Ana SayfaDünyaManchester Üniversitesi’nden Rojava’ya: Rakka operasyonunda bir Çinli

Manchester Üniversitesi’nden Rojava’ya: Rakka operasyonunda bir Çinli

HABER MERKEZİ – Demokratik Suriye Güçleri’nin Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için başlattığı operasyonun Tabka ayağında yer alan Çinli Huang Lei’nin Manchester Üniversitesi’nden Rojava’ya geliş hikayesi oldukça dikkat çekici. “Dışarıdan bir gözlemci olmak yerine içinde bulunmak” amacıyla Rojava’nın yolunu tutuğunu anlatan Lei’nin hayali ise savaştan sonra da hayatına Rojava’da devam etmek.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ‘Fırat’ın Gazabı’ adı ile IŞİD’in ‘kalesi’ olarak nitelenen Rakka’ya yönelik operasyonu devam ediyor.

Operasyon kapsamında 26 Mart’ta Tabka ilçedeki stratejik askeri havaalanını IŞİD’den kurtaran DSG’liler Rakka-Tabka uluslararası karayolunda kontrolü sağlamıştı.

Tabka’nın kurtarılması operasyonu ise kentin 3 tarafının kuşatılmasıyla sürüyor.

DSG ile IŞİD arasındaki çatışmalar yer yer şiddetlenirken, operasyonda ön saflarda olan Çinli bir savaşçı dikkat çekiyor.

dihaber’de yer alan Nazım Daştan imzalı haberde Huang Lei’nin 2 yıl önce Rojava’ya geldiği belirtiliyor.

Manchester Üniversitesi’nden Rojaya’ya 

25 yaşında olan Lei, İngiltere’nin Manchester Üniversitesi’nde Politika Bölümü öğrencisi iken Rojava’nın yolunu tutuğunu anlatıyor. Dışarıdan bir gözlemci olmak yerine Rojava’da bulunmak istediğini belirten Huang Lei, bu kapsamda gittiği dil kurumu ve arkadaşlarının yardımıyla Kürtçe’yi öğrendiğini ifade ediyor.

Rakka operasyonunda yer almanın mutluluğunu dile getiren Lei, şunları söylüyor:

Burada Araplar, Kürtler ve Türkmenler bir arada yaşıyor. Bu devrim yıllarca birbirinden uzaklaşan halkaları bir araya getirdi. Burada herkes ortak yaşamı inşa ediyor. Burada insanlığa dair bir şeyler elde ediliyor. Bu devrim sadece bir etnik gruba ait olsaydı, onlar Arapları ve Türkmenleri katlederdi ya da yok sayardı. Bunun için dünyadaki diğer devrimlerden farkı vardır. Bunu iyi görmek gerekir. QSD saflarında Suriye’deki tüm farklılığı ve zenginliği görebiliriz. Bunun yanı sıra buraya dünyadan insanlar akıyor.

Rojava’ya ilk geldiği dönem hakkında haber yapan Türk basınının kendisini “Terörist” olarak lanse ettiğini söyleyen Lei, şöyle anlatıyor:

Eğer öyle olsaydı buradaki halk bizi bu kadar sıcak karşılayıp bağrına basmazdı. Halk barış içinde yaşıyor. Yaşamın en canlı belirtisi olan çocuklar, özgür bir şekilde oynayabiliyor. Bazen sokaklara ve caddelere gittiğimde, bu insanlar hemen yanıma geliyor. Beni çok sıcak karşılıyorlar. Misafirperverlik, bu devrimin ruhunda var. İşte bu benim için yeterliydi. Bu batı toplumlarında öyle kolayca görülebilecek bir durum değildir. Ama bu kültürde bu var.

Huang Lei, Rakka’nın Suriye topraklarında acıların merkezi olarak bilindiğini hatırlatarak Rakka operasyonunda bunun için olmak istediğini vurguluyor.

‘Rojava’da yaşamak istiyorum’

Rojava’da yaşamak için en büyük desteği babasından aldığını dile getiren Lei, konuşmasına şöyle devam ediyor:

Babam bu konuda sürekli beni destekliyor. Öğrenmemi istiyor. 2 yıldır buradayım. Buradaki savaş ve devrim tamamlanana kadar burada kalmayı düşünüyorum. Eğer farklı bir şey çıkmazsa burada yaşamak istiyorum. Buradaki devrimden sonra başka halkların devrim olursa oraya da giderim.