Ana SayfaGüncelBaykal: Mecliste ‘Evet’ oyu veren vekiller seçmen olarak farklı tercih kullanacak

Baykal: Mecliste ‘Evet’ oyu veren vekiller seçmen olarak farklı tercih kullanacak

HABER MERKEZİ – AKP’nin kurucu isimlerinden Abdüllatif Şener’in ardından CHP Milletvekili Deniz Baykal da Anayasa değişikliğine Meclis’te ‘Evet’ diyen bazı vekillerin referandumda ‘Hayır’ oyu vereceğini söyledi.

AKP’nin kurucu isimlerinden eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener geçtiğimiz günlerde, Anayasa değişikliğine Meclis’te ‘Evet’ diyen AKP’li bakan ve milletvekillerinin yarısının referandumda ‘Hayır’ oyu vereceğini savunmuştu.

Şener’in bu iddiasına benzer bir açıklama da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Deniz Baykal’dan geldi.

Baykal, 16 Nisan’da referanduma götürülecek Anayasa değişiklik teklifine imza atan milletvekillerinin ‘Boş kağıda imza atıyorum’ dediğini, bu vekillerin Meclis’te ‘Evet’ demesine karşın sandıkta farklı tercihte bulunacağını söyledi.

Maltepe’de konuşan Deniz Baykal’ın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

Bu tabandan yukarıya istenen bir talep değildir, yukarıdan aşağıya empoze edilmek istenen, Türkiye’ye dayatılan bir projedir.

İmza atanlara sorduk ‘Bunu kim hazırladı?’ ‘Valla bilmiyorum’ dediler. ‘Sen imza atıyorsun’ dedik. ‘Boş kağıda imza atıyorum’ dediler. Türkiye’nin yüz yıllık geleceği için önem taşıyan bir belge, böyle bir belgeyi boş kağıda imza atarak başlatırsan varacağı sonuç budur. Kimin hazırladığı belli değil. ‘Nedir bu?’ dediğimizde ‘Yahu hiç sorma, ben söyledim kendilerine gelirse oy vereceğim’.

Bu anlayışla geçti arkadaşlar. O arkadaşlar Mecliste oy verdiler ama yarın seçmen olarak çok farklı bir tercih kullanacaklar. Çünkü yanlış olduğunu biliyorlar.

Bu bizim vatandaş olarak konuşacağımız bir konu bu parti meselesi değil.

Diyorlar ki ‘Ya siz nereden çıkarıyorsunuz, seçim olan ülkede diktatörlük mü olur?’ Bütün diktatörlükler seçimle geliyor, artık çağın gereği bu. Libya’dan sınırımıza kadar gelin hepsinde seçim var. Seçim olması tek adam yönetiminin olmadığına işaret değil.

Şener: Yarısı ‘Hayır’ oyu verecek

Eski Başbakan Yardımcısı ve AKP’nin kurucularından Abdüllatif Şener, Anayasa değişikliğine Meclis’te ‘Evet’ diyen AKP’li bakan ve milletvekillerinin yarısının referandumda ‘Hayır’ oyu vereceğini savunmuştu.

Şener bu iddiasını ise “Çünkü konuştuklarımız var” sözleriyle temellendirmişti:

Meclis’te ‘Evet’ oyu veren milletvekili ve bakanların yarısının sandık başında ‘Hayır’ oyu vereceğine inanıyorum. Çünkü konuştuklarımız var. Bakanlardan da var. ‘Hayır oyu verecekler var.

Meclis’te neden ‘Evet’ oyu veriyor da referandumda ‘Hayır’ diyecek? Çünkü Meclis’te buna ‘Evet’ oyu vermemek önümüzdeki seçimde listeden çıkarılmak, milletvekilliğine son vermek anlamına geliyor. Gizli oy ihlal edildi, tek tek bütün oy veren milletvekili ve bakanlar izlenmişti.