Ana SayfaGüncel‘Mühürsüz oy’ kararını bir kez daha savunan YSK: ‘Oy pusulaları sahte değil’

‘Mühürsüz oy’ kararını bir kez daha savunan YSK: ‘Oy pusulaları sahte değil’

HABER MERKEZİ – YSK Başkanı Sadi Güven, referandumun tartışmalı hale gelmesine neden olan ve muhalefetin büyük tepkisine yol açan ‘mühürsüz oy pusulaları’ kararıyla ilgili yeni bir açıklama yapan YSK Başkanı Sadi Güven, “Oy pusulaları sahte değil, bunda şüphe yok” dedi.

Yüksek Seçim Kurumu (YSK) Başkanı Sadi Güven, tartışma yaratan mühürsüz pusula ve zarfların geçerli sayılacağına dair kararlarına ilişkin olarak yeni bir açıklama yaptı.

YSK Başkanı, “Akşamdan beri tartışmaya konu olan, geçersiz olduğu ileri sürülen oy pusulaları ve zarfları, Yüksek Seçim Kurulu tarafından imal ettirilen, üretilen, gerçek, doğru, sahte olmayan oy pusulası ve zarflardır” dedi.

YSK Başkanı Güven’in açıklamaları şöyle:

Vatandaşa verilen zarf ve oy pusulaları fligramlı, YSK tarafından özel olarak üretilen evraklardır. Paralardaki gibi YSK’nın filgramını görebilirsiniz. Yani dün akşamdan beri tartışmaya neden olan oy pusulaları YSK tarafından üretilen ve geçerli olan oy pusulası ve zarflardır.

Yasa koyucu bu filgramlı oy pusulası ve zarfların yanı sıra ikinci bir tedbir almış ve orada bulunan sandık başkanı ve üyelerinin oy basmak suretiyle ikinci bir tedbir almasını öngörmüştür. Onların yaptıkları bir hata nedeniyle vatandaşın anayasal hakkını kullanması, iradesinin sandığa yansımasına karar verdik. Olay budur.

Vatandaş kendisine verilen geçerli oy pusulasını geçerli bir şekilde sandığa atmıştır. Sadece orada sandık başında çalışan görevlilerin bizim eğitim vermemize, o sabah mesajla bilgi vermemize rağmen hatalı yapmasıdır.

Bu bizim ilk kez yaptığımız bir işlem değildir. Oyların sahte olduğu ispat edilmedikçe oylar bu şekilde kullanıldığında geçerli olduğuna dair birçok kararımız vardır. Biz bu kararı sonuçlar sisteme girmeden, kimsenin kafasına bir şey takılmadan verdik. Sonrasında verseydik belki tartışma olurdu ama sandıklar açılmaya başladığı anda vatandaşın hakkını zayii etmeme adına aldık.

10-11 gün sonra sonuçları tam olarak açıklayacağız. Şu anda siyasi partilerin kaç tane böyle oyu var bunu bilmemiz mümkün değil. Gerçek oy, gerçek mühür, gerçek pusula kullanıldı. Bu kararımız doğrultusunda il ve ilçe seçim kurulları sonuçları değerlendirmek zorundadır.

Muhalefet karara tepkili

Sandıklar kapandıktan sonra YSK’nın son dakikada ‘mühürsüz oy pusulası’ kararı almasına muhalefet karşı çıkmıştı.

Muhalefete göre YSK’nın söz konusu kararı seçimin sonucunu etkiledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan YSK’nın  mühürsüz oy pusulalarının ve zarfların geçerli olacağına yönelik açıklamasına ilişkin, “Bu, seçimlerde sahteciliğe Yüksek Seçim Kurulu eliyle izin verilmesi demektir” demişti.

Benzer bir açıklama da HDP’den gelmişti. HDP Sözcüsü Osman Baydemir, mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmesinin açık bir seçim ihlali olduğunu belirtmişti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da yaptığı konuyla ilgili açıklamasında ilgili yasayı aktarmıştı:

Yüksek Seçim Kurulu üzülerek ifade edeyim bu referandumu tartışmalı hale getirdi. Çok açık ve net hiçbir tartışmaya yer vermeyecek şekilde size ilgili yasayı okuyorum.

Seçim kanunu 98. maddesi. ‘Üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan zarflar geçersiz sayılır.’

Ama Yüksek Seçim Kurulu bir karar aldı bu zarfları geçerli saydı. Yine seçim kanunu 101. maddesi. ‘Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları geçersizdir.’

Yüksek Seçim Kurulu toplanıp ‘bunlar da geçerlidir’ dedi. YSK’ye soruyorum. Vatandaşlar görevlerini yaptılar. Hiçbir itirazımız yok. Sonuna kadar saygılıyız. Ama hiçbir kurum kendisini parlamentonun üstünde göremez. Kaldı ki yasa maddesi böyle, buna dayandırarak çıkardığı genelge de böyle. Ama siz oturuyorsunuz iktidar partisinin bir itirazı üzerine bunları geçersiz sayıyorsunuz. Neden?

Maç yapılırken, maçın ortasında kural değişmez. Yüksek Seçim Kurulu milletin kararına gölge düşürmüştür. Referandumun sonucunu tartışmalı hale getirdiler. Yüksek Seçim Kurulu seçimin güvenliğinden sorumluyken bir referandumu tartışmalı hale getirdi. Yapılan bir yanlış bir referandumu tartışmalı hale getiriyor. Bunu asla doğru bulmuyoruz. Sonuna kadar takip edeceğiz.