Ana SayfaGüncelBasın Özgürlüğü Endeksi: Türkiye yine geriledi, 180 ülke arasında 155’inci sırada

Basın Özgürlüğü Endeksi: Türkiye yine geriledi, 180 ülke arasında 155’inci sırada

HABER MERKEZİ – Sınır Tanımayan Gazeteciler’in yayımladığı 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye bir önceki yıla göre 4 sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 155’inci sırada yer aldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayımladı.

Endekse göre Türkiye, gazeteci tutuklamaları, OHAL’le birlikte onlarca yayının kapatılması nedeniyle bir önceki yıla göre 4 sıra daha gerileyerek, 180 ülke arasında 155’inci sırada. Böylece, Türkiye son 12 yılda 56 basamak düşüş kaydetti.

Türkiye’nin “kara liste” olarak isimlendirilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine sadece dört sıra kaldı.

Endekse göre Türkiye geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler” kategorisinde yer alıyor.

Türkiye’ye özel bir bölüm ayıran RSF,  Türkiye’yi ‘en ürkütücü ülkelerden biri’ olarak tanımladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Darbe girişimi hükümetin eleştirel kalabilen az sayıdaki basın organını bir kenara süpürmesinin önündeki son engelleri de kaldırdı. Olağanüstü hal ilanı yetkililerin her ay onlarca basın kuruluşunu bir imzayla kapatmasını sağlarken, farklı seslerin ise yalnızca çok az satan gazetelere sıkışmasına yol açtı.

Açıklamada Türkiye hakkında bir kez daha “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine” dönüştürdüğü vurguladı.

Endeksin ilk 10 basamağında ise  sırasıyla Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, Kosta Rika, İsviçre, Jamaika, Belçika ve İzlanda yer alırken, son sıralara ise Çin, Suriye, Türkmenistan, Eritre ve Kuzey Kore bulunuyor.

Kuzey Kore, basın özgürlüğünün en kötü olduğu ülke özelliğini Eritre’den aldı.

En fazla gerileyenler ve ilerleyenler

Listede en çok gelişme gösteren ülke 25 sıra yükselen İtalya oldu. Geçen yıl  77. sırada olan İtalya bu yıl 52. oldu. İtalya’dan sonra en fazla gelişen ülkeler Trinidad ve Tobago ile Fiji oldu.

Listede en çok gerileyen ülke ise Nikaragua oldu. Nikaragua’nın ardından en fazla gerileyen ülkeler Tonga ve Tanzanya oldu.