Ana SayfaGüncelÖDP, HDK ve Barış Bloku’ndan referandum sonucuna ilişkin açıklama

ÖDP, HDK ve Barış Bloku’ndan referandum sonucuna ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – Referandum sonuçlarını değerlendiren sol sosyalist partiler, platformlar ve toplumsal muhalefet ‘sonuçların meşruiyetinin olmadığını’ vurguluyor. Barış Bloku Eş Sözcüsü Bahadır Altan sonuçları “hükümetin bu ülkeyi karpuz gibi ikiye bölme çabası” olarak yorumlarken, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş “hükümsüz ve geçersiz” nitelemesinde bulundu. Taş’a göre iktidarın Anayasa değişiklik paketinin Türkiye halkları tarafından reddedildiğini görmesi gerekiyor. HDK ise Kürt kentlerinde ortaya çıkan ‘Hayır’ üstünlüğünün Kürt halkının siyasi iradesinin arkasında durduğunu bir kez daha ortaya çıkarttığını belirtiyor.

Adına ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ denilen ‘başkanlık’ sistemi için yapılan 18 maddelik Anayasa değişikliği oylaması yüzde 51.4 “Evet” ile kabul edildi.

Seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) henüz açıklamamışken Anadolu Ajansı (AA) tarafından açıklanması ve YSK’nın son dakika kararı ile mühürsüz zarfları da geçerliği sayacağı yönündeki kararı sonuçlar üzerinde tartışma yaratmıştı.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Barış Bloku, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) gibi sol sosyalist siyasi partiler ve toplumsal muhalefet güçlerinden de tartışmalı referandum sonuçlarına ilişkin açıklamalar geldi.

Barış Bloku: Toplumu tam bölme amaçlı; batıdakiler çok şey kaybedecek

Barış Bloku Eşsözcüsü Bahadır Altan, ülke genelinde yapılan seçim ihlal ve hilelerini birebir gözlemlediğini belirtti.

Sonucu “hükümetin bu ülkeyi karpuz gibi ikiye bölme çabasını gösteriyor” diye yorumlayan Altan şunları söyledi:

Bu kadar gerginlik, toplumu bu kadar germek aslında tam bölme amaçlı bir şeydi. Bunda başarılı oldular kısmen. Rejim değişikliğini bundan sonra göreceğiz.

Sandıktan çıkan sonucun Kürtler açısından bir şey değiştirmeyeceğini hatırlatan Altay şöyle konuştu:

Bundan sonra Kürtler ve HDP için bir şey değişmeyecek ama batıdakiler için çok şey değiştirecek. HDP’nin bundan fazla kaybedeceği bir şey yok. Daha ötesi ne olabilir ki? Batıdakilerin kaybedeceği çok çok şeyler var ama.

ÖDP: Fiili zafer ilan ettiler, toplumun yarısı ‘Hayır’ dedi

ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş da mühürsüz oy pusulalarını geçerli sayan YSK’nın kararına tepki göstererek, seçimin “hileli, hurdalı ve hukuksuzca” yapıldığını söyledi.

Tüm bunlar düşünüldüğünde referandumun iptal edilmesi gerektiğini belirten Taş, şöyle konuştu:

Bu hukuksuzluğu Anadolu Ajansı eliyle de ilan ettiler. Bu ilandan hareketle YSK’nın resmileşmemiş sonuçlarıyla fiili bir zafer ilan ettiler. Bir şey kazandıkları yok. Bu referandum hükümsüzdür, geçersizdir, meşru değildir, iptal edilmelidir.

Toplumun yarısının ‘Hayır’ dediği bir anayasa değişiklik paketinde ısrar etmenin ülkeyi daha da kaosa sürüklemekten başka bir amaca hizmet etmeyeceğini belirten Taş, “Anayasa değişiklik paketinin Türkiye halkları tarafından reddedildiğini görmeleri gerekir. Bu seçimi iptal etmeliler” dedi.

Taş, “fiili rejime karşı fiili direniş organlarını geliştirip güçlendirmek” gerektiğini söyledi.

HDK: Kürt halkı siyasi iradesine sahip çıktı

HDK ise sonuçlara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada referandumun sonuçları itibariyle yeni bir meşruluk tartışmasına yol açtığını belirtti.

“OHAL koşullarında yapılan Referandum’un daha önce de bizler açısından meşru tek sonucunun ‘Hayır’ olduğunu ifade etmiştik” denilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

YSK’nın referandum günü almış olduğu ‘mühürsüz oyların geçerli sayılması’ hukuksuz kararı, referandum sonucunun YSK eliyle iktidara kazandırılmaya çalışılmasından başka bir anlam ifade etmemektedir. Gayri-resmi ve şaibeli olan bu sonuçlar, AKP-MHP ittifakının İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve Van gibi büyükşehirler başta olmak üzere pek çok kentte yenildiğini ve Türkiye’de demokrasi, özgürlük, eşitlik ve barış isteyenlerin kazandığını bizlere net bir şekilde göstermiştir. Hayır cephesi etrafında gerçekleşen halkların demokrasi mücadelesi bu uğursuz ittifaka bu sonuçlar ile gerekli cevabı sandıkta vermiştir.

Kürt kentlerindeki ‘Hayır’ üstünlüğüne de vurgu yapılan açıklamada devamla şunlar belirtiliyor:

Referandum sonuçları AKP’nin Kürdistan’da savaş, Türkiye’de baskı, zor ve yıldırma politikalarına karşı duruşu ifade etmektedir. Kürdistan’da özellikle abluka altında kalan kentler başta olmak üzere yüksek orandaki Hayır, Kürt halkının siyasi iradesine, kimliğine, kültürüne sahip çıktığının açık göstergesidir.