Ana SayfaGüncelHDP, YSK Başkanı Sadi Güven hakkında suç duyurusunda bulundu

HDP, YSK Başkanı Sadi Güven hakkında suç duyurusunda bulundu

HABER MERKEZİ – HDP’li vekil ve hukukçulardan oluşan bir heyet, YSK Başkanı Sadi Güven hakkında, görevi kötüye kullandığı ve toplumun düzenini bozmaya hizmet edecek kararlara imza attığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve HDP’li hukukçular, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu ardından Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan Yıldırım, YSK’nin görevini kötüye kullandığı ve toplumun düzenini bozmaya hizmet edecek kararlara imza attığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Yıldırım, yargının ivedikle gerekli işlemleri yapmasını istedi.

HDP’li Yıldırım, şunları söyledi:

Seçim günü doğuda oylama sona erdikten bir süre sonra YSK’nin bir duyurusu ile karar değişikliğine gidildi. YSK Başkanı ve üyeleri, çok açık bir şekilde görevlerine sahip çıkmamış, kendilerini inkar edercesine referanduma gölgeyi kendileri düşürmüştür. Referandumun iptali yönünde bir karar almadıkları sürece, bu referandum toplum vicdanında meşruiyet kazanmayacaktır

2014 yerel seçimlerinde Bitlis’in Güroymak ilçesinde mühürsüz oy kullanıldığı için seçimlerin yenilenmesi kararını hatırlatan Yıldırım, “YSK Başkanı hukuka riayet etmektedir. YSK başkanı ihlallere daha sonra yaptığı açıklamalarla da devam etmektedir” diye konuştu.

Yıldırım, YSK’nin itirazlar lehine alacağı kararlarla barışa hizmet edeceği ve ülkeye yarar sağlayacağını söyledi.

Ne oluyor?

YSK, 16 Nisan’da sandıkların kapanmasına dakikalar kala sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulası ve zarfların ‘dışarıdan getirildiği kanıtlanmadığı sürece’ geçerli sayılacağını duyurmuştu.

Muhalefet, YSK’nın bu son dakika kararına karşı çıkıyor. Muhalefete göre YSK’nın söz konusu kararı seçimin sonucunu etkiledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan YSK’nın kararı için “Bu, seçimlerde sahteciliğe Yüksek Seçim Kurulu eliyle izin verilmesi demektir” diyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “Yüksek Seçim Kurulu bu referandumu tartışmalı hale getirdi” diyor.

HDP Sözcüsü Osman Baydemir de mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmesinin açık bir seçim ihlali olduğunu belirtiyor.

Dün ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyesi Alev Korun, YSK’nin ‘mühürsüz oy pusulası’ kararının ardından başlayan tartışmaya ilişkin açıklamasında yaklaşık 2,5 milyon oyun şaibeli olduğunu açıkladı.

Yine dün CHP heyeti, YSK Başkanı Sadi Güven ile görüştükten sonra referandumun iptali için başvuruda bulundu.