Ana SayfaGüncelGazeteciler 100 gündür tutuklu, iddianame yok

Gazeteciler 100 gündür tutuklu, iddianame yok

HABER MERKEZİ – Redhack’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberler nedeniyle gözaltına alınan gazeteciler Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat 100 gündür tutuklu. Aynı soruşturma kapsamında Deniz Yücel de 59 gündür tutuklu bulunuyor. Tutukluluklarının 100’üncü günü dolan gazetecilerin iddianamesi ise henüz hazırlanmadı.

Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberler nedeniyle İstanbul merkezli 25 Aralık 2016 günü yapılan baskınla gözaltına alınan ve gözaltında 24 gün tutulan kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik, Diken eski haber editörü Tunca Öğreten ve BirGün Gazetesi Muhasebe Sorumlusu Mahir Kanaat, tam 100 gündür tutuklu.

100 güne rağmen gazeteciler hakkında her hangi bir iddianame hazırlanmış değil.

Aynı soruşturma kapsamında Die Welt’in Türkiye muhabiri Deniz Yücel de 59 gündür tutuklu bulunuyor.

Gazeteciler, Bakan Albayrak’ın e-maillerini yayınlamaktan gözaltına alınmış, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmıştı. Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan, BirGün Gazetesi Muhasebe Sorumlusu Mahir Kanaat ve Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ise serbest bırakılmıştı.

Tutukluluklarının 100’üncü gününde gazetecilik meslek örgütleri, gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ediyor.

TGS: Filli cezaya dönüştürüldü

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, meslektaşlarından 157’sinin bugün tutuklu bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

Mahir Kanaat, Ömer Çelik ve Tunca Öğreten de halka doğru haberi ulaştırdıkları gerekçesi ile tutuklandılar. 100 gündür tutuklu bulunan gazeteciler habercilik dışında bir şey yapmadı. İddianame hazırlanmayarak filli cezaya dönüştürüldü bu 100 gün.

dihaber’e konuşan Durmuş, TGS olarak başta Kanat, Çelik ve Öğreten olmak üzere tüm gazetecilerin derhal mahkemeye çıkartılarak serbest bırakılmasını ve gerçek suçluların yargılanmasını istedi.

Faruk Eren: Hâkimleri cesur olmaya çağırıyoruz

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren de birçok gazeteci tutuklanmasında uzun süre iddianamenin çıkarılamadığına dikkat çekti.

Kanaat, Çelik ve Öğreten’in gazeteciliklerine tanık olduklarını belirten Eren, şu çağrıda bulundu:

Hâkimleri de cesur olmaya çağırıyoruz ve vicdanları ile hareket etmelerini talep ediyoruz ama bu taleplerimiz ne kadar karşılığını bulur bilemiyoruz.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan ise üç gazetecinin tutuklanmasını ve bugüne kadar iddianamenin hazırlanmamasını “intikam alma süreci” olarak değerlendirdi. Üç gazetecinin tutuklanmasının topluma ve diğer gazetecilere gözdağı verme operasyonu olduğunu ifade eden Boltan, Türkiye’de yargının adalet ve yasalara göre işlemediğini söyledi.