Ana SayfaGüncelHDP, İHD ve EMEP’ten Gazi mahallesi açıklaması: Cezasızlık cinayetleri teşvik ediyor

HDP, İHD ve EMEP’ten Gazi mahallesi açıklaması: Cezasızlık cinayetleri teşvik ediyor

HABER MERKEZİ – Gazi Mahallesi’nde dün gece polisin açtığı ateş sonucu iki lise öğrencisinin yaşamını yitirmesine, birinin de ağır yaralanmasına ilişkin HDP, İHD ve EMEP açıklama yaptı.

İstanbul’un Sultangazi ilçesine bağlı Gazi Mahallesi’nde dün gece bir araca polis tarafından ateş açıldı.

Araçta bulunan üç genç ağır yaralandı. Yaralılardan Barış Kerem ve soyismi öğrenilemeyen Oğuzhan Erkul isimli gençler yaşamını yitirdi. Ağır yaralanan Ramazan Altürk ise tedavi altına alındı.

Görgü tanıkları Gazi Mahallesi baraj bölgesinde polis arama noktasında araç durmadığı polisin aracı taradığını aktarmıştı.

Vurulan gençlerin ise Gazi Ormanı’nda doğum günü kutladıkları ve ehliyetleri olmadığı için polisin “Dur” ihtarına uymadıkları belirtiliyordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan Hakları Derneği (İHD), Emek Partisi’nden (EMEP) iki gencin öldürüldü ve birinin yaralandığı olaya ilişkin açıklama geldi.

HDP: Cezasızlık yeni cinayetlere yol açıyor

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oruç imzalı açıklamada, iki gencin katledilmesinin kabul edilemez olduğu belirtilerek, “Polisin ‘vur yetkisi’ni fütursuzca, insan hayatını değersizleştirerek ve hukuksuz bir biçimde kullanması vahimdir” ifadelerine yer verildi.

Kemal Kurkut’un öldürülmesinin de hatırlatıldığı açıklamada, cezasızlıkların yeni cinayetlere yol açtığı belirtildi.

Bu cinayet Sultangazi’de görev yapan polis ve kolluğun, o mahallelerde yaşayanları düşman gibi görmesinden kaynaklanmaktadır. Bu cinayet ne ilktir ne de bu cezasızlık uygulaması sürdükçe son olacaktır.

İHD: Önce vur sonra dur kanunu

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan cinayetlerin çıkarılan yasa ve polislere verilen geniş yetkilerden güç alarak işlendiğini kaydetti.

“İnfazların temel sebebi Türkiye’deki cezasızlık politikasıdır” diyen Türkdoğan şunları ekledi:

2015 yılında çıkartılan ‘İç Güvenlik Paketi’ ile polisin silah kullanma yetkileri genişletildi. ‘Önce vur sonra dur kanunu’ denildi bunun adına. Polis yasal bir koruma altına girdi. Daha sonra sokağa çıkma yasakları sırasında Genelkurmay, 14 Aralık 2015 tarihinde operasyonlara girmek için dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’dan yazılı güvence istedi.

Bakanlar Kurulu bu güvenceyi verdi. Cizre’de katliamlar yaşandıktan sonra askerlerin yargılanacağını düşündüler. Bunu engellemek için de 14 Temmuz 2016’da ‘Askere cezasızlık zırhı’ denilen kanun çıkartıldı. Tamamen yargılanmanın önüne geçildi. Böyle koruma yasaları ve hükümetin bakış açısı varken bu tip yargısız infazların ortaya çıkması artık çok ‘normal’ oldu. Ama insan yaşamının bu kadar ucuz olması normal olmamalı.

EMEP: Polis Gazi’de yaşayanları ‘düşman’ olarak görüyor

EMEP tarafından yapılan açıklamada da, yargı kararlarının cinayetlere teşvik eder nitelikte olduğu vurgusu yapıldı.

Arkasına OHAL yetkilerini, iktidarın yasal ve fiili desteğini alan polis, daha önce bir çok olayda görüldüğü gibi yetkisini keyfi, hukuksuzca ve insan hayatını hiçe sayarak kullanmaktadır. Bu cinayet, Sultangazi’de görev yapan polislerin, o mahallelerde yaşayanları, hükümetin en üst makamlarının dile getirdiği gibi “terörist” ve “düşman” olarak görmesinden kaynaklanmaktadır.

  Gazi'de polis araç taradı: İki genç öldürüldü, bir genç ağır yaralı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yargıtay Özgecan Aslan davasında verilen cezayı 'delil yetersizliğinden' bozdu
Sonraki Haber
YSK seçim yasaklarını açıkladı: İşte o yasaklar