Ana SayfaGüncelİddianame tamamlandı: Cumhuriyet’in haberleri devletin ve Erdoğan’ın imajını bozmuş

İddianame tamamlandı: Cumhuriyet’in haberleri devletin ve Erdoğan’ın imajını bozmuş

HABER MERKEZİ – Cumhuriyet Gazetesi’nin tutuklu yazar ve yöneticileri hakkındaki iddianame tamamlandı. İddianamede gazeteciler, “örgüt üyeliği”, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” ve “ByLock kullanıcılarıyla irtibatlı olmak” iddiasıyla suçlanıyor. İddianamede Can Dündar’ın yayın yönetmeni olmasın ardından gazetenin “kuruluş amaç ve hedeflerinin dışına çıkarak farklı bir yörüngeye oturduğu” öne sürülüyor.

Cumhuriyet Gazetesi’ne dönük gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan ve tutuklanan gazetenin yazar ve yöneticileri hakkındaki iddianame tamamlandı.

İlk olarak iktidara yakınlığıyla bilinen Sabah Gazetesi tarafından servis edilen iddianamede gazeteciler, “ByLock kullanıcılarıyla irtibatlı olmak” ve “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” ve “örgüt üyeliği” gibi iddialarla suçlanıyor.

Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci ve Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba tarafından hazırlanan iddianamede, Can Dündar “bir numaralı şüpheli” olarak gösteriliyor.

İddianamede Can Dündar’ın 2013 yılında gazetenin başına geçmesi ile birlikte “gazetenin kuruluş amaç ve hedeflerinin dışına çıkarak farklı bir yörüngeye oturduğu” öne sürülüyor.

İddianamede şu ifadeler yer alıyor:

Dosyamız şüphelilerinden Can Dündar’ın 08/02/2015 tarihinde Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmenliğine gelmesinden sonra, gazetenin yayın politikası radikal şekilde değişmiş, bu değişiklik basit editoryal tercihlerin ötesine geçerek, gazetenin FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C silahlı terör örgütlerinin amaçlarına hizmet eden, manipülatif haberleri yaygınlaştıran, MİT TIR’ları hadisesinde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Cumhurbaşkanı hakkında “teröre destek veren devlet ve Cumhurbaşkanı” imajını yaratan bir yayın organı haline gelmesine neden olmuştur. Öte yandan gazetenin yapmış olduğu yayınlarla terör örgütleri ve faaliyetlerini “sevimli göstermeye”, güvenlik güçlerinin meşru operasyonlarını etkisizleştirmeye çalıştığı, bu doğrultuda algı yaratmaya yönelik kapsamlı haberlere imza atıldığı saptanmıştır.

Kimler var?

İddianamede Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Utku, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Güray Öz, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Turhan Günay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Karasinir, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kemal Güngör, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Aydın Engin, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Çetinkaya, Cumhuriyet Gazetesi Muhasebe Müdürü Günseli Özaltay, Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Ahmet Şık, Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul eski üyesi Bülent Yener ile birlikte gazeteci İlhan Tanır ve Twitter paylaşımları nedeniyle tutuklanan Ahmet Kemal Aydoğdu olmak üzere 19 kişinin ismi geçiyor.

Tutuklu gazeteciler

Gazetenin yazar ve yöneticilerinden Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Güray Öz, Hakan Kara, Turhan Günay, Musa Kart, Önder Çelik, Bülent Utku, M. Kemal Güngör 5 önce tutuklanmıştı.

Gazeteci Ahmet Şık ise 3,5 aydır cezaevinde bulunuyor.