Ana SayfaÇalışma YaşamıGerekçe OHAL: Bitlisli çiftçiye para desteği yok

Gerekçe OHAL: Bitlisli çiftçiye para desteği yok

HABER MERKEZİ – Bitlis’teki çiftçilere, hibe olarak verilmesi taahhüt edilen mazot ve gübre desteği verilmiyor. Çiftçiye ödenmek üzere Bakanlık tarafından gönderilen para bankada bekletilirken, gerekçe olarak da OHAL gösteriliyor. HDP Milletvekili Mizgin Irgat ise konuyu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e soruyor: “Talimatı kim verdi?”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Şubat ayında yapılacak ödemeler kapsamında çiftçilere mazot desteği için 722,7 milyon TL, gübre desteği için ise 877 milyon TL verileceğini duyurmuş.

Ancak Bitlis’in Ahlat ve Tatvan ilçelerinde yaşayan 350 çiftçiye, hibe olarak verilmesi taahhüt edilen mazot ve gübre desteği çiftçilere verilmedi.

OHAL gerekçe gösterilerek ‘güvenlik’ soruşturmasına tabi tutulan çiftçilere ödeme yapılıyor.

Çiftçiye ödenmek üzere gönderilen paraların ise bankada bekletildiği ve talimat gereği verilmediği belirtiliyor.

“Talimatı kim veriyor?”

Konuyu Meclis’in gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’e “Çiftçilerin ekim yapabilmesi için almaları gereken destek hangi gerekçeyle kimin ya da kimlerin talimatıyla bekletilmektedir?” diye sordu.

HDP’li vekil, çiftçilerin almaları gereken mazot ve gübre desteğinin bakanlık talimatıyla mı yoksa mülki amirliklerin keyfi kararından dolayı mı bekletilip bekletilmediği sorusuna da yanıt istedi.

Irgat ayrıca şu sorulara da yanıt istedi:

  • Çiftçilere yönelik mazot ve gübre desteğinin OHAL kapsamında bekletilmesini ve ödenmemesini nasıl açıklıyorsunuz? OHAL uygulamasıyla çiftçiye hibe desteği arasında nasıl bir bağlantı bulunmaktadır?
  • Çiftçinin ekim yapmaya hazırlandığı bir dönemde, bakanlık tarafından verilmesi öngörülen desteğin geciktirilmesinden doğacak mağduriyetlerden ve tarımsal faaliyetteki aksamadan dolayı yaşadıkları mağduriyet Bakanlığınızca giderilecek ve yaşadıkları maddi zararları tazmin edilecek midir?
  • Bitlis­­- Ahlat ve Tatvan ilçelerinde yaşayan 350 çiftçiye, geciktirilmiş olan hibe desteğinin en kısa süre içinde ödenmesi konusunda herhangi bir talimat verecek misiniz?Çiftçilere bu yardımlar en geç hangi tarihte ödenecektir?