Ana SayfaÇalışma YaşamıHobi olarak başladı işi oldu: Ege’deki son kemik tarak üreticisi

Hobi olarak başladı işi oldu: Ege’deki son kemik tarak üreticisi

HABER MERKEZİ – Ege bölgesindeki son kemik tarak ustası olan ve mesleğini 23 yıldır evinin bahçesinde bulunan kilerde yapan Hasan Aydın, “Hobi olarak başladığım kemik tarak üretimi meslek haline dönüştürdüm” diyor.


Haber: GÖKHAN ÖNER


Denizli’nin Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan köyünde 100 yıllık bir geçmişe sahip olan kemik tarak yapımını 23 yıldır icra eden Hasan Aydın, Ege’deki son kemik tarak üreticisi.

Evinin bahçesinde bulunan kileri kemik tarak için atölyeye çeviren Aydın, atölyesinde aynı zamanda bıçak ve kılıç üretimi yapıyor.

Kemikten tarak yapımını kendi uğraşları sonucu öğrendiğini aktaran Aydın, “Hobi olarak başladığım kemik tarak üretimi meslek haline dönüştürdüm. Hobi için kerpiçten yapılmış yıkık atölyem şu an ekmek kapım oldu. Yatağan’da ise aktif halde üretim yapan tek kemik tarak üreticisi benim” diyor.

‘Bir boynuz için kalkıp bir hayvanı vurmuyoruz’

Aydın, en iyi kemik tarağın ise manda boynuzundan yapıldığını söylüyor.

Kemik tarak yapımı için özellikle hayvan kesilmediğine dikkat çeken Aydın, şunları söylüyor:

Bir boynuz için kalkıp bir hayvanı vurmuyoruz. Biz kurbanlarda ve mezbahalardan kesilen hayvanların boynuzlarını toplayıp değerlendiriyoruz.

42 yaşındaki Aydın, kemik tarak yapımının detaylarını şöyle anlatıyor:

Bir boynuz en az 1 yıl bekletildikten sonra kullanılmalı. Boynuzun 1 yıllık kuruma aşamasından sonra kireçleyip ardından ısıtarak boynuzun içindeki sinirleri öldürüyoruz. En son da boynuzları presliyoruz.

‘En az 50 yıl kullanılabilir’

Kemik tarağın saç taramayla kırılmayacağını, yıpranmayacağını belirten Aydın, bir kemik tarağın en az 50 yıl rahat bir şekilde kullanılabileceğini kaydediyor.

Plastik tarağın saçtaki elektriklenmeyi çoğalttığını vurgulayan Aydın, saçta kırılma ve dökülmeye yol açtığını söylüyor.

Kemik tarağın ise saçtaki elektriklenmeyi önlediğini dile getiren Aydın, şunları ifade ediyor:

Saçların kırılmasını ve yağlanmasını önler. Saçların parlak görünmesini sağlar. Tararken masaj yaptığı için kafadaki kan dolaşımını hızlandırarak rahatlatır. Bunu bir kaç kullanımdan sonra fark etmeye başlarsınız. Sağlık yönü plastik tarağa nazaran tartışılmaz bile.

‘Türkiye’de toplam 10 usta kaldı’

Türkiye’de toplam 10 ustanın kaldığını dile getiren Aydın, “100 yıllık bir geçmişe dayanan bu mesleğin ise yok olması çok üzücü” diyor ve son olarak şunları söylüyor:

Mesleğin kaybolmaması amacıyla kendi çocuklarımı çırak olarak yetiştiriyorum. Şu an 16 yaşındaki oğlum kendi başına tarak yapabilecek vaziyette, ileride başkasına aktarabilmesi için… Maddiyat pek önemli değil önemli olan bu mesleğin unutturulmaması.


* Bu haber dihaber’den kısaltılarak alınmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
4 yaşındaki çocuklara 'din için savaşa hazırlanan asker' maketi yaptırıldı
Sonraki Haber
Kayyum öncesi interneti kesen GSM operatörü haksız bulundu: Ücreti iade edecek