Ana SayfaGüncelBİR SERGİ | Mitolojinin kadın kahramanları: ‘Tanrıçalar’

BİR SERGİ | Mitolojinin kadın kahramanları: ‘Tanrıçalar’

HABER MERKEZİ – Sanatçı Havva Marta’nın ‘Tanrıçalar’ isimli sergisi Gama Art Galery’de ziyaretçilerini bekliyor.

Havva Marta’nın mitolojiden yararlanarak resmettiği kadın resimlerini içeren kişisel sergisi ‘Tanrıçalar’ 8 Nisan’da Taksim’deki Gama Art Galery’de kapılarını açtı.

Kadın mitolojik kahramanları konu edinen sergide, Paca Mama, Hathor, Kybele, Willendorf Venüsü, Umay Ana, Lilith, Amaterasu ve İnnanna gibi pek çok tanrıçanın resmi bulunuyor.

Sergide, ana tanrıça kültünün tanrılardan daha önce var olduğu ve bu durumun birçok kültürde karşılığının olduğu görülebiliyor. Kadın figürler, toplumsal normların dayattığı “kutsal anneliğin” ötesinde kural yıkıcı ve yaratıcı özellikleri olduğu konusunda ortaklık taşıyor.

İnanna: Sümerlerin ilk dönemlerinde anaerkillik vardı ve tanrıçalar çok fazlaydı. Aşk, bereket, savaş ve bilgelik tanrıçasıdır. Sembolü 8 köşeli yıldız ve rozettir, iki aslanın arasında resmedilir. Akad’ larda İştar adını almıştır.

Lilith: Asırlarca süren, babaerkil sistemdeki erkeğin konumu ile kadınların eşit haklara sahip olma isteklerini temel alan cinsiyetler arası savaşın aynadaki görüntüsüdür. Erkek düzenine boyun eğmeyen, özgür, kişiliğinden taviz vermeyen kadının mitolojideki kişileşmiş halidir Lilith.

Farklı kültürlerden çeşitli özellikleri temsil eden tanrıçaların yer aldığı sergi 6 Mayıs’a kadar görülebilecek.

Havva Marta

Samsun’da doğdu. 1989 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun oldu.

UPSD ve GESAM üyesi olan sanatçının eserleri Türkiye’nin birçok şehrinin yanı sıra İran, İtalya ve Yunanistan da sergilendi. Havva Marta, resim çalışmalarını İzmir’deki atölyesinde sürdürmektedir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tutuklu belediye eş başkanları tek kişilik hücrede tutuluyor, HDP soruyor: 'Sebebi ne?'
Sonraki Haber
Olası idam referandumunda Almanya'da oy kullanılması yasaklanabilir