Ana SayfaGüncelBerkin Elvan davasının ilk duruşması

Berkin Elvan davasının ilk duruşması

HABER MERKEZİ – Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşmasında Baroların katılım talebi ve sanığın duruşmaya getirilmesi talepleri reddedildi. SEGBİS’le ifade veren sanık polis, ‘olayı net olarak hatırlamadığını’ iddia etti. Mahkeme sanık polisin tutuklanması talebini reddederek duruşmayı 6 Temmuz’a erteledi.

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi nedeniyle 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın Çağlayan’da bulunan İstanbul 17’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmasına, Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan sanık polis gelmedi.

Sanık polis duruşmaya, Van 2. Suh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma salonundan SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile katılım gösterdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu savcılarından İsa Dalgıç’ın hazırladığı iddianamede, tek sanık olarak gösterilen polis memuru F.D.’nin “olası kastla öldürme” suçundan yargılanması isteniyor.

Elvan ailesinin de bulunduğu duruşmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Garo Paylan, Celal Doğan ve Hüda Kaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) vekilleri Hilmi Yarayıcı, Ali Şeker ve Ali Haydar Hakverdi, ÖDP’den Alper Taş, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, Emek Partisi’nden Levent Tüzel, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Sol Grup Başkan Yardımcısı Anrei Hunko’nun da bulunduğu gözlemciler, Gezi direnişinde öldürülen Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan ve Ethem Sarısülük ile Dilek Doğan ve Hasan Ferit Gedik’in aileleri ile Taksim Dayanışması ve çok sayıda barodan avukatların da aralarında olduğu isimler katıldı.

Baroların katılma talebine ret

Duruşmada Sami Elvan, Gülsüm Elvan ve kardeşleri Özge ile Gamze Elvan, sanıktan şikayetçi olduklarını dile getirdi.

Ardından Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran, Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun ile Aydın Barosu, Antalya Barosu, Manisa Barosu, Balıkesir Barosu, İzmir Barosu, İstanbul Barosu, Diyarbakır Barosu ve Van Barosu duruşmaya katılma talebinde bulundu.

Sanık müdafileri ise baroların davaya katılma taleplerinin reddini istedi.

Savcı sunduğu mütalaada baroların suçtan zarar görmediğini iddia ederek, katılma taleplerinin reddini, ailenin ise duruşmaya katılma taleplerinin kabulünü istedi.

Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, Berkin Elvan’ın ailesinin doğrudan suçtan zarar görmesinden kaynaklı oy birliği ile duruşmaya katılmasına, baroların katılma talebini ise suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesi ile reddedilmesine oy birliği ile karar verdi.

Sanığın getirilmesi talebine ret

Elvan ailesi avukatları, sanığın duruşma salonuna getirilmesini, tanık beyanlarının sanık duruşma salonundayken alınmasını talep etti.

Hakim, sanığa SEGBİS ile ilgili talebini sordu. Sanık polis ise “can güvenliği ve eşinin hamile olduğu” gerekçesiyle SEGBİS ile bağlanmaya devam etmek istediğini söyledi.

Mahkeme heyeti de “Can güvenliği ve hedef olma ihtimali” gerekçesiyle sanığın SEGBİS ile duruşmalara katılmasına karar verdi.

Sanık polis: Olayı net olarak hatırlamıyorum

Sanık ve katılan vekilleri iddianamenin okunmasını talep etmedi, hakim iddianameyi özetledi.

SEGBİS yoluyla savunma yapan sanık polis, olayı tam olarak hatırlamadığını iddia ederek şunları söyledi:

Olay günü 25-26 saat çalıştık, Okmeydanı’na götürüldük, olay günü geç saatlere dek oradaydık, yolun kapanmamasına karşı müdahalede bulunduk.

Hiç kimsenin ölümüne sebep olacak sebepte gaz tüfeği kullanmadım. Kimsenin yaralanmasına, ölmesine sebep olmadım, tanık da olmadım.

Hakimin Gezi direnişi sırasında ZET silahını (gaz fişeği atan silah) kullanıp kullanmadığı sorusuna ise sanık polis şöyle yanıt verdi: “Kullandım ama nerede, ne kadar kullandım hatırlamıyorum.”

Berkin Elvan’ın vurulduğu gün kullanıp kullanmadığını da “Gece kullanmış olabilirim, net olarak hatırlamıyorum” diye yanıtladı.

Hakim, sanığa dosyaya giren görüntülerdeki ZET silahını kullanan çevik kuvvet polisini sordu. Sanık “Görüntüler net değil, tek tip giyiniyor herkes, kimseyi teşhis edemedim, kendimi de göremedim” dedi.

Sanık avukatı, müvekkilinin silahın teknik detaylarını açıklamasını istedi.

Sanık, “Kağıt üzerinde kullanılan ilkelerle kullanılması her zaman mümkün olmuyor” dedi. Maksimum mesafeye göndermek için silahı paralel tutsalar da gazın ağırlığı nedeniyle kısa mesafe sonra yere düştüğünü söyledi.

Gülsüm Elvan fenalaştı, duruşmaya ara verildi

Sanığın ardından, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan o günü anlatmaya başladı. Anne Elvan, şu ifadeleri kullandı:

O hafta oğlumun mezuniyeti vardı. Berkin ve büyük kızımla birlikte alış verişe gittik. Ben Pazar’a gittim. Berkin benden para istedi. Mezuniyette şaka yapacaklarmış kız kaçıran alacakmış, 5TL verdim. Yemekten sonra yedi gibi yürüyüş başladı Berkin de biz de gittik. Ayağımı incitmiştim ayağımda terlikle çıkıp Berkin’i aradım. Oğlumu bulduğumda takıldı bana, ‘Sen bu ayakla niye çıktın’ diye, güle oynaya yürüdük. Ben eve ayakkabımı giymeye gittim. Gazi’den gelenler oldu. E-5’in karşısında gaz atmaya başladı polis. Abim, Berkin’i de alıp eve getirdi, eşim de evdeydi. Balkondan camdan olayları seyrediyoruz. Ne yalan söyleyeyim tanıdık varsa içeri alacağım yardıma… Dışarısı gaz içinde.

Sonra ortalık sakinleşti, gaz bitti. Berkin acıktım dedi, çay demledim, gaz gelmesin diye camlar kapalı, pek ses yok. Berkin fırladı ben giderim ekmek almaya diye. Normal yürümezdi, öyle hep fırlardı. Gitti, gelmedi. Kapı çaldı, dediler anne Berkin’in kafası kırıldı. Çıktım sokağa, komşu sarıldı ağladı, ben sanıyorum düştü benim çocuğum…

Gülsüm Elvan yaşananları anlatırken fenalaştı. Duruşmaya ise ara verildi.

Verilen aranın ardından duruşma baba Sami Elvan’ın konuşmasıyla devam etti.

Sami Elvan: Herkesin yargılanmasını istiyorum

Baba Elvan, şunları söyledi:

Şu anda benim karşımda oturan kişi gibi ‘Bilmedim, görmedim, duymadım’ demeyeceğim. Sabah 7.30 civarıydı. Zil çaldı. Kızım geldi ve ‘Baba Berkin vuruldu’ dedi. Bende o halde direk çıktım. Hastaneye gittiğimde direk ameliyathanenin oraya aldılar. Doktor açıklama yaptı. O gündem bu yana yaşamımız değişti. Burada benim çocuğumu kim vurduysa, çok belli. Ülkenin Başbakanı benim oğlumu terörize etti. Benim çocuğum dün tehdit edildi. 4 yıldır adalet arıyorum. Herkesin yargılanmasını istiyorum.

Berkin Elvan’ın kardeşi Gamze Elvan ise, “Polislerce tehditler alıyoruz. Bir kaç defa gözaltına almaya çalıştılar. Kardeşimi asıl vuranların, faillerin yargılanmasını istiyorum” dedi.

Sanık polisin tutuklanması talebi reddedildi

Duruşmada daha sonra tanıklar dinlendi.

Elvan ailesi avukatları, soruşturmanın eksiklerine değinerek dosya hakkındaki taleplerini dile getirdi. Avukat Oya Aslan, olay gününe dair görüntüleri izletti. Sanık polisin tutuklanmasını talep etti.

Avukatların taleplerinin ardından kararını açıklayan mahkeme sanık polisin tutuklanması talebini redderek, duruşmayı 6 Temmuz’a erteledi.

Duruşma sonrası Elvan ailesi ve avukatları adliye önünde bir açıklama yaptı.

Gün boyunca adliye binası önünde dayanışma amacıyla bekleyenlere teşekkür eden Baba Sami Elvan “Adalet arayışımız devam edecek” dedi. Sami Elvan’ın ardından avukatlar adına konuşma yapan Oya Aslan ise sanık polisin tutuklanması taleplerinin reddedilmesine tepki göstererek, “Mutlaka kabul edilmesi gereken taleplerimiz olduğunu kabul edilmeyince mahkeme üzerinde baskı olduğunu ve mahkemenin tarafsız davranmadığını düşünüyoruz” dedi.

Verilen aranın ardından mahkeme başkanı tutukmama talebini reddetti ve duruşmaya 6 Temmuz 2017 günü saat 10.00 devam edilmek üzere ara verdi.

Duruşma öncesi

Duruşma öncesi, Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla adliye önünde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, “Gülüşün gibi onurlu güzel yarınlar kuracağız” yazılı olduğu pankartta Berkin Elvan’ın fotoğrafı yer aldı.

Berkin Elvan fotoğraflarının bulunduğu pankartı taşıyanlar, “Berkin Elvan ölümsüzdür”, “Berkin’in hesabı sorulacak” sloganları attı.

Dava öncesi yapılan basın açıklamasından

Taksim Dayanışması adına mimar Mücella Yapıcı ve Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan birer konuşma yaptı.

Sami Elvan: Türkiye çocukları için adilane bir yargılama talep ediyoruz

Sami Elvan, davanın “Çocuklarımıza bir şey olmasın diye, emsal teşkil etsin istiyoruz” dedi ve suçluların gelip burada hesap vermesini istediklerini söyledi.

Elvan, şöyle devam etti:

Neden bugün katil burada bizim karşımızda hesap vermesin. Bütün Türkiye çocuklarına bir şey olmaması için adilane bir yargılama talep ediyoruz.

Mücella Yapıcı: Mücadelemiz sürecek

Sami Elvan’ın ardından Mücella Yapıcı, barışçıl ve insani talepler ile yola çıktıklarını vurguladı.

Gezi’de demokratik talepleri için dünyaya örnek teşkil eden bir direniş sergilendiğini hatırlatan Yapıcı, “Herkesin önünde söz veriyoruz. Tüm parklar özgür olana kadar, tüm çocukların katilleri adil bir şekilde yargılanana kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

Konuşmaların ardından, duruşmayı takip etmek üzere adliye binasına geçildi.

Ne oldu?

Berkin Elvan, Gezi direnişi sırasında 16 Haziran 2013 tarihinde Okmeydanı’da bulunan evinden ekmek almaya giderken polislerin attığı gaz fişeği ile yaralanıp hastaneye kaldırıldı. 269 gün sonra, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 Mart 2014 tarihinde yaşamını yitirdi.

Elvan’ın ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu otopsi raporu savcılığa 21 Nisan 2014’te ulaştı.

Berkin Elvan’ın vurulduğu sokağın başındaki TOMA’ya ait kamera görüntüleri, Ulusal Kriminal Büro görevlisi bilirkişisi tarafından incelendi ve analiz raporu 6 Mayıs 2014’te dosyaya sunuldu.

Soruşturma 7 Aralık 2016’da tamamlandı. Bu süreçte dosyaya bakan altı savcı değişti.

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından hazırlanan iddianamede, tek sanık olarak gösterilen polis memuru F.D.’nin “olası kastla öldürme” suçundan yargılanması istendi. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan 42 polis hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

İddianamede, bilirkişi ve Adli Tıp Kurumundan alınan raporlar ile tanık ve müşteki beyanlarına yer verildi.

11 sayfalık iddianamede, Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan müşteki sıfatıyla yer alıyor.


* Bu haber Evrensel, dihaber ve bianet’ten derlenmiştir.