Ana SayfaGüncelOmurga

Omurga


AYTÜL HASALTUN


Günaydın herkese

Bugün çok çok önemli olduğu halde fazlasıyla ihmal ettiğimiz bir parçamızdan bahsetmek istiyorum. Omurgamızdan. Omurgayı oluşturan kemiklerden her birine omur denir. Bedenimizdeki 33 omurun 24’ü omurlar arası disk denen kıkırdak yastıklarla birbirine bağlıdır bu sayede bedenimizi eğip bükebilir, döndürebiliriz. Diğer 9 omur, 5 omur ve 4 omur olmak üzere birleşiktir ve birlikte sağrı kemiği ile kuyruksokumu kemiğini oluştururlar. Omurga ayrıca omurilik denilen sinir ağını da korur.

Omurgamızı hareket ettirmek genellikle pek hatırladığımız bir şey değildir. Hatta genellikle zorlandığımız zamanlarda “ah! belim, belim…” şeklinde varlığını duyumsarız. Umarız siz omurganızın varlığının farkındasınızdır. Doğru duruş omurga sağlığı açısından oldukça önemlidir, bunu daha öncede çok konuştuk, ama omurganızı çalıştırmak ve esnetmek hareket potansiyelinizi kesinlikle çok arttıracak ve ağrılarınızı azaltacaktır.

Omurga 8 ayrı şekilde hareket eder. Aşağıda bu sekiz ayrı şekli açıklayacağım. Bu sekiz farklı hareketi hergün en az üçer kere yaptığınızda bile çok daha rahat hissedeceğinizden eminim.

Omurganız öne doğru bükülür ve doğrulur. Başınızdan başlayarak her bir omurun arasını teker teker  açarak makara gibi aşağıya doğru uzanabilirsiniz, dizlerinizi kırmamanzı tavsiye ederim ağırlığınızı topuklarınıza doğru verin. Aşağıya uzandığınızda başınızı rahat bırakmalısınız. Başınız sizden bağımsız bir top gibi aşağıya doğru uzasın. Geri gelirken en son başınız kalsın. Tüm omurları teker teker yerine inşa edin.

Omurganız sağa ve sola doğru uzar. Tıpkı lisedeki gibi bir elinizi belinize koyun ve diğer elinizle aynı tarafa doğru uzayın ya da hangi tarafa doğru gidecekseeniz o elin parmaklarından aşağıya doğru çekildiğinizi düşünebilirsiniz.

Omurganız ön tarafta ve arka tarafta birbirine doğru esner. Arkada (extention) ve önde (contraction) Extention’da omurgayı dik ve omurgalar arası mesafeyi daha geniş tutuyorsunuz contraction’da ise daha kompres ediyorsunuz yani sıkıştırıyorsunuz. Ön tarafı çalışıken başınız ve kuyruğunuz önde birbirine yaklaşacak diye düşünebilirsiniz. Arkada ise baş ve kuyruksokumunuz arkada birbirine yakınlaşacak diye düşünebilirsiniz.

En son olarak omurganız sağ tarafta ve sol tarafta rotasyon yapabilir. Bunu en iyi şu süpürgenin sapı egzersizi ile yapmak mümkündür.

Bol hareketli bir gün dilerim.




Önceki Haber
Diyarbakır'daki patlamada biri polis 3 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Kamuya açık alanlarda internete SMS’le takip: Kimlik bilgileri kayıt altına alınacak