Ana SayfaGüncelHDP’ye göre YSK ‘yalnız değil’: Referandumun gayrı meşruluğunda AYM’nin de rolü var

HDP’ye göre YSK ‘yalnız değil’: Referandumun gayrı meşruluğunda AYM’nin de rolü var

HABER MERKEZİ – HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, tutuklu vekillerin durumuna dikkat çekerek “Eş Genel Başkanlarımız kampanya döneminde dışarıda olsaydı belki de bu şaibeli sonuç açığa çıkmamış olacaktı” dedi ve referandum sonuçlarının gayrı meşruluğunda Anayasa Mahkemesinin rolü olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve milletvekilleri, cezaevinde tutulan HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin durumuna dikkat çekmek için bir kez daha Anayasa Mahkemesi (AYM) önündeydi.

Burada heyet adına açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Osman Baydemir, vekillerin tutukluluğuna tepki gösterirken,  Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) tartışmalı referandum kararı ile referandum sonucuna ilişkin de konuştu.

Referandum sonuçlarının ‘gayrı meşru’ olduğunu vurgulayan Baydemir, vekillerin tutukluluğuna işaret ederek, bunda Anayasa Mahkemesinin rolü olduğunu söyledi. Baydemir şöyle konuştu:

Anayasa her yurttaş için seçme ve seçilme hakkını korur, serbest siyaset hakkını düzenler. Ayrıca Anayasa, her yurttaş için seçime katılma hakkını düzenler. Ama tam 171 gündür Eş Genel Başkanlarımızın şahsında 6 milyon insanın seçme hakkı, insanların siyaset yapma hakkı gasp edilmiştir. MYK ve grubum adına AYM başkan ve üyelerini bugün referandumun sonuçlarının gayrı meşruluğunda rol ve sorumluluk sahibi olduklarının farkında olmaları gereğini yineliyorum.

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanlarının dışarıda olması durumunda referandumun sonucunun farklı olabileceğini belirten Baydemir, “Eş Genel Başkanlarımız kampanya döneminde dışarıda olsaydı belki de bu şaibeli sonuç açığa çıkmamış olacaktı. Bu şaibeli sonuçtan kendileri de mesuldür. Kendi yetkilerini aşarak tutuklama kararı veren tüm hakimler aynı oranda mesuldür” dedi.

“’Hayır’ımızı tutuklayamayacaklar” diyen Baydemir şöyle devam etti:

Milyonlarca insan bu hukuksuzluğa Hayır demiştir. Demirtaş İstanbul milletvekilidir, İstanbul Hayır demiştir. Yüksekdağ Adanalıdır ve Van milletvekilidir Adana ve Van hayır demiştir. Baluken Diyarbakır milletvekilidir, Diyarbakır hayır demiştir. AYM Başkanı ve üyeleri bilsinler ki hayır’ımızı tutuklayamayacaklar. Referandum sonuçları göstermiştir ki halk tutuklamalara hayır demiştir. Ayrıca AYM’nin içtihadına sahip çıkmamasına hayır demiştir. Bugün bir kez daha hayır diyoruz. Hayırlarımızn gerekçeleri ortadan kalkana kadar hayır demeye devam edeceğiz.

Öte yandan HDP Milletvekili Mithat Sancar da  “Milletvekillerimizin tutuklu olmaları hem seçilme haklarına hem de onları seçeceklerin seçme haklarına saldırıdır” dedi ve AYM’ye ‘bir an önce neden geciktirdiklerini açıklamaları’ çağrısında bulundu.