Ana SayfaGüncel“İki sonuçta da erken seçim var, ‘Hayır’ ile AKP düşüşe geçmiş olacak”

“İki sonuçta da erken seçim var, ‘Hayır’ ile AKP düşüşe geçmiş olacak”

HABER MERKEZİ – AKP kurucularından HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, referandumu değerlendirdi, 16 Nisan’da Kürt oylarının belirleyici olacağına dikkat çekti. “‘Hayır’ da çıksa ‘Evet’ de çıksa erken seçim olacak” diyen Fırat, ‘Hayır’ öngörüsünde bulunurken, bu sonucun da AKP açısından düşüşün başlangıcı olacağına işaret etti.

Bir dönem AKP’nin önemli kurmayları arasında sayılan daha sonra yolları ayrılıp HDP’de siyasete devam eden Dengir Mir Mehmet Fırat, referandum sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fırat’a göre, değişiklik “başkanlık sistemi” değişikliği olmayıp “tek adam rejimi” ve bunun diğer adı da “diktatörlük.”

Sandıktan “Hayır” seçeneğinin çıkacağını öngören Fırat, bunda Kürt seçmenin belirleyici olacağına da dikkat çekiyor.

Fırat, sandıktan çıkacak “Hayır” sonucu ile AKP’nin düşüşe geçeceğini de belirtiyor.

dihaberde Hayri Demir ve Salman Gözelyuz’ün sorularını yanıtlayan Fırat’ın değerlendirmelerinden öne çıkan kimi kısımlar şu şekilde:

“‘Başkanlık’ değil diktatörlük”

Anayasa hukukuna göre başkanlık sistemi kuvvetler ayrılığı esasına dayanır. Kuvvetlerin kesin olarak birbirlerinden ayrı olmasını gerektirir. Fakat getirilen anayasa değişikliği kuvvetler ayrılığını değil aksine her üç kuvvetin de bir kişi de toplanması esasını getiriyor. Dolayısıyla buna başkanlık sistemi denemez. Bunun adına diktatörlük denir veyahut otoriter rejim denir.

Ortadoğu tipi başkanlık sistemi ki bu da Baas tipi başkanlık sistemidir. Eski Irak, halen süren Suriye, bunlar da birer başkanlıktır. Hatta yeni dönemde Azerbaycan’ı da buna katmak mümkün. İşte eşini başkan yardımcısı yapabiliyor. Buralarda yasama, yürütme ve yargı bir kişide toplanmıştır. Türkiye’de de yapılmak istenen şey bu. Dolayısıyla bu bir başkanlık sistemi değildir. Getirilmek istenen tek adam sistemidir, Baas tipi bir yönetim biçimidir. Bunlara demokratik rejim demek mümkün değil. Zaten kimse de demiyor. Anti demokratik.

“Sandıktan ‘Hayır’ çıkacak”

Çok büyük bir fark olmamakla beraber ‘Hayır’ çıkacağını öngörüyorum. Bunun emarelerini de hem iktidar partisi hem de cumhurbaşkanında görüyoruz. Devletin bütün imkanlarıyla bu süreci kazanmak için büyük çaba gösteriyorlar ama tahminime göre AKP Kürt oylarını kaybettiği için referandumda da kaybedecektir.

“Kürt oyları belirleyici olacak”

Kürt oyları daima belirgin sonuçlar doğurdu. 2002’de AKP’nin iktidar olmasını sağlayan en önemli unsurlardan birisi Kürt oylarıydı. 2009 yerel seçimlerde AKP ilk defa oy kaybına uğramıştı, orada dikkat ederseniz Kürt oylarında AKP’ye bir uzaklaşma var. 7 Haziran seçimlerinde de Kürt oyları AKP’nin tek başına iktidar olmasına mani olmuştur. İlk defa hükümet kurma çoğunluğunu sağlayamamıştır. Çünkü bir HDP yüzde 13’ün üzerinde oy almıştı. Dolayısıyla Kürt oyları Türkiye’de daima belirleyici bir unsur olmuştur.

Kürt oyları sadece bölge kentlerinden ibaret değil, öyle anlaşılmamalıdır. İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde var. Buralarda önemli oranda Kürt oyu vardır ve bu bölgede yaşayanlar siyaset ile daha çok iç içe olan seçmenlerdir.

“MHP tabanı ‘Hayır’ diyecek””

MHP’de yüzde 60’tan fazlası bu referandumda ‘Hayır’ oyu kullanacaktır. Çünkü hakikaten kendi partilerinin liderleri bir şekli ile seçmenlerine ihanet içerisinde bulunmuştur. Partiyi AKP’nin yedeğine vermiş durumdalar. Dolayısıyla bunun MHP’nin tabanı tarafından kabul edilmeyeceğini görmek mümkün.

“AKP de ‘Hayır’ı içinden seslendiren çok isim var”

Yüksek sesle söyleyecek olan yoktur ama içinden seslendirenler çoktur. Hala Meclis’te AKP milletvekili olup, belki utancından dolayı yemin ettiği ve yemini yerine gelsin diye kendisi oy vereceğini düşünüyorum bazı insanlar da ama eşine ve çocuklarına AKP oy vermeyin diyeceklerdir. Bir de gizli olacaksa olur ama açıktan kimse diyemez. Yani iktidarın minnetlerinden istifade etmeye ‘Hayır’ diyecek kimsenin ben Türkiye’de pek olacağız kanısında değilim.

“İki sonuçta da erken seçim var”

Her iki seçenekte de erken seçim var. İster ‘Evet’ ister ‘Hayır’ çıksın. 2019 yılı beklenilmeden bir erken seçime gidilecektir. MHP’nin oy kaybı yine HDP’nin de baraj altı kalacağı beklentisiyle de bu gerçekleştirilebilir. Ama bana göre HDP barajı çok rahat aşacak durumda.

“‘Hayır’ ile AKP  düşüşe geçecek”

AKP’de bir çatlak yoktur. AKP diye bir parti siyasi parti yoktur aslında. AKP, Recep Tayip Erdoğan’dır. Onda da bir çatlak meydana gelmesi mümkün değildir. Partinin genel başkanıdır yani, işte genel başkanları tayin edebilecek durumdadır. Meclis’te hakimiyeti bağlılık olarak vardır. Tabi ki ‘Hayır’ AKP’nin de iniş noktasıdır. ‘Hayır’ çıkarsa AKP düşüşe geçmiş olacaktır. O zaman tabi ki yeni siyasi oluşumlar, yeni partiler çıkabilir.