Ana SayfaGüncelDışişleri Bakanlığı’ndan AGİT’e yanıt: Kabul edilemez

Dışişleri Bakanlığı’ndan AGİT’e yanıt: Kabul edilemez

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın 16 Nisan referandumu ile ilgili hazırladığı rapora yanıt verdi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından anayasa değişikliği referandumuna ilişkin hazırlanan raporda, YSK’nın sayım sürerken aldığı “mühürsüz oy pusulası” kararının kanunla çeliştiği belirtilmişti.

  AGİT'e göre YSK 'yasayla çelişti': Sayımla ilgili güvenlik mekanizması devre dışı bırakıldı

Dışişleri Bakanlığı’ndan, AGİT’in raporuna cevap olarak “Halkoylamasının uluslararası standartların gerisinde kaldığı gibi bir yorum kabul edilemez” yorumunda bulundu.

Bakanlık tarafından AGİT’in raporuna cevaben yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Siyasi içerikli ve itham edici ifadeler üzüntüyle karşılanmıştır. Heyetin, Yüksek Seçim Kurulu’nun halihazırda TBMM’deki tüm partilerin temsilcilerini de içerdiğini gözardı ettiği görülmektedir.

Esasen halkoylamasının gerçekleştirilmesinden kısa süre önce AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü tarafından halkoylamasıyla ilgili siyasi içerikli beyanlarda bulunulması, bu heyetin Türkiye’ye önyargılarla geldiğini, nesnellik ve tarafsızlık ilkelerini dikkate almadığını göstermiştir. Sözkonusu ilk bulgular raporu da bu taraflı ve önyargılı yaklaşımın bir yansımasıdır.