Erdoğan konuştu, Sabah duyurdu: ‘Fırat’ın Kılıcı’ yolda, Rojava’ya operasyon hazırlığı var
HABER MERKEZİ – ‘Fırat Kalkanı’nın sonlandırıldığının açıklanması sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘yeni harekat’ sinyali vermişti. Referanduma sayılı günler kala hazırlığı yapılan operasyonların odağında Rojava’nın olduğu belirtiliyor. Operasyon yürütülecek yerler arasında Şengal, Haseke ve Afrin de bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’ye yönelik başlatılan ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunun sonlandırıldığının açıklanmasının ardından, yeni operasyonların sinyalini vermişti.
Trabzon’da konuşan Erdoğan “Yeni harekatlara yeni isimler vereceğiz” demişti.
Sabah duyurdu: Operasyonun adı “Fırat’ın Kılıcı” olabilir
Erdoğan’ın bu açıklaması sonrası hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi, operasyonlara ilişkin bir habere yer verdi.
“Sınır ötesi ve yurt içinde ikiz harekât” başlıklı Erkam Çoban imzalı haber, Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelen istihbarat raporlarına referansla şu anda Şengal, Haseke ve Afrin bölgelerinin ‘öncelikli tehdit olduğu değerlendirmesinin yapıldığını’ aktarıyor.
Haberde yeni harekâtın isminin “Fırat’ın Kılıcı” olabileceği kaydediliyor.
Mardin-Şırnak arasındaki askeri birliklerin güçlendirildiğinin de kaydedildiği haberde, bu güçlerin Şengal bölgesine ve Haseke’ye müdahale edecek şekilde hazır bekletildiği ifade ediliyor.
20 Mart’ta Rojava’dan ateş açıldığı iddiasıyla bir askerin hayatını kaybetmesinin ardından Afrin’e top atışları yapılmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapılan top atışları zaman zaman sürüyor.
Sabah’ın haberinde de Türkiye’nin Suriye’de birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve TSK’nın Afrin için çok önceden hazırlık yaptığı ve havan topu atışlarının başladığı ifade ediliyor.
Hedef Haseke üzerinden Rojava mı?
Afrin’in sınır bölgesinde olmasına rağmen Haseke Rojava’nın daha iç kısmında bulunuyor. Haseke’ye operasyon ile kastedilen bölgenin yine Rojava kentleri olduğu belirtiliyor.
Sabah gazetesinin haberinde Irak Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da 3 merkeze “Fırat’ın Kılıcı” adıyla askeri birliklerin indirilmesi planlanırken bir yandan da üst düzey önlem alındığı belirtiliyor.
Jandarma ve emniyet Kilis-Nusaybin-Suruç hattında sızmalara karşı anlık operasyon yapacak. Suriye ve Irak sınırındaki Mardin’in Dargeçit, Derik, Kızıltepe ve Nusaybin ilçeleri, Şırnak’ın merkezi başta olmak üzere, İdil, Cizre, Uludere, Silopi ilçeleri, Hakkâri’nin Çukurca, Şemdinli, Yüksekova ilçesi olmak üzere 12 merkezde operasyonlar düzenlenecek.
Rojava kaynakları: “Türkiye sınıra yığınak yaptı, karakollar inşa ediliyor”
Operasyon yapılacak ilçelerin çoğunluğu Rojava ve Irak Kürdistan Bölgesi’ne sınır olan yerler. Yani yasak ve operasyonlarla yıkıma uğrayan kentler bir kez operasyon merkezlerine dönüşecek.
Öte yandan Artı Gerçek’in Rojava’daki kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin yaklaşık 2 ay öncesinden sınıra yoğun yığınak yapmaya başladı kaydediliyor.
Ancak Türkiye’nin daha öncesinde Cerablus, Taşlı Höyük, Hava Höyük, Erşabe, Rai, Şava, Şeverin, Til Cibrin, Marea, Ezaz, ve Bab’ta karakol inşa ettiği de belirtiliyor. Rojavalı kaynaklarına göre Azez’de özellikle hastanenin karargah haline getirildiği ifade ediliyor.
Erdoğan ne demişti?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV özel yayınında ‘Fırat Kalkanı’ sonrası yeni operasyon sinyali vererek şunları söylemişti:
Fırat Kalkanı Harekatı’yla alakalı bu işin aslında isim olarak birinci etap diye nitelendirdiğim kısım bitti. Bu yol haritasının adı konmayan 2. 3. etapları olacak. Olay sadece Suriye boyutunda giden bir harekat değil. Bu olayın Irak boyutu var. Bir Telafer olayı var, Sincar olayı var, Musul’da aynı şekilde soydaşlarımız var. Orada şu anda üs olarak çalışmalarını yürüten askerimiz var.
Bu Haşdi Şabi meselesi üzerinde durmamız lazım. Bu terör örgütü Irak Meclisi’nden terör örgütü olmadığı şeklinde bir oylama ile geçti. Biz Haşdi Şabi’yi kullanırsanız sıkıntı olur dedik. Telafer’de bizim 400 bin Türkmen var.
Sincar’ın durumu çok daha berbat. İkinci bir Kandil oluşturmanın gayreti var. Irak’ta aslında mezhebe dayalı Pers milliyetçiliğine yakın İran’a bir destek oluşturuluyor. Bir mezhep anlayışıyla bunu yayıyorlar.
Münbiç meselesinde DEAŞ diye bir şey kalmadı orada. Ama oraya bazı güçler zorla PYD ve YPG’yi sokmaya çalışıyor. Ama son dönemde insani yardım adıyla Rusya, Amerika ve Türkiye olarak biz de girdik. Bazı oradaki mahalleleri vesaire bizler de almış durumdayız. Ama derdimiz orada bayrak göstermek değil. Münbiç’in gerçek sahipleri ağırlıklı yüzde 85 civarında Araplar. Biz oraya Münbiçli yerleşsin istiyoruz. Sayın Putin’e de bunu söyledik Amerikalı yetkililere de bunu söyledik. Şu anda müttefik diyebileceğimiz ülkelerden bu konuda hatırı sayılır görüntü çıkmıyor.
Önce Münbiç sorununu halledelim sonra Rakka ile ne yapacağız kimlerle yapacağız bakalım. Eğer YPG ve PYD ile yapılacaksa biz böyle bir planın içinde olmayız.
‘Fırat Kalkanı’ndan ne olmuştu?
‘Fırat Kalkanı’ 24 Ağustos’ta başlatılmıştı.
Geçen yıldan beri yürütülen operasyonda 71 asker hayatını kaybetmişti. Can kayıplarının en çok yaşandığı yer ise Bab olmuştu.
Geçtiğimi günlerde yapılan MGK sonrasında ‘Fırat Kalkanı’ için ‘sonuçlandı’ ifadesi yer almış, bunun ardından da Başbakan Binali Yıldırım harekatın ‘resmen’ bittiğini ilan etmişti.