Ana SayfaGüncelREFERANDUM | Türkiye genelinde sandıklar kapandı

REFERANDUM | Türkiye genelinde sandıklar kapandı

HABER MERKEZİ – ‘Başkanlığı’ da içeren Anayasa değişikliği referandumu için oy verme işlemi sona erdi. Oylama süresince yurt genelinde çok sayıda seçim ihlali yaşandı.

‘Başkanlığı da içeren anayasa değişikliği referandumu için oy verme işlemi ülke genelinde sona erdi.

Saat 07.00’de oy kullanımının başladığı 32 ilde saat 16.00 itibariyle oy verme işlemi son bulurken, diğer illerde ise 08.00’de başlayan oy verme işlemleri saat 17.00’de sona erdi.

Oy kullanma işlemlerinin sona ermesinin ardından sandık başkanları tarafından oylar sayılmaya başlandı.

Liderler oy kullandı

  REFERANDUM | Tutuklu HDP ve DBP'li siyasetçiler cezaevinde oy kullandı
  Başbakan Yıldırım oyunu kullandı: Çıkacak sonuç ne olursa başımızın tacıdır
  HDP Sözcüsü Baydemir oyunu kullandı: Yeni bir kapının açılmasına vesile olsun
  Cumhurbaşkanı Erdoğan oyunu kullandı
  Kılıçdaroğlu oyunu kullandı: Türkiye'nin kaderini oyluyoruz

Gazete Karınca referandumda öne çıkan gelişmeleri ve seçim ihlallerini derledi:

‘Hayırlı günler’e tutanak tutuldu

Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunan Hacı Zarife Çelebi Aygar Anadolu Lisesi’nde bir yurttaş, oyunu kullandıktan sonra sandık kuruluna “Hayırlı günler” diye seslendi. Bunun üzerine AKP’li sandık kurulu başkanı tarafından seçmene tepki gösterildi ve ayrıca tutanak tutuldu.

Samsat’ta depremzedeler çadırlarda oy kullandı

2 Mart’ta depremin vurduğu Adıyaman Samsat’ta 5 bin 74 seçmen çadırlarda oy kullandı.

İlçedeki neredeyse tüm evlerin hasar gördüğü depremin ardından, ilçe sakinleri kurulan çadırlara yerleştirilmiş, eğitimler de okula dönüştürülen çadırlarda görülmeye başlamıştı.

İlçede bugün 26 sandık, eğitim verilen çadırlarda kuruldu ve seçmenler burada oy kullandı.

İhlaller

  • Urfa’nın Suruç ilçe merkez ve köylerinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın 20-30 kişilik silahlı bir ekiple sandıkları gezip oy kullandığı iddia edilince, ilçeye hareket eden HDP Milletvekili İbrahim Ayhan, Suruç GAP Anadolu lisesinde kurulan 360 seçmenli 1184 nolu sandıkta 240 imzanın karşılığında 400’den fazla oy kullanıldığını, sandık bölgesinde de kullanılmamış 300 adet zarf bulunduğunu tespit etti. İbrahim Ayhan’ın görüştüğü sandık kurulu başkanı, 2 defa tuvalete gittiğini, geri döndüğünde ise oyların kullanıldığını, sınıfın bir defadan çok sayıda kişi tarafından doldurulduğunu ve müdahale edemediğini söyledi. Ayhan’ın uyarması üzerine sandık başkanı, tutanak tutacağını ifade ederken, okulun bahçesi zırhlı araçlarla gelen özel harekat polisleri ile çevrildi.

  • Ağrı’nın Eleşkirt ilçesine bağlı Pirabat köyünde muhtar ve korucular, kadınların sandığa gitmesini engelledi. dihaber’in haberine göre dün köyde bir yurttaşın taziyesine katılan bölgedeki korucu ve köy muhtarının, erkeklere “Yarın sandığa kadınlar gelmesin. Gelirken eşlerinizi getirmeyin” diyerek, kadınların oy kullanmasını engellediği ifade edildi. Bugün oy verme işlemi için sandığa giden erkeklerin de eşlerinin yerine ‘Evet’ oyu kullandığı iddia edildi.
  • Avrupa’dan Kürt kentlerine seçim gözlemcisi olarak gelen heyetlerin okullara girmesine izin verilmedi. Aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın da (AGİT) bulunduğu heyetler Valiliklerin talimatıyla okullara alınmadı.
  • Maraş’ın Afşin ilçesinde MHP’li İlçe Başkanı Ersal Koç, oy kullanacağı sandıkta kabine girmeyerek oyunu görevlilerin yanında kullandı. Koç, oyunu açık bir şekilde kullanırken fotoğraf çektirdi ve sosyal medyada paylaştı.

  • Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Pınardüzü köyünde erkekler, kadınların ve yaşlıların oy kullanmasına izin vermeyerek onların yerine oy kullanacaklarını söyledi. Sandık görevlileri bunun üzerine sandık başına gitmedi. Sadece sandık başkanı ve memurların gittiği köyde tutanak tutulmadığı için sandık kurulmadı.
  • Muş’un Çatbaşı köyünde bir köylü ile oy kullanma kabinine giren muhtar Mehmet Koçlardan, 5 zarf ile kabinden çıktı. dihaber’de yer alan habere göre AKP’ye yakınlığı ile bilinen Koçlardan’a eşlik eden şahıs, hiçbir müdahalede bulunmayan sandık görevlilerinin gözleri önünde sağ elinde tuttuğu 5 zarfı teker teker sandığa attı.

  • İzmir Kırıklar Cezaevi’ndeki tutukluların bazılarının oy kullanmasının cezaevi idaresi ve gardiyanlar tarafından engellendiği iddia edildi. Sabah saatlerinde ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde durumu aktaran tutuklulardan Şefik Öztekin, 25 tutuklunun isminin seçmen listesinden silindiği ve oy kullanamadıklarını söyledi.
  • AKP Milletvekili Şamil Tayyar, oy pusulasında ‘Evet’ kısmına ‘Tercih’ mührünün basılı olduğu fotoğrafı kendi Twitter hesabından “Gününüz aydın, sofranız bereketli, huzurunuz daim, EVET’iniz bol olsun” sözleriyle paylaştı.

  • Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde referandum için kurulan 159 sandığın bazısında, seçim başladıktan sonra oy pusulalarına basılan mühürde ‘Evet’ yazdığı ortaya çıktı. Olayın İlçe Seçim Kurulu’na bildirilmesinin ardından  ‘Evet’ yazan mühürler toplatılarak yerine  ‘Tercih’ yazan mühür dağıtıldı.

  • Eskişehir Halil Akkurt İlköğretim Okulu’nda bir kişinin açık şekilde ‘Evet’ oyu kullandığı tespit edildi. Duruma sandık kurulu üyeleri itiraz etti. İtirazın kabul edilmesinin ardından tutanak tutuldu. Sandıkların açılıp, oy sayma işleminin başlamasının ardından bir “evet” oyunun iptal edileceği karara bağlanıp deftere işlendi.

  • Kocaeli Barış Gazetesi’nin haberine göre Derince’deki Cumhuriyet Ortaokulu’nda 1023 nolu sandıkta kayıtlı olan Nurten Abay isimli kadın, 1026 nolu sandıkta ikinci defa oy kullandı. Sandık müşahitlerinin usulsüzlüğü tespit etmesi üzerine olaya itiraz edildi. Abay’ın 1023 nolu sandıkta kullandığı oyun geçerli sayılacağı, 1026 nolu sandıkta ise bir oy fazla çıkacağı belirtildi. Fazla oy ise sayım işlemi sonrası sandık kurulu başkanı tarafından rastgele bir zarf seçilerek iptal edilecek.
  • Eskişehir Halil Akkurt İlköğretim Okulu’nda 18 sandığın 15’inde oy pusulalarının eksik olduğu tespit edildi.
  • Diyarbakır’da Kayapınar Talaytepe’de bulunan Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu’nda HDP’li ve DBP’li okul sorumlularından Haygül Aktaş ve Rojin Şeker gözaltına alındı.
  • İstanbul Sarıyer Üstay Villaları 1272 no’lu sandıkta bir polis memurunun oy kabininde fotoğraf çektiği tespit edildi. Sandık görevlileri durumu tutanak altına alarak polis memurunun oyunu iptal etti.
  • Van’ın Gürpınar ilçesi Hoşap Mahallesi’nde bulunan Güzelsu İlköğretim Okulu’nda asker ve korucular oy kullanılan sınıflara silahlarla girerek, sandık görevlilerini tehdit etti. Yurttaşların kimliklerini kontrol eden asker ve korucuların sandık görevlilerini silah doğrultarak “Seçim bitsin siz görürsünüz”, “Okulu başınıza yıkarız” gibi ifadelerle tehdit ettiği iddia edildi. Askerlerin bu müdahalesi üzerine kimi yurttaşların asker ve korucuları görünce oy kullanmaktan vazgeçip döndüğü belirtildi.

  • Urfa Ceylanpınar’a bağlı Şavato köyünde ise HDP’li sandık görevlileri darp edilerek salondan çıkartıldı. Buradaki oy verme işleminin ise sonlandırılarak sandığın kapatıldığı iddia edildi.
  • Erzurum’un Horasan ilçesinde HDP’li sandık görevlisi Mukadder Yıldız AKP destekçileri tarafından darp edildi. Gazete Şujin’in haberine göre Yıldız, sandık görevlisi olduğu Fatih İlköğretim Okulunda görev yaptığı esnada 7 kişilik bir grup tarafından darp ve tehdit edildi. Yıldız, kendisini darp eden grubun sonrasında “bunu senin yanına bırakmayacağız, gününü göreceksin” dediğini söyledi. Maruz kaldığı şiddet sonucu yüzünde morluk ve şişlik oluşan Yıldız, bu hukuksuzluğu kabul etmeyeceğini ifade etti.

  • Mardin’in Artuklu ilçesi Yukarıaydınlı Mahallesi’nde seçmenlerin  M.S.K. isimli muhtar tarafından açık oy kullanmaları tehdit edildiği iddia edildi. Mahalleden dihaber’e konuşan bir yurttaş, sabah saatlerinde oy verme işlemi için Yukarıaydınlı İlköğretim Okulu’na gittiğini fakat muhtarın kendisinden açık oy kullanmasını istediğini söyledi. Açık oy kullanmaya karşı çıktığı için seçmen kağıdının muhtar tarafından yırtıldığını kaydeden yurttaş, ailesinin de oy kullanmasına izin verilmediğini ileri sürdü.

HDP’li Uzunok oy kullandığı sırada gözaltına alındı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclis (PM) üyesi Semra Uzunok, İzmir’in Buca ilçesi Karaağaç köyünde oy kullandığı okuldan gözaltına alındı.

Bayraklı Adliyesi’ne sevk edilen Uzunok’un tutuklandığı bilgisine ulaşıldı.

  Referanduma saatler kala madde madde anayasa teklifi: Neler değişecek?
  YSK'dan madde madde: Hangi ilde, saat kaçta, nerede, nasıl oy kullanılır?



Önceki Haber
Karıncalar insanlardan 30 milyon yıl önce tarıma başlamış
Sonraki Haber
Bir ilk: YSK'dan mühürsüz pusulalara 'yeşil ışık'