Ana SayfaGüncel“‘Kirli sandık’ın gölgesi bütün seçimlerin üzerine düşecek”

“‘Kirli sandık’ın gölgesi bütün seçimlerin üzerine düşecek”

HABER MERKEZİ – Demokrasi İçin Birlik, 16 Nisan referandumuna ilişkin “Bu referandum sonuçları iptal edilmezse, ‘kirli sandık’ın gölgesi, bundan böyle yapılacak bütün seçimlerin üzerine düşecek” dedi.

Demokrasi İçin Birlik (DİB), Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası’nda düzenlediği basın toplantısında referandum sonuçlarına ve ihlaline ilişkin açıklamalarda bulundu.

Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya, eski milletvekilleri Hasip Kaplan ve Levent Tüzel ile çok sayıda siyasetçi ve kişi katıldı.

“Kirli sandık istemiyoruz” başlığında yapılan toplantının basın metni, DİB Koordinasyon üyeleri İrem Avşin ve Hakan Öztürk tarafından okundu.

‘Referandum süreci lekelerle dolu’

16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumunun Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında gerçekleştirildiği ve kamu kaynaklarının ‘Evet’ kampanyası için kullanıldığının aktarıldığı açıklamadan öne çıkanlar şöyle:

Meclis’in üçüncü büyük partisinin referandum sürecinden fiilen dışlandığı 16 Nisan referandumu bu özellikleriyle, bütün toplumun uzlaşacağı bir toplumsal sözleşmeye dayanak teşkil etme niteliğini kaybetti

Referandum günü ise, oylama başladıktan sonra YSK’nin yasaya aykırı olarak aldığı karar, referandum sonuçlarının güvenilirliğini yitirmesine neden oldu ve sürece damgasını bastı.

Hükümet’e, toplumun geleceğini ilgilendiren ve yarısının onaylamadığı, üstelik sonuçlarına şaibe bulaşmış bu Anayasa değişikliğinde ısrar etmekten vazgeçme çağrısında bulunuyoruz.

Referandum süreci lekelerle doludur. ‘Kirli sandık’tan çıkan referandum sonucu, demokrasi tarihinde ve kamuoyunun hafızasında kendine temiz bir yer bulamayacaktır. Bu referandum sonuçları iptal edilmezse, ‘kirli sandık’ın gölgesi, bundan böyle yapılacak bütün seçimlerin üzerine düşecek.

Usulsüzlükler

Referandum usulsüzlükleri ise şöyle sıralandı:

Cami duvarlarına ‘Evet’ pankartları asıldı, kamu yöneticileri kamu binalarında ‘Evet’ konferansı verdi.

Kamu kuruluşlarının yöneticileri sosyal medya hesaplarından ‘Evet’ dediklerini duyurdu.

Herhangi bir afişin asılmasının yasak olduğu tarihi surlara ‘Evet’ pankartları asıldı. Silopi’de polis ‘Evet’ bildirisi dağıttı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın kullanma yetkisinde olan örtülü ödenek harcamaları da referandum döneminde olağanüstü artış gösterdi. İlk iki ayda yapılan toplam harcama geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62,5 oranında artarak 446 milyon liraya çıktı.

Kamu görevlileri ‘Evet’ mitinglerinde görevlendirildi.

“Hayır” çalışması yürüten 2462 kişi gözaltına alındı

“Hayır” çalışmaları yürütenlere yönelik yapılan operasyonların verileri de şöyle:

“Hayır” çalışması yürüten 2 bin 462 kişi (2.165’i HDP ve bileşenlerinden) gözaltına alındı, 453 kişi (429’u HDP ve bileşenlerinden) tutuklandı.

29 kişinin yaralandığı, 1 kişinin yaşamını yitirdiği bu süreçte, ‘Hayır’ çalışmalarına 151 fiziki saldırı gerçekleşti.




Önceki Haber
AB ülkeleri ikiye bölündü: Türkiye ile müzakereler kesilsin mi, sürsün mü?
Sonraki Haber
Tutuklu belediye eş başkanları tek kişilik hücrede tutuluyor, HDP soruyor: 'Sebebi ne?'