Ana SayfaÇeviri‘En kadın düşmanı ülke’ Suudi Arabistan, BM Kadın Statüsü Komisyonu’nda

‘En kadın düşmanı ülke’ Suudi Arabistan, BM Kadın Statüsü Komisyonu’nda

HABER MERKEZİ – Kadınların doğumlarından ölümlerine kadar “erkek refakati” ile yaşamak zorunda olduğu, araba kullanmalarının dahi yasak olduğu ülke Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler tarafından Kadının Statüsü Komisyonu’na seçildi. İnsan Hakları izleme grubu Birleşmiş Milletler İzleme Organizasyonu, “dünyanın en kadın düşmanı rejimine sahip” Suudi Arabistan’ın komisyona seçilmesini kınadı.


Çeviri – Derleme : EZGİ GÜL


Birleşmiş Milletler (BM) geçtiğimiz hafta yapılan seçimle, Suudi Arabistan’ı 2018-2022 dönemi için ‘kadınların sosyal, siyasi ve ekonomik haklarını güvence altına almak’ amacıyla kurulan Kadının Statüsü Komisyonu’na seçti.

İnsan hakları örgütleri tarafından “dünyanın en kadın düşmanı rejimi” olarak tanımlanan Suudi Arabistan yönetiminin kadın hakları komisyonuna seçilmesi eleştirildi.

Genelde dini grupların önderliğinde, kapalı kapılar ardında basmakalıp bir şekilde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ne (ECOSOC) atamaları, bu sefer seçimle yapıldı ve üye 54 ülkenin gizli oy kullanması ile Suudi Arabistan konseye seçildi. Suudi Arabistan’ın seçimi kazanması için en az 15 üye ülke oy verdi.

BM’ye tepki

Birleşmiş Milletler’in faaliyetlerini etüt etmek için kurulan Cenevre merkezli insan hakları izleme organizasyonu olan Birleşmiş Milletler İzleme Organizasyonu (UN Watch), yaptığı yazılı açıklamayla Suudi Arabistan’ın seçilmesini kınadı.

UN Watch’ın genel müdürü Hillel Neuer’e göre “Suudi Arabistan’ı kadın haklarını korumak için seçmek, bir kundakçıyı şehrin itfaiye şefi yapmaya benziyor.”

‘Abesle iştigal’

Neuer, “Her Suudi kadın, kendi hayatı hakkında karar verirken dahi erkek bir refakatçiye sahip olmak zorunda. Erkekler Suudi Arabistan’da doğumundan ölümüne kadar her kadının hayatını kontrol eder. Ülke kanunları kadınların araba kullanmasını dahi yasaklıyor. Bu seçim abesle iştigal” açıklamasında bulundu.

Avusturya’da uluslararası insan hakları üzerine doktora yapan bir kadın ise “Keşke nasıl hissettiğimi anlatabilecek kelimeleri bulabilseydim. Ben bir Suudi’yim ve bu bana ihanet gibi geliyor” dedi.

Birleşmiş Milletler ise aşırı tutucu monarşik Suudi Arabistan yönetiminin bu seçimleri kazanmasının “kadın haklarının sağlanmasına, kadınların hayattaki gerçekliğinin dünyanın gözleri önüne serilmesine ve cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi konusunda evrensel standartlara ulaşmasına yardımcı olacağı” görüşünde.

Previous post
Lübnan'da 'cinsel istismar yasasına' karşı gelinlikli protesto
Next post
Ermeni mitolojisinden bir kesit: 'Ara & Şamiram Efsanesi' 28 Nisan'da sahnede