Ana SayfaDünyaCezayir’de seçim afişlerinde kadın adaylar yerine temsili çarşaflı görsel

Cezayir’de seçim afişlerinde kadın adaylar yerine temsili çarşaflı görsel

HABER MERKEZİ – Cezayir’de seçim afişlerinde kadın adayların fotoğrafını kullanmak yerine temsili olarak siyah çarşaflı ve suratı olmayan bir kadın görseli kullanan partilere uyarı verildi.

Cezayir seçim kurulu, seçim afişlerinde kadın adayların fotoğrafını kullanmak yerine temsili olarak siyah çarşaflı ve suratı olmayan kadın görseli kullanan partilere emir geldi.

Afişlerinde çarşaflı boş suratlar kullanmaya devam eden siyasi partilere kadınların da fotoğraflarını koymaları için iki gün tanındı.

BBC Türkçe’de yer alana habere göre yetkililerin bazıları bu tavrın yasa dışı olduğunu söyledi.

“Tehlikeli ve yasal olmayan bir davranış”

Cezayir’deki Bağımsız Seçim Gözlemcileri Yüksek Otoritesi’nden (HIISE) Hasan Noui bu afişlere ilişkin şunlara söyledi:

Başkasının hakkına tecavüz eden böyle bir davranış tehlikeli, yasal değil ve bütün kanunlar ve geleneklere karşı çıkıyor. Her vatandaş kime oy vereceğini bilme hakkına sahip.

Kadın aday: Son derece muhafazakarca

Sosyalist FFS’nin de aralarında olduğu en az beş siyasi parti, kadınların yüzlerini seçim kampanyası afişlerine koymuyorlardı. Afişlerdeki boş suratlı ve çarşaflı resimler tartışma yaratmıştı.

Bu kadın adaylardan Fatma Tirbakh, Cezayir’deki Ennahat televizyonuna bu konuyu tartışmak için telefonla bağlandığında da ekranda yüzü boş bırakılmış kadın resmi olarak çıktı.

Tirbakh bu tavrı, “Dürüst olmak gerekirse bu son derece muhafazakarca” diye nitelendirdi.