Ana SayfaGüncel‘Muhafazakar siyasetin ve AKP’nin kalelerinden’ Konya referandumda ne diyecek?

‘Muhafazakar siyasetin ve AKP’nin kalelerinden’ Konya referandumda ne diyecek?

HABER MERKEZİ – “Muhafazakar siyasetin ve AKP’nin kalelerinden” olan Konya’da AKP’nin ‘Evet’ kampanyasının görüntüsü baskın görünürken, tüm baskı ortamına göre sokakta ‘Hayır’ sesi de açık bir şekilde yükseliyor. CHP İl Başkanı Mehmet Ali Ünal AKP’nin  Konya’da yüzde 10-15 oranında fire vereceği tahminin de bulunurken, AKP’de bu kaygıdan dolayı kentte daha çok “milliyetçi ve muhafazakar” bir dille kampanya yürütüyor. Daha önce MHP’den iki dönem Cihanbeyli ilçesine bağlı İnsuyu beldesinde belediye başkanlığı yapmış olan Abdulkadir Öztürk’ün “MHP ve ülkücülerin yüzde 80’i ‘Hayır’ diyor” sözleri de kentteki MHP tabanının büyük çoğunluğunun “Hayır”dan yana tercih kullanacağının habercisi.

16 Nisan’da düzenlenecek ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumuna günler kala gözler bir yandan anket sonuçlarına diğer yandan da geçmiş seçimlerde tavırlarıyla siyasi partiler açısından seçimlerde simge haline gelen kentlere çevrildi.

Bu kentlerden biri de “muhafazakar siyasetin ve AKP’nin kalelerinden” biri olarak nitelendirilen Konya.

Geçmişte Refah Partisi, Fazilet Partisi gibi Necmettin Erbakan’ın siyasi çizgisine yakın duran Konya, son 15 yıldır da AKP’ye verdiği yoğun destekle biliniyor.

Son iki seçimde de AKP Konya’da çok önemli destek aldı. Bu desteğin değişken ve konjonktüre göre yön değiştirebileceğini ise son 3 seçimin sonuçları açık bir şekilde gösteriyor. 2014 Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a yüzde 74 oranında destek veren Konyalılar, Türkiye’nin kaderinin belirlendiği 7 Haziran seçimlerinde bu desteği yüzde 65 düzeyine çekti.

Ancak 1 Kasım seçimlerinde AKP tekrar yüzde 74 oy oranına ulaştı. Konya’da MHP ise  7 Haziran seçimlerinde yüzde 16 oranında, 1 Kasım’da yüzde 11,4 oranında oy alarak her iki seçimde de il düzeyinde ikinci oldu.

Dihaber’den Kenan Kırkaya ve Seda Taşkın’ın Konya izlenimlerine göre AKP kentteki “Evet” potansiyeline rağmen şehirde o kadar da rahat değil.

Gazeteciler Kırkaya ve Taşkın’ın izlenimlerine göre kente ilk adım atıldığı andan itibaren de “Evet”in görüntü olarak baskın bir üstünlüğü göze çarpıyor. Hemen her tarafta AKP ve “Evet” çadırları bulunuyor ve her yer “Evet” afişleri ile donatılmış durumda.

Kentte tamamı AKP’de olan belediyeler, birer “Evet” merkezi gibi çalışıyor. İş o kadar ileriye götürülmüş ki, Konya Minibüsçüler Odası’nın aldığı kararla, bütün dolmuşların arkasında “Evet” propagandası içeren söylemler yazılmış durumda.

Gazetecilerin izlenimlerine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı ile birlikte, “Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar var” sözleriyle, adeta başkanlık sisteminin “vahiy” olduğu anlatılmaya çalışılıyor.

‘AKP Konya’da kaygılı’

Tüm bu üstünlüğe rağmen AKP Konya’da bile o kadar rahat değil. Gazetecilerin izlenimlerine göre AKP bundan kaynaklı olarak Konya’da daha çok “milliyetçi ve muhafazakar” bir dil kullanıyor. “Evet” standlarında, sık sık “Tek bayrak, tek millet için evet” şarkıları çalınıyor ve Erdoğan’ın, “Camiler kışlamız” sözlerini içeren şiiri dinletiliyor. AKP tabanında “Evet” diyenler bile “Neden evet” dediklerini temellendiremiyor ve verdikleri desteği “Reisimiz ne derse o” sözleriyle dile getiriyor.

Gazetecilerin izlenimlerine göre kentte seçim heyecanı ve coşkusu yok. Evetçiler, propagandayı “vatan, millet, düşmanlar” söylemi üzerinden yürütüyor ve dışarıdan yabancı göz ile bakılsa Türkiye’nin işgal altında olduğu kanısı uyanıyor. Konya’nın en işlek caddelerinden biri olan Gedavet Meydanı’nda “Evet” diyeceğini açıklayan gencin “Ülkemize karşı haçlı seferi var tabii ki ‘Evet’ diyeceğiz” söylemi de bunu kanıtlıyor.

Kentte  “Hayır” cephesi  de iddialı ama HDP ve CHP’nin ‘Hayır’ çalışması üzerinde ciddi baskılar var. Konya’nın merkezi durumunda bulunan Alaaddin Tepesi’nde CHP tarafından asıldığı belirtilen “Hayır” pankartları bizzat Büyükşehir Belediyesine ait araçlar ve çalışanlar tarafından kesilmiş.

‘AKP Konya’da yüzde 10-15 fire verecek’

Deneyimli siyasetçi CHP Konya İl Başkanı Mehmet Ali Ünal da çalışmalarını rahatlıkla yapamadıklarını anlatıyor. Ünal şunları söylüyor:

Genel Başkanımız gelecekti, belediye bize salon vermedi. Korku atmosferi yaratıyorlar ama bu korku sandıkta onlara ‘Hayır’ olarak dönecek.

Ünal, AKP’nin  Konya’da yüzde 10-15 oranında fire vereceğini ve “Evet-Hayır” mücadelesinin kentte başa baş gittiğini savunuyor.

‘Yardımları keseriz diye tehdit ediyorlar’

Referandum sürecinden beri kentte bulunan ve buradaki çalışmalara katılan CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, çok önemli bir iddiayı da gündeme getiriyor. Korkut’un iddiası şöyle:

Sadece Doğu ve Güneydoğu’da değil artık Konya’nın köylerinde bile insanlar ‘Evet’ oyu vermezlerse, eziyet görecekleri, aldıkları yardımların kesileceği, kömür alamayacakları yönünde tehdit ediliyorlar. Katı bir sıkıyönetim düzeni var, ‘Evet’ demenin serbest, ‘Hayır’ demenin yasaklandığı bir dönemi yaşıyoruz. Aynen Kenan Evren’in sıkıyönetim ilan ederek 1982 anayasa referandumuna gitmesi gibi.

‘Konya’da Hayır yüzde 40’ın üzerinde’

Ünal bu baskı tablosuna rağmen Konya’da AKP’den yüzde 20, MHP’den de yüzde 70 oranında fire çıkacağını ve “Hayır” oylarının yüzde 40’ın üzerine çıkacağını söylüyor ki, Konya’da böyle bir sonucun çıkması, Türkiye geneli açısından da sonucun “Hayır”dan yana evrileceğinin ciddi işaretlerinden biri.

Gazetecilerin izlenimlerine göre Konya merkezde uzun yıllardır muhafazakar siyasetin, son 15 yıldır da AKP’den bulunan belediyenin verdiği hizmetlerden ciddi şikayetler var. Örneğin Mevlana ile Alaeddin Tepesi arasındaki yeşil alanın tümüyle ortadan kaldırılarak, araya tramvay yolu yapılmış olması Konya’nın kimliğinin bozulması olarak görülüyor.

‘MHP tabanının da büyük çoğunluğu ‘Hayır’dan yana’

Konya’da MHP kitlesinin büyük çoğunluğu da “Hayır”dan yana. Daha önce MHP’den iki dönem Cihanbeyli ilçesine bağlı İnsuyu beldesinde belediye başkanlığı yapmış olan Abdulkadir Öztürk’ün “MHP ve ülkücülerin yüzde 80’i ‘Hayır’ diyor” sözleri de o cepheden verilmiş güçlü işaretlerden biri. Sokakta anlatılanlar da bu tespiti destekliyor.

Sokağın nabzı

Sokakta ise baskı ortamına rağmen “Hayır” diyeceğini açıklayan insanlar kendilerine uzatılan mikrofonlara konuşuyor. Konya merkezde konuşan Ferhat Özbakış, “Hayır” gerekçesini, “Biz bütün bir ülkenin, 80 milyonun kaderini nasıl bir tek insana verebiliriz” sözleri üzerinden dile getiriyor.

Berk Yiğenoğlu da onunla aynı fikirleri savunuyor ve gençliğin yaşananlara geçit vermemesi gerektiğini belirterek, “Hayır” çağrısı yapıyor. Hamide Güneş isimli kadın ise, Konya’nın da “Hayır” demeyi başarabileceğine işaret ediyor ve özellikle kadınlara bu konuda çağrı yapıyor.

Her kesimden yoksulların yaşadığı eski garaj civarındaki Sarıkız Kıraathanesi’nde ise insanlar kameralara konuşmaktan çekiniyor: “Abi biz korkuyoruz, bir kelime konuşunca kendimizi cezaevinde buluyoruz.”

Mardinli Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Fatih Işıklar Mahallesi’nde ise ‘Hayır’ daha net bir şekilde önde. İsimlerini vermekten çekinseler de yurttaşların büyük bir bölümü, “Bu düzenlemeyi kabul etmek, son iki yıldır bize yaşatılan katliamları kabul etmektir” görüşünde.

Kulu, Cihanbeyli ve Ereğli’de ‘Hayır’ üstünlüğü

Gazetecilerin izlenimlerine göre Kulu, Cihanbeyli ve Ereğli’de ise durum Konya merkezden çok farklı. Buralarda “Hayır”ın üstünlüğünü teneffüs etmek mümkün. Sokakta karşılaşılan ve düşüncesini dile getiren insanların çoğu “Hayır” diyor. Özellikle Kulu ve Cihanbeyli’deki “Hayır” potansiyelin yüksek olmasında, buralardaki Kürt yoğunluğunun etkisi büyük. HDP 15 Nisan’da Cihanbeyli’de miting düzenleyecek. Ve aslında son yıllarda çokça saldırıya uğramış olan HDP Konya İl Eşbaşkanı Erol Şan Konya’daki durumu özetliyor:

Burası AKP’nin kalesi, bize de çalışma fırsatı vermiyorlar. Ama biz kararlıyız AKP’nin kalesini yıkacağız. Konya’da yüzde 50 ‘Hayır’ oyu çıkaracağız.