Ana SayfaGüncelHDP Sözcüsü Baydemir: Hiçbir at o vebali taşıyamaz

HDP Sözcüsü Baydemir: Hiçbir at o vebali taşıyamaz

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Osman Baydemir, referandum sonucuna ilişkin tartışmalarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Atı alan Üsküdar’ı geçti” açıklamasına tepki gösterdi. Baydemir, “Hiçbir at böyle bir vebali taşıyamaz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Genel Merkezi’nde referandum sonucu ve yaşanan tartışmalara ilişkin  basın toplantısı düzenledi.

“Baskıya tutuklamalara OHAL rejimine ve sıkıyönetim koşullarına rağmen milyonlar eşitlik özgürlük talebinde buluştu. Büyük bir adalet iradesi ortaya koydu” diyen Baydemir, referandum sonucuna ilişkin tartışmalar devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı “Atı alan Üsküdar’ı geçti” ifadelerine tepki gösterdi. Baydemir, “Hiçbir at böyle bir vebali taşıyamaz” dedi.

Baydemir’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

Temmuz 2014 tarihinden beri 11 bin HDP üyesi ve aktivisti gözaltına alındı, 5 bini tutuklandı. Eş Başkanlarımız dahil 13 milletvekilimiz tutuklu. 83 belediye eşbaşkanımız tutuklandı. Böyle bir ortamda referanduma gittik buna rağmen toplumun itirazlarını haykırdı.

Zorla hile ile cebir ile yapılan bu düzenlemenin demokratik meşruiyeti ortadan kalkmıştır. Sadece HDP’liler seçmenine ulaşmasın diye ellerinden gelen bütün her şeyi ortaya koydular. HDP bileşenlerinden 2 bin 165 arkadaşımız gözaltına alındı. 429’u tutuklandı. Suçları referandum çalışması yapmaktı. Bizim bileşenlerimiz dışındakiler ile 2 bin 462 kişi gözaltına alındı, 453 insan tutuklandı.

‘YSK seçimi şaibeli hale getirdi’

16 Nisan referandumu aynı gün gerçekleşen pek çok olayın yanı sıra YSK’nin aldığı karar ile şaibeli hale gelmiştir. Sonuç şaibelidir. Genel merkezimde son derece titiz bir şekilde kurduğumuz sonuç takip sistemine gelen veriler ile YSK’nin açıkladığı binlerce sandığın sonucuna ilişkin büyük bir farklar vardır.

‘YSK darbesi’

Seçim kanunun 77 maddesinde YSK mührünü düzenlemiştir. Mühürsüz pusulaların kabul edilmesi de YSK darbesidir. İtirazlar sonuçlanıncaya kadar açıklama yapmayın çağrısı yaptık. Ancak YSK’nin açıklama yapması şaibeye başka bir şaibe katmıştır. Mühürsüz zarfların ve pusulaların kabul edilmesinin AKP talebi üzerine alındığını açıklamıştır YSK ve bu haliyle AKP’nin organı haline gelmiştir.

Taraf tutarak adeta YSK daha önce uygulanan politikaların bir parçası olmuştur. Yurtdışı oylarının sayıldığı ATO dahil olmak üzere pek çok yerde müşahitlerimiz ve görevlilerimiz tartaklanarak seçim mahallinin dışına çıkarılmıştır. Buna karşın itirazlarımız var.

Sosyal medyada yayınlanan çok sayıda görüntü var. Muşta bir muhtar onlarca oy pusulasına evet mührü basmaktadır. Bir belde de 32 sandıkta geçersiz oy sayısı sıfır hayır sayısı sıfır evet sayısı yüz. Böyle bir ortamda seçim şaibelidir.

Kürtler ölümü göze alarak sandığa gidip ‘Hayır’ dedi

17 büyük yerleşim biriminde halk Hayır demiştir. Yüzde 100’ün buluştuğu bir ortak metin içeriği taşımamaktadır. Kürtler, OHAL rejimi koşullarında sandığa gitmiyor, sıkıyönetim koşullarında ve ölümü göze alarak sandığa gitti ve faşizme hayır dedi. Şehirlerin yakılıp yıkılmasına hayır dedi. İradesi olan belediyelere darbe yapılmasına hayır dedi. İl ve ilçe yöneticilerimizin gözaltına alınmasına, bize selam verdiği ve selam aldığı için tehdit edilenlere hayır dedi. Bölgede 11 il ortalama yüzde 62 oranında hayır dedi. Bölgedeki 16 Kürt şehri ortalama yüzde 53 oranında ‘Hayır’ dedi. Kürt halkı bilime, özgürlüğe ölümüne sahip çıkmıştır. Bu dirayetli tutumundan dolayı Kürt halkına şükranlarımızı ifade ediyoruz. Kürtler tekçiliğe savaşa kayyuma ve savaşa Hayır demiştir.

Haritaya bakın yüzünüz kızarsın

HDP fikriyatı, siyaseti bir kez daha toplum tarafından meşruluğu tasdik edilmiştir. Demirtaş gözaltına alındığında ‘neden insanlar yürümedi’ diyorlardı. Biz insanları yürütelim de siz onları vurun diye mi. İşte insanlar sandığa gitti ve bu tutuklamalara hayır dedi. Bir kez daha bu tabloyu herkesin doğru okuması çağrısı yapıyoruz. Kürtlerin tercihi Hayır olmayacak Evet olacak şeklinde kimi manipülatörler vardı. Şimdi haritaya bakın yüzünüz kızarsın. Kızarmazsa yüzünüz biz bunları size hatırlatacağız.

Hiçbir at böyle bir vebali taşımaz

Umutla ve kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Bu sorumlulukların bilinci ile hareket edeceğiz. Cumhurbaşkanı, Başbakana da büyük bir vebal yükledi. Atı alan Üsküdar’ı geçmedi. Hiçbir at böyle bir vebali taşıyamaz. Bu toplumun özgürlüğe çatışmasızlığa adalete ihtiyacı var. OHAL’in kaldırılmasına ihtiyacı var. OHAL rejimine karşı darbe uygulamalarına, çatışma iç ve dış düşman yaratarak toplumu yönetme politikasından vazgeçin. Tutuklamalara son verin, bu sonuç Eş Başkanlarımızın milletvekillerimizin tahliye beraat kararlarıdır. Kürt karşıtlığı politikasından vazgeçin. Bu toplum ortak paydalarda buluşabilir. Yapılması gereken 25 milyon ile 24 milyonu ortak bir noktada buluşturmaktır.

668 tutanağımız var, bunlara ilişkin itirazlarımız var. Bunlar pozitif sonuçlanırsa sonuçlar değişecektir. YSK yasaya aykırı bir karar aldı. Almış olduğu bu karar bundan 4 yıl önce AKP’nin itirazını kabul etti ve mühürsüz pusulaları iptal edildi. AKP’nin isteği doğrultusunda karar adım diye kabul ediyor.