Ana SayfaDünyaBM raportörleri: ‘Evet’ çıkarsa hak ihlallerinin artmasından endişeliyiz

BM raportörleri: ‘Evet’ çıkarsa hak ihlallerinin artmasından endişeliyiz

HABER MERKEZİ – BM özel raportörleri 16 Nisan’da Türkiye’de düzenlenecek referandumda ‘Evet’ çıkması durumunda Cumhurbaşkanı’nın tek başına OHAL ilan edilebileceğine dikkat çekerek, bu durumun hak ihlallerinin daha da artmasına yol açacağı konusunda ciddi bir endişe yarattığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Aşırı Yoksulluk ve İnsan Hakları Özel Raportörü Philip Alston, Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, Barışçıl Örgütlenme Özgürlüğü Özel Raportörü Maina Kiai ve Eğitim Hakkı Özel Raportörü Koumbou Boly Barry, 16 Nisan’da düzenlenecek ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumu öncesi Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Raportörler, Olağanüstü Hal’in (OHAL), eğitim ve çalışma hakkının ihlal edilmesi için bir gerekçe olarak kullanıldığını ve binlerce insanın yaşanan bu durumdan dolayı mağdur edildiğini belirtti.

134 bin memurun herhangi bir hukuki süreci işletilmeden işten atıldığına vurgu yapan raportörler, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası temel insan hakları sözleşmelerinin ciddi bir şekilde ihlal edildiğini kaydetti.

Açıklamada OHAL sürecinde devletin ekonomik, sosyal ve kültürel haklarda bazı kısıtlamalara gidebileceğini ama bunun da bir limitinin olduğu vurgulandı.  Demokratik toplumlarda temel hakların hiçbir şekilde ihlal edilemeyeceğini kaydeden BM raportörleri, ama binlerce insanın geçim kaynağını elinden alan uygulamalara gidilirken, buna karşı bazı koruyucu tedbirlerin uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Eğitim alanında yaşanan sorunlara değinen raportörler, yaklaşık bin okulun ve 15 üniversitenin kapatıldığını, Eğitim Sen üyesi 10 bin öğretmenin görevden alındığını belirtti.

‘Özgür bir tartışma ortamı yok’

Açıklamada basına yönelik baskılara da değinildi. OHAL’le birlikte 200 medya kuruluşunun kapatıldığı  ve binlerce gazetecinin işini kaybettiği hatırlatılan açıklamada raportörler, referandum öncesi özgür bir tartışma ortamının kalmadığını ve insanların düşüncelerini özgürce ifade edemediğini kaydetti.

‘Evet’ çıkarsa Cumhurbaşkanı tek başına OHAL ilan edebilecek’

 

16 Nisan referandumunda Cumhurbaşkanı’na büyük yetkiler verilmesinin öngörüldüğüne dikkat çeken raportörler, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Eğer bu kabul edilirse Cumhurbaşkanı artık tek başına OHAL ilan edebilecek. Temmuz 2016’dan bu yana yayınlanan kararnamelerin keyfi ve kapsamlı nitelikleri göz önüne alındığında, bu tarzdan bir gücün zaten mevcut olan ekonomik, sosyal ve kültürel hak ihlallerinin daha da artmasına yol açacağı konusunda ciddi bir endişe var.