Ana SayfaGüncelHDK: Sokaklarda çıkan ‘Hayır’ sesi Türkiye’yi özgürleştirecek

HDK: Sokaklarda çıkan ‘Hayır’ sesi Türkiye’yi özgürleştirecek

HABER MERKEZİ – HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, referandumun tartışmalı sonuçları nedeniyle başlayan protestolara dikkat çekerek, “Sokaklarda çıkan ‘Hayır’ sesi Türkiye’yi özgürleştirecek bir ‘Hayır’dır. AKP’nin sonunu getirecek bir ‘Hayır’dır” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 7’nci dönem 3’üncü Olağan Genel Meclis toplantısını İstanbul’da düzenledi.

Toplantıya, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Onur Hamzaoğlu, genel meclis üyeleri ve HDK bileşenleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, ilk olarak 16 Nisan’da düzenlenen ve sonuçları hakkında şaibe tartışmalarının sürdürdüğü referanduma dair değerlendirmelerde bulundu.

‘YSK iktidarın himayesine girdi’

Koçyiğit şunları söyledi:

15 yıllık AKP iktidarı süresince ayrı bir devlet kurumları oldu. Son olarak YSK de iktidarın himayesine girdi. Devletleşen AKP ile karşı karşıya olduğumuzu net bir biçimde görüyoruz. Halk iradesiyle iktidara gelen bir iktidardan bahsetmek mümkün değildir. Devletleşen AKP gibi yeni siyasal rejimi toplumsallaştırmak gibi bir hedefi var. Faşizmi kurumsallaştırmak hedefindeler. AKP’nin siyasi toplum ideolojisini topluma yaymak gibi bir hedefi vardır.

Referandumun ardından başlayan protestolara dikkat çeken Koçyiğit, protestoların demokratik Türkiye’nin oluşması için güçlü bir sokak hareketinin ortaya çıkardığını vurguladı.

‘CHP toplumsal dinamiği pasifleştirmek istiyor’

CHP’nin referandumun ardından toplumsal dinamiği pasifleştirmek isteyen bir tutum içinde olduğunu belirten Koçyiğit, CHP’yi şöyle eleştirdi:

CHP toplumsal dinamiği pasifleştirmek istiyor. Yeni devlet düzeninde kendisine yer açmak ve ana muhalefet olmak için kendisine yer açmaktadır. Yeni süreçte CHP’ye ve ana muhalefete bir faydası olmayacaktır. Her parti sokaktaki sese kulak vermesi gerekir. Aksi tutumlar iktidarın daha fazla cesaretlendirilmesine yol açar. Size oy verenlere bir kez daha kulak kabarttınız. Olmanız gereken yer, kurumlar arasında mekik dokumak değil sokaktaki insanların yanında olmaktır.

Sokaktan çıkan Hayır Türkiye’yi özgürleştirecek

Ortaya çıkan referandum sonucuyla Türkiye’nin artık yönetilemeyeceğine dikkat çeken Koçyiğit, şunları söyledi:

Toplumun her kesimden itirazlar yükseldi. 1982 Anayasası nasıl meşru olmadıysa, Tayyip Erdoğan’ın sopalı anayasası da meşru değildir. 1982 Anayasası’na karşı nasıl mücadele ettiysek, buna da karşı da mücadele edeceğiz. Sokaklarda çıkan ‘Hayır’ sesi Türkiye’yi özgürleştirecek bir ‘Hayır’dır. AKP’nin sonunu getirecek bir ‘Hayır’dır.

Koçyiğit, referandumun ardından “Kürtler Evet oyu verdi” şeklinde açıklama ve tartışmalara ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:

‘Kürtler Evet oyu verdi’ sözleri, bir manipülasyondur. Ablukanın olduğu yerlerde yüzde 70 ‘Hayır’ çıktı. Geriye kalan oylar ise korkutma ve güvenlik güçleri yanı sıra vali, kaymakam ve diğer kamu kurumlarının baskısıyla verildi. Bu manipülasyonlar ile AKP ve Saray, Kürt iradesini bölmek istedi ama Kürtler bu politikaları boşa çıkardı. AKP buradan ders çıkarmalıdır. Manipülasyonla Kürtler, sosyalistler ve diğer halklar arasında çomak sokulmak istendi. Ne Kürtler ne Aleviler ne de sosyalistler kendi aralarındaki demokratik birliği yıkmayacaktır. Özerk Kürdistan demokratik Türkiye’den bir adım geri atmayacaktır.

HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu ise yaklaşan İşçi ve Emekçi Bayramı’na vurgu yaparak, “1 Mayıs 2017 ‘Hayır’cıların bayramı haline gelmelidir. Bu bayramı dostlarımızla birlikte kutlamalıyız ve düşmanlarımıza bunu göstermeliyiz” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tabur yakınlarındaki patlamada yaralanan çocuğun durumu ciddiyetini koruyor
Sonraki Haber
Nükleer savaş yeniden düşünülebilir oldu - Paul Mason