Ana SayfaGüncelErdoğan’dan Türkiye-Avrupa kıyaslaması: Bugünün ‘hasta adam’ı AB’dir, durumları iyi değil

Erdoğan’dan Türkiye-Avrupa kıyaslaması: Bugünün ‘hasta adam’ı AB’dir, durumları iyi değil

HABER MERKEZİ – Bursa’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa ile Türkiye’ti ‘ekonomik’ yönden kıyasladı, “Nereden nereye?” dedi ve ekledi: “Bugünün ‘hasta adam’ı artık Avrupa Birliği’dir. Kurulan suni refah düzeni çatırdıyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Bursa Atatürk Stadyumu’nda düzenlenen toplu açılış törenine katılarak, vatandaşlara hitap etti.

Buradaki konuşmasında Suriye’deki kimyasal saldırılar iddialarına değinen Erdoğan, “Ey katil Esed” diye seslendi, Birleşmiş Milletler’i eleştirdi.

Erdoğan ayrıca Avrupa Birliği (AB) için de “Durumları iyi değil” dedi ve ”Bugünün ‘hasta adam’ı artık Avrupa Birliği’dir” diye konuştu:

Bugünün ‘hasta adam’ı artık Avrupa Birliği’dir. AB’nin satın alma paritesine göre geliri 2002-2015 yılları arasında yüzde 18 büyüdü aynı ölçüye göre Türkiye’nin büyümesi yüzde 81.

Nasıl gidiyoruz görüyor musun? 2002 yılında dünya hasılasının yüzde 23’ünü üreten AB bugün yüzde 17’nin altına geriledi. Bunların tercümesi AB’nin küçülen ekonomik bir güç olduğudur. Son 14 yılda Euro Bölgesi’nin borç stoku yüzde 35 artış gösterek toplam gelirin yüzde 90’ına ulaştı ülkemizin borç stoku ise yüzde 62 azalarak toplam gelirin yüzde 27’sine düştü.

Nereden nereye? Demek ki Avrupa Birliği aynı zamanda ciddi bir borç batağı ile karşıya. AB’nin dünya ticaretinden aldığı pay yüzde 16 azalışla yüzde 33’e düştü, Türkiye’nin dünya ticaretindeki payı ise yüzde 59 artış göstererek yüzde 1’e yaklaştı.

Avrupa Birliği’nde kurulan suni refah düzeni çatırdıyor. Yaş ortalaması 43’ü bulan Avrupa Birliği, gençlerine iş bulmakta zorlanıyor. Yani Avrupa artık istihdam umudu olmaktan da çıktı.

Bizi ekonomi, vize ve ticaretle tehdit edenler, önce dönüp kendilerine baksınlar. Durumları iyi değil.

Bunu yaptıklarında, gelirleri azalan, borçları artan ve bütün bunların yanında ticareti daralan, yatırım ortamı düşen, işsizliği yükselen, yaşlanan bir kıta görecekler. İşte o zaman kimin kime ihtiyacı olduğu da anlaşılacaktır.