Ana SayfaGüncelCHP’den referandumun iptali çağrısı

CHP’den referandumun iptali çağrısı

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Grup Başkanvekili Bülent Tezcan, “Milleti hukuk ekseninde rahatlatacak tek bir karar vardır; seçimin, Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmesidir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Bülent Tezcan, partisinin genel merkezinde referandum sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Referandumda açık sayım kuralının çiğnendiğini söyleyen Tezcan, Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) referandumu iptal etmesini istedi.

Tezcan bunun için gerekirse önce Anayasa Mahkemesi’ne (AYM), sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili, referandumda mühürsüz zarf ve oy pusulalarını geçerli kabul edilmesine ilişkin şunları söyledi:

Oy pusulaları ve zarfları, mühürsüz olarak geçersiz sayılması demek, siyasi partilerin sandık kurullarına üye vermesi hükmünü fiilen anlamsız hâle getirmektir, yok etmektir. Çünkü siyasi partiler sandık kuruluna üye olarak o üyeler yoluyla dışardan oy getirip torbalara sandıklara sokulmasını önlemek üzere bu mühür getirilmiştir. Dışardaki oylarla değiştirilmesini önlemek üzere getirilmiş bir önlemdir” diye konuştu.

Özellikle bir videomuz var, sayım sırasında. Sosyal medyada üretilmiş bir görüntü değil. Gerçek bir görüntüdür. Bu uygulamanın nasıl bir seçim yaptığımızı en çıplak şekilde gösterdiğini birlikte göreceğiz. Bu bizim avukat arkadaşımızın, kadın arkadaşımızın açık uyarısı itirazıdır. Sonuçta YSK tercih mühürlerinin kullanılacağını genelgeyle belirlemesine rağmen, evet mühürleriyle ilgili karar vererek bir başka usulsüzlüğe yol açmıştır.

YSK bu referandumda aynen şunu söylemiştir. Özeti şudur, bizi buraya getiren irade bunu istiyor demiştir. YSK 2017 referandumunda ne yazık ki bizi buraya getiren irade bunu istiyor ifadesini eylemleriyle göstermiş ve kullanmıştır” diye konuştu. Milleti hukuk ekseninde rahatlatacak tek bir karar vardır; seçimin, Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmesidir.

Bülent Tezcan, referandumun sonucunu ise “Toplum tek adam rejimine ‘Hayır’ demiştir” şeklinde yorumladı.

Ne olmuştu?

YSK, sandıkların kapanmasına dakikalar kala sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulası ve zarfların ‘dışarıdan getirildiği kanıtlanmadığı sürece’ geçerli sayılacağını duyurmuştu.

Bu karara muhalefetten tepkiler yükselmiş ve seçimin sonucunu etkilediği yönünde açıklamalar yapılmıştı.

Bugün yeni bir açıklama yapan YSK Başkanı Sadi Güven ise referandumun tartışmalı hale gelmesine neden olan ve muhalefetin büyük tepkisine yol açan ‘mühürsüz oy pusulaları’ kararıyla ilgili “Oy pusulaları sahte değil, bunda şüphe yok” demişti.


  AKP 2014'te 'mühürsüz oy' nedeniyle Bitlis'te seçimi tekrarlatmıştı
  'Mühürsüz oy' kararını bir kez daha savunan YSK: 'Oy pusulaları sahte değil'