Ana SayfaGüncelCHP’li Sarıhan’dan açlık grevi ziyareti: ‘Adalet Bakanı ile görüşeceğim’

CHP’li Sarıhan’dan açlık grevi ziyareti: ‘Adalet Bakanı ile görüşeceğim’

HABER MERKEZİ – Cezaevlerinde aylardır süren açlık grevlerine destek amacıyla İHD Ankara Şubesi’nde ailelerin sürdürdüğü dönüşümlü açlık grevini ziyaret eden CHP Milletvekili Şenal Sarıhan, “Hemen Adalet Bakanı ile görüşeceğim. Benim yaptığım ziyaretlerden partimizin de haberi var sizin yanınızda olmaya ve sorunun çözümüne katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.

Cezaevlerindeki süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemleri 63’üncü gününe girdi.

Açlık grevlerine destek eylemleri de birçok merkezde sürüyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde yapılan dönüşümlü açlık grevini sabah saatlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Şenal Sarıhan ziyaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan Sarıhan yaşanan sorunların “yaşam hakkı ihlaline kadar” gidebileceğinin altını çizerek, şunları söyledi:

Hem insan hakları savunucuları hem de hukukçuların en önemli sorunu insan yaşamanın korunmasıdır. Siyasi talepler bizim çözeceğimiz sorunlar değil. Ama onun dışındaki insani sorunlar zaten olmaması, çözülmesi gereken sorunlardır. OHAL daima cezaevlerine iki kat baskı getiriyor. Kısa süre bir rahatlık vardı. Bu konuda geçmişten bu yana süren bir mücadele de var. Hem sizin hem de cezaevinde bulunan insanların, hukuk çevrelerinin, vakfın, derneğin getirdiği kazanımlar var. Yasalar değiştirildi; ama bunun uygulamasını doğru düzgün yapmak lazım.

‘Adalet Bakanı ile görüşeceğim’

TBMM İnsan Hakları Başkanvekili olduğunu hatırlatan ancak kuruldan bir karar çıkarmanın zor olduğunu belirten Sarıhan, devamla şunları ifade etti:

Çoğunluk bizim elimizde değil. Açlık grevi başladığı günden beri HDP ve CHP’li arkadaşlar bu konuyu gündeme getirdi. Ama bugüne kadar buna olumlu yanıt verilmedi. HDP’nin yeni bir soru ve araştırma önergesi oldu, ben de verdim. İHD Genel Başkanı ile birlikte Adalet Bakanlığı ile görüştük. Yetkililer ile konuşmak ve sorunu oradan çözmeye yönelik bir girişim oldu. Referandumun getirdiği yoğunluk daha ciddi ilgilenmeyi engelledi. Hemen Adalet Bakanı ile görüşeceğim. Benim yaptığım ziyaretlerden partimizin de haberi var sizin yanınızda olmaya ve sorunun çözümüne katkıda bulunmaya devam edeceğiz.

‘Şakran’a ziyaret yapmayı düşünüyoruz’

Sarıhan ayrıca şunları kaydetti:

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (ÇGD) ile yaptığımız görüşmede herhangi bir yanıt gelmedi. Onun sonucunu bekliyoruz. Geçmişte bu tür şeyler oldu. ÇGD’nin müdahaleleri oldu. Eğer isterlerse arabuluculuk yapmaya hazırız. Ziyaretler de yapacağız. Şakran’a ziyaret yapmayı düşünüyoruz. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı ile gitmeyi düşünüyoruz.

Açlık grevindekilerin talepleri

Cezaevlerinde açlık grevi eyleminde olan tutukluların temel talepleri şöyle:

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.

Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi.

Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AGİT üyesinden 'şaibeli oy' açıklaması: 2.5 milyon oyla ilgili şüphe var
Sonraki Haber
YSK yurt dışından gelen mühürsüz oyları AKP’nin itirazı üzerine 'geçersiz' saymış