Ana SayfaDünyaİnsan hakları örgütlerinden çağrı: Romanlara karşı ayrımcılık son bulsun

İnsan hakları örgütlerinden çağrı: Romanlara karşı ayrımcılık son bulsun

HABER MERKEZİ – İnsan hakları örgütleri, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü vesilesiyle Romanların maruz kaldığı ayrımcılığın son bulması için Avrupa ülkelerine ortak bir çağrı yaptı.

Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu (GfbV) ve Doğu Avrupa’da faaliyet gösteren diğer Roman sivil toplum örgütleri, Romanların maruz bırakıldıkları sistematik baskı ve ayrımcılığa dikkat çekmek için Avrupa ülkelerine ortak bir çağrı yaptı.

Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu yayımladığı bildiride, özellikle Balkanlar’da yaşayan Romanların maruz kaldıkları sistematik ayrımcılık ve dışlanmaya dikkat çekti.

İnsan hakları örgütleri 8 Nisan Dünya Romanlar Günü vesilesiyle yaptıkları çağrıda, Almanya ve Doğu Avrupa hükümetlerinden “Romanların eşit hak sahibi vatandaş olarak kabul edilmelerini ve Romanlara yönelik ırkçılıkla etkin bir şekilde mücadele edilmesini” talep etti.

Özellikle Bosna-Hersek, Sırbistan, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Arnavutluk’ta yaşayan azınlıklar insani koşullarda barınma, eğitim, iş sahibi olabilme ve sağlık hizmetlerine doğrudan erişim konusunda zorluklarla karşılaşıyorlar.

Son dönemde Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde Romanlara yönelik işlenen ihlalleri hatırlatan Alman Sinti ve Romanlar Konseyi Başkanı Romani Rose, İtalya’da da benzer ihlallerin yaşandığını ve bunda Almanya’nın da sorumluluğunun olduğunu kaydetti.

İnsanlık dışı muameleye maruz kalıyorlar

İnsan hakları örgütlerinin verdiği bilgilere göre, Doğu Avrupa’da yaşayan Romanların çoğunluğu okuma yazma bilmiyor. Yaşadıkları bölgelerde istihdam edilmeyen topluluklar, dış mahallelerde yaşamaya mahkûm ediliyor.

İnsan hakları örgütleri, Roman çocuklarının çoğunlukla doğum kâğıtları ve oturum izinleri bulunmadığına ve bu sebeple de insanlık dışı muameleye ve insan ticaretine karşı savunmasız kalma risklerinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.


Kaynak: Deutsche Welle Türkçe