Ana SayfaDünyaİngiltere’nin eski Suriye Büyükelçisi: Esad deli değil, kimyasal saldırı kanıtı yok

İngiltere’nin eski Suriye Büyükelçisi: Esad deli değil, kimyasal saldırı kanıtı yok

HABER MERKEZİ – ABD’nin Suriye’de Şayrat Hava Üssü’nü vurmasına ilişkin değerlendirmede bulunan İngiltere’nin eski Suriye Büyükelçisi Peter Ford, kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiasıyla başlatılan İkinci Irak Savaşı’nı hatırlatarak, Suriye’nin kimyasal silah kullanarak bir saldırı gerçekleştirdiğine yönelik herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi. Ford’unkine benzer bir değerlendirme de Lavrov’dan geldi: “Her şey ABD ile İngiltere ve diğer bazı müttefiklerinin 2003 yılında uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal ederek BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan Irak’ı işgal etmeleri sırasında yaşananları anımsatıyor.”

ABD, Suriye’de hafta başında 70’i aşkın kişinin ölümüne yol açan ve Esad rejimine bağlı güçlerin sorumlu tutulduğu kimyasal saldırı iddialarının ardından El Şayrat Hava Üssü’nü hedef aldı.

Donald Trump saldırı emrini verdiğini söylerken, ABD Başkanı Donald Trump Suriye’nin vurulmasını, Salı günü Suriye’nin Han Şeyhun kasabasında kimyasal silah kullanıldığı öne sürülen saldırıya karşılık yapıldığını açıkladı.

Donald Trump, füze saldırısının Amerika’nın “hayati ulusal çıkarlarına” hizmet ettiğini savundu.

  ABD, SURİYE'Yİ VURDU | Rusya'dan 'çatışmaya ramak kaldı' açıklaması

Saldırının ardından beliren kutuplarda Esad’ı suçlayanlar bir tarafta, ABD’nin İdlib’i ‘bahane’ ettiğini söyleyenler bir tarafta yer alıyor.

Öyle ki Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada saldırının İdlib’ten önce hazırlanmış olduğu savunuluyor.

Dünya genelinde kutuplaşma sürerken, ABD’ye saldırı konusunda desteğini açıklayan ilk ülkelerden olan İngiltere’nin eski Suriye Büyükelçisi Peter Ford ise ülke yönetiminden farklı düşünüyor.

“Esad deli değil”

BBC’ye konuşan Ford, Suriye’nin kimyasal silah kullanarak bir saldırı gerçekleştirdiğine yönelik herhangi bir kanıt bulunmadığını söylüyor ve kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiasıyla başlatılan İkinci Irak Savaşı’nı hatırlatıyor:

Patlamanın nedeninin söyledikleri şey olduğuna yönelik bir kanıt yok. Irak’ta olanları hatırlayın.

Burada görgü tanıklarının ‘havadan kimyasal silahla saldırı gerçekleştiği’ yönünde ifadeleri var. Ama havadan atılan bir bombanın kimyasal silah olup olmadığını göremezsiniz.Bu ifadeler değersizdir. Bunun sonuçlarını da düşünmek lazım.

Esad’ın kimyasal saldırı gerçekleştirmiş olması mantıklı gelmiyor. Kanıtları incelerken beynimizi devre dışı bırakmayalım. Böyle bir şey Esad’ın kendi yenilgisine yol açardı. Esad deli değil.

Lavrov’dan da ‘Irak işgali’ hatırlatması

Ford’un değerlendirmesinde değindiği Irak örneğini Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da hatırlattı.

Lavrov, ABD’nin Suriye’deki hava üssünü vurmasını ‘saldırganlık eylemi’ olarak nitelendiren Lavrov, bu eylemin kendisine Irak işgalini hatırlattığını söyledi.