Ana SayfaManşetProf. Aktar, AKPM kararını değerlendirdi: Türkiye’nin artık Avrupa’nın siyasi coğrafyasında yeri yok

Prof. Aktar, AKPM kararını değerlendirdi: Türkiye’nin artık Avrupa’nın siyasi coğrafyasında yeri yok

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Türkiye’yi  yeniden denetim sürecine alan kararını değerlendiren siyaset bilimci Prof. Dr. Cengiz Aktar, “Türkiye’nin artık Avrupa’nın siyasi coğrafyasında yeri yok. Türkiye küme düştü” dedi.


HABER: ÇAĞDAŞ KAPLAN 


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) , Türkiye’nin 2004 yılında çıktığı denetim sürecine geri dönmesini öngören tasarıyı onayladı.

Karara gerekçe olarak OHAL’ın devam etmesi ve yayımlanan KHK’ler gerekçe gösterilirken, Türkiye ise karara sert tepki gösterdi.

Karara Türkiye tarafından ilk tepki Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, kararın siyasi saiklerle alındığını ve “hukukusuz” bir karar olduğunu belirtti.

Kararı ve Türkiye’den gelen tepkileri siyaset bilimci Prof. Dr. Cengiz Aktar da Gazete Karınca’ya değerlendirdi.

“Atılan köprülerden biri”

Kararın Türkiye demokrasisi ve insan hakları açısından 2004’e geri döndürdüğünü belirten Aktar, siyasi iktidar ile Avrupa arasında atılan köprülerden birinin de bu karar olduğunu söyledi.

“Türkiye 2013’ten beri Avrupa’dan kendi kendini çıkartmaya çalıştı”

Türkiye’nin uzun süredir Avrupa’dan kendi kendisini çıkartma çabası olduğunu belirten Aktar, şunları ifade etti:

Devletin artık Avrupa ile işi yok. 2013’den itibaren Avrupa’dan kendi kendini çıkartmaya çalıştı. Türkiye’nin artık Avrupa’nın siyasi coğrafyasında yeri yok.

“Tepkiler ciddiyetten uzak, mahalle kavgası tadında”

“Türkiye artık Avrupa açısından bir ‘parya ülke’ haline gelmiştir” diyen Aktar, Türkiye’den karara ilişkin verilen tepkileri ise şöyle yorumladı:

Verilen tepkiler ciddiyetten uzak ve mahalle kavgası tadında ifadelerdir.

Önerge hakkında AKPM’nin CHP’li Türkiye üyelerinin de tıpkı AKP’liler gibi ret oyu verdiğine dikkat çeken Aktar, bu kararın toplum açısından ne ifade ettiğine ilişkin ise şunları söyledi:

Türkiye’de hakları ihlal edilen insanlar açısından bu önemli bir karar. Bu kadar da yalnız değiliz duygusu yaratıyor.