılarından kağıt alınmasını yasaklamasına, işçiler tepkili. “Dilenci olmak istemiyoruz” diyen işçiler soruyor: “Kağıt toplamayı yasakladıklarını söyleyenlerin acaba bizim ne yapacağımız ile ilgili bir fikirleri var mı?”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi sokakta kağıt toplayarak, geçimini sağlayan birçok kişiyi mağdur etti.

Bakanlık tarafından getirilen yasal düzenlemeyle firmalar, sokakta kağıt toplayan atık kağıt işçilerinden atık alması durumunda 140 bin TL ceza ödeyecek.

Kağıt toplama firmalarının atık kağıt toplayıcılarından kağıt alınmasını yasaklaması ise bir çok kağıt toplayıcısının tepkisine neden oldu.

dihaber‘e konuşan yaklaşık 20 yıldır kağıt toplayarak geçimini sağlayan Hayati Teke adlı yurttaş, ekmek parası için toplayıcılık yaptığını belirterek şunları söylüyor:

Bana ekmek paramı versinler bu işi yapmayayım. Bugüne kadar kim bana ekmek parası vermiş? Kimsenin bize ekmek parası verdiği yok, paramızı versinler toplayıcılığı bırakalım.

Bakanlık tarafından getirilen düzenlemeyle daha fazla zabıtaların şiddetine maruz kaldıklarını dile getiren Teke, şöyle devam ediyor:

Kağıt toplama arabalarımızı zabıtalar toplayıp kırıyorlar. Ben en son iki tekerli bir bisiklet aldım, şimdi onunla kağıt topluyorum. Herhangi bir mesleğim yok, bu meslekten başka bir şey yapamıyorum. Başka ne yapabilirim? Bana kimsenin faydası yok, ben mecburum bu işi yapmaya.

Her gün sabah ezanından sonra kağıt toplamaya çalıştığını ifade eden Sabri Şahin adlı yurttaş da, “Ben topladığım kağıtlarla evimin kirasını, çocuğumun okul masraflarını, evin yiyeceğini, içeceğini karşılıyorum” diyor ve ekliyor:

Biz devletin kapısına gidip de dilenci olmak istemiyoruz. Peki kağıt toplamayı yasakladıklarını söyleyenlerin acaba bizim ne yapacağımız ile ilgili bir fikirleri var mıdır?

Yaklaşık 4 yıldır Suriye’nin Heseke kentinden Türkiye’ye göç ettiğini dile getiren Hamit Masri adlı toplayıcı ise, Türkiye’de işverenlerin Suriyelilere iş vermediğini ve bundan dolayı da toplayıcılık yaptığını ifade ediyor.

Masri, sabahtan akşama kadar çalışmak zorunda olduklarını ve tüm bu uğraşın ise sadece eve ekmek götürmek için olduğunu söylüyor.

Previous post
VAKAD'ın arşivine el konuldu
Next post
İHRAÇ EDİLENLERİN ‘HAYIR’I | Mustafa Kemal Coşkun: İşçi ve emekçiler 'Hayır' demeli