Ana SayfaGüncelHDP’den sandık güvenliği önlemi: 64 bini sandık kurulu üyesi 100 bin görevli hazır

HDP’den sandık güvenliği önlemi: 64 bini sandık kurulu üyesi 100 bin görevli hazır

HABER MERKEZİ – Referanduma sayılı günler kala siyasi partiler sandık güvenliği noktasındaki çalışmalarını yoğunlaştırdı. HDP ise 64 bini sandık kurulu üyesi 100 bin kişi ile seçimi izleyecek. HDP ayrıca 7 Haziran seçimlerinde kullanmaya başladığı dijital seçim izleme sistemini referandum için yenileyerek oyların tasnifini dijital ortamda anlık olarak takip edecek.


HABER: ALTAN SANCAR


16 Nisan’da düzenlenecek ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumuna sayılı günler kaldı.

Referandum yaklaşırken en önemli konulardan biri de sandık güvenliği. Siyasi partilerin sandık güvenliğini sağlamak amacıyla çalışmalarında da sona gelindi.

Sandık güvenliğini sağlamak amacıyla referandum kampanyası süresince bu konuda çalışma yürüten partilerden biri de Halkların Demokratik Partisi (HDP).

Sandık güvenliği konusunda Gazete Karınca’ya konuşan HDP Bilgi İşlem Komisyonu’ndan Nejat Oğraş, işi şansa bırakmayacaklarını ve referandum sürecini 100 bin kişi ile takip edeceklerini belirtti.  Sandık kurulu başkanlarının belirlenmesinde belirli sıkıntıların yaşandığını belirten Oğraş, oylama ve sayım aşaması için önlemler aldıklarını fakat sandık kurulu üyelerinin belirleme süresince ciddi engellemelerle karşılaştıklarını söyledi.

‘64 bini sandık kurulu üyesi toplam 100 bin kişi ile izleyeceğiz’

Oğraş şunları söyledi:

Söz konusu kritik bir seçim ise ve HDP gibi muhalif bir parti iseniz engellemeler ile karşılaşmamak da imkansız.  İlçe seçim kurulları, sandık başkanlarını kendi oluşturdukları listelerden atayabilmek için partilere, ‘kendi aranızda uzlaşın’ ve sandık başkanlarını bizler seçelim teklifleri dahi getirdiler. Fakat bizler il ve ilçe yöneticilerimiz aracılığı ile seçim kurullarına net bir şekilde uzlaşma yoluna gidilmeyeceğini ve kendi listelerimizi sunacağımızı ilettik. Sonuç olarak belirtebiliriz şu ana kadar 64 bin sandık kurulu üyesinin atamasını gerçekleştirdik. Ancak sandık kurulu başkanlarının listelerini YSK’den ısrarla istememize rağmen gerekçe dahi sunulmadan listeler tarafımıza verilmedi. Tahmini olarak en az 6 bin de sandık kurulu başkanımız olacak ki bu sayıya müşahitler ve hukuk sorumlularımız da eklendiğinde 100 kişi ile referandumu karşılayacağız diyebiliriz.

Tasnif işlemi dijital ortamda takip edilecek

HDP’nin ilk olarak 7 Haziran seçimlerinde kullanmaya başladığı dijital seçim izleme sistemi geliştirdiklerini ve referandumda yenilenen sistem ile oyların tasnifini dijital ortamda anlık olarak takip edeceklerini belirten Oğraş, internet ve elektrik kesintilerine karşı da gerekli önlemleri aldıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

Dijital ortamda anlık veri akışı

Oluşturduğumuz sistemimizi web üzerinden ve telefonlardan ulaşılabilir kıldık. Kurduğumuz ‘mutlakakazanacagiz.org’ adresine giren sorumlularımız, TC Kimlik ve telefon numaralarını girerek, farklı kombinasyonlarla oluşacak şifreleri ile kendilerine erişim izni verilen alanlara erişebilecek. Yani sistemimize giriş yapan okul sorumlularımız, ilçe seçim kurulu temsilcilerimiz ve bilgi işlem sorumlularımız yalnızca kendilerini ilgilendiren alanlarda veri akışı sağlayabilecek. Bu sistemin bir de genel koordinasyon merkezi olacak ki bu noktada erişim iznine sahip kişilerin sayısı sadece 15 kişi ile kısıtlanmış durumda.

Oluşturduğumuz cep telefonu uygulaması ile de okul sorumlularımız, okullarındaki sandıkların verilerini ve tutanakların fotoğraflarını bu sisteme girerek genel merkezimize ulaştırabilecekler.

‘İnternet kesintilerine karşı önlem aldık’

Sitemimizi oluştururken, internet kesintilerinin yaşanabileceğini de düşünerek uygulamamızı arka planda sürekli çalışacak biçimde tasarladık. Kesintilerin yaşanması halinde verilerin gönderilmesiyle sistem 3 dakikada bir arka planda çalışmasını sürdürerek internet erişimi sağladığı anda bilgileri yine genel merkezimize ulaştırmış olacak. Bunun yanında genel bir internet kesintisi beklemediğimizi de söylemek gerek.  YSK’nin de verilerini internet üzerinden aktardığı düşünürsek, genel bağlamda bir internet kesintisinin yaşanmasının oldukça düşük bir ihtimal olduğunu düşünüyoruz.

Seçmenlerimiz bilmelidir ki, hiçbir şeyi şansa bırakmayacak biçimde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Tüm devlet imkanlarının kullanıldığı ve büyük paraların aktarıldığı ‘Evet’ kampanyasına karşı oluşturduğumuz gönüllülük esaslı çalışma ile 16 Nisan Pazar günü büyük bir zafer elde edeceğimize de inanıyoruz.