Ana SayfaGüncelErdoğan’dan sonra Yıldırım’dan da ‘ülkücü kardeşlerine’ güvence

Erdoğan’dan sonra Yıldırım’dan da ‘ülkücü kardeşlerine’ güvence

HABER MERKEZİ – Referanduma 2 gün kala ‘referandum ortağı’ MHP ile başlayan ‘eyalet sistemi’ gerginliğine ilişkin konuşan Başbakan Binali Yıldırım, ‘ülkücü kardeşlerine’ seslendi ve “Eğer bu anayasanın herhangi bir yerinde eyalet varsa ben bugün hem parti genel başkanlığını hem de Başbakanlık görevini anında bırakacağım” sözü verdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin referanduma birkaç gün kala ‘eyalet sistemi’ üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a getirdiği eleştiriye bir yanıt da Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi.

MHP lideri Bahçeli, Erdoğan’ın başdanışmanlarından Şükrü Karatepe’nin ‘eyalet’ önerisini “Danışmanlar eyalet lafı ediyor ve cumhurbaşkanı reddetmiyorsa, üniter yapıdan yana olan ülkücülerin kalan iki günde kararı ne olur?” sözleriyle eleştirmişti.

Ankara’da konuşan Başbakan Yıldırım ise “Eğer bu anayasanın (anayasa değişikliğinin) herhangi bir yerinde eyalet varsa, eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa, ben bugün hem parti genel başkanlığını hem de Başbakanlık görevini anında bırakacağım” dedi.

Yıldırım’ın konuşması şöyle:

‘Türkiye eyalet sistemine geçecek’ diyorlar. Eyalet sistemi dediğiniz şey bir merkezi hükümet olur federal hükümet bir de hükümetçikler olur. Eyalet sistemi budur. Türkiye’nin cumhuriyetle beraber üniter devlet yapısı anayasanın ilk 3 maddesinde tanımlanmıştır yerini almıştır. Üniter devlet yapısı, tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan… Bunlar bizim vazgeçilmez dört prensibimizdir.

Milliyetçi, ülkücü kardeşlerimizin üniter devlet konusunda hassasiyeti neyse, en az bizimki de o kadardır, aşağı değildir. Bunun üzerine tartışma yapmak bu ülkeye çok büyük haksızlıktır. Biz neyin mücadelesini veriyoruz? PKK ile FETÖ ile verdiğimiz mücadele bayrak millet üniter devlet mücadelesidir. Bu gerçek ortadayken abuk sabuk bir takım yalanlarla dolanlarla milletin kafasını karıştırmak doğru mu?

Eğer bu anayasanın (anayasa değişikliğinin) herhangi bir yerinde eyalet varsa, eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa, ben bugün hem parti genel başkanlığını hem de Başbakanlık görevini anında bırakacağım.

Böyle bir iftirada bulunmak şehitlerimizin ruhunu incitmektir. Bu iftirayı atanlar aynı şeyi yapabilecekler mi? Getirin şu anayasanın neresinde eyalet varsa gösterin ben görevi bırakacağım. Siz aynı şeyi yapacak mısınız?

Yapılan bu anayasa değişikliğinin içinde yer almayan hususlarla eyalet gelecek gibi laflarla itibarsızlaştırmaya çalışanlar toplumdan gerekli desteği bulamayanların başvurduğu bir iftira dışında bir şey değildir.

Ne olmuştu?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, başdanışmanlarının ‘eyalet sistemi’ ile ilgili ifadelerine karşı sessiz kalmakla eleştirmişti.

Erdoğan ise Bahçeli’ye “Ben ne diyorum, sen ona bak. Böyle bir şey yok, benden duydunuz mu? Yok” sözleriyle yanıt vermişti.

Bahçeli’nin Erdoğan’a ‘danışman’ üzerinden getirdiği eleştiri ise sosyal medyada da geniş yankı bulmuştu. Bahçeli’nin referanduma bir kaç gün kala dile getirdiği  eleştiriler ‘Hayır’a yorulmuştu.

  Referanduma birkaç gün kala: Bahçeli eleştirdi, kamuoyu 'Hayır'a yordu, Erdoğan 'toparladı'