Ana SayfaDünyaPutin’in danışmanı: Erdoğan, Putin’den daha fazla yetkiye sahip oluyor

Putin’in danışmanı: Erdoğan, Putin’den daha fazla yetkiye sahip oluyor

HABER MERKEZİ – ‘Başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumunun sonuçlarını değerlendiren Putin’in en yakın danışmanlarından Sergey Markov, “Erdoğan, Putin’den daha fazla yetkiye sahip oluyor” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en yakın danışmanlarından siyaset bilimci Sergey Markov, adına ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ denilen ‘başkanlık’ sistemi için yapılan 18 maddelik Anayasa değişikliğini değerlendirdi.

Doğan Haber Ajansı’na (DHA) konuşan Markov, değişikliklerin Türkiye’nin yönetim sistemini Rusya’daki sisteme yakınlaştırdığını ifade ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin yetki bakımından Putin yönetimine benzemeye başladığı iddialarına karşı çıktı.

Markov, “Erdoğan, Putin’den daha fazla yetkiye sahip oluyor” dedi.

Rusya’da da cumhurbaşkanının çok geniş yetkilere sahip olduğuna değinen Markov, şunları söyledi:

Fakat Putin’in iktidarı, büyük ölçüde, popülerliğinden geliyor. Rusya’da ayrıca, başbakan mevcut ve bu başbakanı parlamentonun onaylaması gerekiyor. Türkiye’deyse, yeni değişikliklerle, cumhurbaşkanı bütün atamaları kendisi gerçekleştirecek.

Türkiye-Rusya ilişkilerini nasıl etkiler?

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin nasıl etkileneceğine de yanıt veren Markov, Türkiye’de “anti-Avrupa” tarzı bir yönetim biçiminin ortaya çıktığını, cumhurbaşkanının çok geniş yetkilere sahip olmasına ek olarak idam cezasının da gündeme geldiğini ifade ederek, bunların Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinin kötüleşmesine neden olacağı, bunun da Türkiye-Rusya ilişkilerinin gelişmesine kapı açabileceğini söyledi.

Ancak Markov, Türkiye’ye gelmesi söz konusu olan yeni sistemin büyük belirsizlikler yarattığını da ifade ederek, yeni düzenlemeler sonrasında Türkiye-Rusya ilişkilerinin büyük krizlere sürüklenmesinin de ihtimal dahilinde olduğunu dile getirdi.