Ana SayfaGüncelHak örgütleri uyarmıştı: Süresiz dönüşümsüz açlık grevi birçok cezaevine yayılıyor

Hak örgütleri uyarmıştı: Süresiz dönüşümsüz açlık grevi birçok cezaevine yayılıyor

HABER MERKEZİ – Bugün hak örgütlerinin cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine karşı ‘Eylem daha da yayılabilir’  uyarısı sonrası, birçok cezaevinden süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemine katılımlar olduğu bilgisi geldi.

9 cezaevinde 87 tutuklunun başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi yeni katılımlarla büyüyor.

Ege Bölgesi’nde Manisa, Aydın, Balıkesir Kepsüt, Bandırma, Muğla, Ödemiş, Menemen, Kırıklar ve Burhaniye cezaevlerinde 15 Mart tarihinde başlatılan süreli dönüşümlü açlık grevi 23’üncü gününe girmiş durumda.

Ancak son bilgilere göre Ege Bölgesi’ndeki bu cezaevlerinde bulunan tutuklular eyleme süresiz dönüşümsüz devam edeceklerini duyurdu.

Tutuklular bu bilgiyi aileleri aracılığıyla açıkladı.

Buna göre Kırıklar Cezaevinde 12, Menemen T2 Tipi Cezaevinde 4, Balıkesir Kepsüt Cezaevinde ise 6 tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Şakran’da da yeni katılımlar

Süresiz dönüşümsüz açlık grevi eyleminin 51 gündür devam ettiği Şakran’da da eyleme yeni katılımlar oldu.

Şakran T2 No’lu Cezaevinde bulunan 12 tutuklu daha süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını aileleri aracılığı ile duyurdu.

Böylece sadece Ege Bölgesi’nde süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan toplam tutuklu sayısı 67 oldu.

Silivri Cezaevi’nde de başladı

Yine Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) tutuklu Haber Müdürü Ömer Çelik’in de bulunduğu Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nden yolladığı mektupla Şakran Cezaevi’nde bulunan tutukluların açlık grevi eylemlerinin 50 günün üzerine çıkması nedeni ile Silivri Cezaevi’nde bulunan tutukluların da 5 Nisan’dan itibaren süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlattıklarını söyledi.

Tutuklu gazeteci Çelik’in gönderdiği mektupta eylemlere ilişkin şu bilgiler var:

Bildiğiniz üzere bulunduğum cezaevinde de bir süre önce dönüşümlü eylemsellik başlamıştı. Ancak başta Şakran Cezaevi’nde süren eylemselliğin 50 günü aşması nedeniyle tutsakların sağlık durumunun kritik noktaya girmesi üzerine burada da süresiz-dönüşümsüz eyleme 5 Nisan itibarıyla geçildi. İlk etapta 10 tutsak eyleme başladı. İsimleri; Muhammet Ahmed, İhsan Tüzün, Muhlis Emin Altay, Ekrem Gün, Egit Bilge, Ercan Uğurlu, Selman Gölbahçe, Gani Çelik, Zafer Sağlam ve Fırat Kayalıdağ.

Bu ilk grubun ardından ikinci grup 15 Nisan olmak üzere 10’ar gün ara ile diğer gruplar girmeye peyderpey devam edecek.

Hak örgütleri uyarmıştı

Bugün İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi, açlık grevinin 51’inci gününe girdiği Şakran Cezaevi’nde grevde bulunan tutuklarla yapılan görüşmeleri raporlaştırmış ve bunu kamuoyu ile paylaşmıştı.

Raporda tutukluların sağlık kontrollerinin düzenli yapılmadığı, talepler yerine getirilmezse grevin büyüyeceği belirtiliyordu.

Ayrıca raporda “Açlık grevinde olan mahpusların sağlık durumlarının gün ve gün kötüye gittiği ve sağlık durumları açısından ruhen ve fiziken geriye dönüşü olmayan ağır hasarlar oluşacağı ihtimali yüksektir” deniliyor ve bugünlerde açlık grevlerinde oluşacak en ufak bir olumsuzluğun diğer mahpushanelere de olumsuz anlamda sıçrayacağı ifade ediliyordu.

Söz konusu raporda “Hem yetkilileri hem de kamuoyunu duyarlılığa davet etmekteyiz” deniliyordu.

  AÇLIK GREVLERİ | Şakran'da 51. gün, hak örgütleri uyarıyor: 'Talepler kabul edilmezse grev büyür'

Açlık grevcilerinin talepleri

Cezaevlerinde açlık grevi eyleminde olan tutukluların temel talepleri şöyle:

  • Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi.
  • Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi.
  • Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.