Ana SayfaGüncelRıza Türmen: ‘Hayır’ hareketi büyük bir dip hareketidir

Rıza Türmen: ‘Hayır’ hareketi büyük bir dip hareketidir

HABER MERKEZİ – Demokrasi İçin Birlik kurucularından, AİHM eski yargıcı Rıza Türmen, referanduma yönelik gelişen ‘Hayır’ hareketi için “büyük bir dip hareketidir” değerlendirmesinde bulunarak “Bu hareketin ‘Hayır’ çıktıktan sonra yeni bir Türkiye, yeni bir demokrasi çıkması için uğraşmalıdır” dedi.

Demokrasi İçin Birlik kurucularından ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi’nde “Oyum Güvende” etkinliğinde konuştu.

Türmen, “’Hayır’ çıkarsa bahsettikleri fiili durumun düzelmesi için yeni Anayasa gerekecektir” dedi.

Devletin tüm imkanlarının “Evet” cephesi için seferber edildiğini ifade eden Türmen, “Hayır” hareketinin Gezi’den bu yana görülmeyen bir harekete dönüştüğünü söyledi.

Türmen, bu hareketin içinde yer almanın kendisini heyecanlandırdığını dile getirerek şunları ifade etti:

Ancak bu hareket ekranlarda yok, valileri, uçakları yok. Ama ‘Hayır’ı ensenizde, havada hissediyorsunuz. ‘Hayır’ hareketi büyük bir dip hareketidir.

Bu süreçte mizahın önemine dikkat çeken Türmen, mizahın güçsüzlerin güçlüler karşısındaki en önemli silahı olduğunu ve bu hareketin mizahı çok iyi kullandığının da altını çizdi.

‘Referandumdan sonra da devam etmeli’

Bu Anayasa teklifinin “halkın Anayasası” olmadığını vurgulayan Türmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Halka rağmen halkın dışında, hükümet tarafından hazırlanan bir Anayasa’dır. Hükümetler, meclisler Anayasa yapmaz, kanun yaparlar. Anayasa’yı halk yapar. Referandumda oylanan halkın geleceğidir ve bu nedenle ‘Hayır’ çıkarmak zorundadır. Ancak bu hareket referandumdan sonra da devam etmelidir. Bu hareketin ‘Hayır’ çıktıktan sonra yeni bir Türkiye, yeni bir demokrasi çıkması için uğraşmalıdır. Çoğulcu, katılımcı bir demokraside ancak buradan çıkacaktır. ‘Hayır’ çıkarsa bahsettikleri fiili durumun düzelmesi için yeni Anayasa gerekecektir. Cumhurbaşkanı yetkilerin kısıtlanması, tarafsız hale getirilmesi, yeni bir seçin yasasının çıkması ve seçim barajının kaldırılması gerekecektir. Yeter ki demokrasi için birlikte olalım.


Kaynak: dihaber

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Erdoğan'ın riskli oyunu': Spiegel'den referandum yorumu
Sonraki Haber
Kiliselere dönük saldırıların ardından: Mısır'da olağanüstü hal ilan edildi